Olyan válságokozó tényezővel állunk szemben, amiről keveset tudunk

Olyan válságokozó tényezővel állunk szemben, amiről keveset tudunk

Olyan válságokozó tényezővel állunk szemben, amiről keveset tudunk

A járvány elleni fellépés két fronton kell hogy történjen, az elsődleges az egészségügyi intézkedések, az életek védelme, másodlagos feladat pedig a gazdaság védelme.

A járvány elleni fellépés két fronton kell hogy történjen, az elsődleges az egészségügyi intézkedések, az élet védelme és egyben az egészségügyi ellátórendszer működőképességének fenntartása. Jelenleg ennek rendelődik alá mindben lépés, ugyanakkor már most is tapasztaljuk a gazdasági válságot, amit a kulcsfontosságú ágazatok leállása okoz. Ennek kezelését pedig már most el kell kezdeni. Az elő lépéseket már több tagállam meg is tette, Magyarország is, többek között a hiteltörlesztések felfüggesztésével, járulékkönnyítésekkel.

Szakál István Lóránd a Századvég gazdaságkutató üzletág vezetője a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, egy olyan problémával, olyan válságokozó tényezővel állunk szemben, amiről keveset tudunk. Hozzátette, a jelenlegi helyzet összehasonlítása a 2008-2009-es gazdasági válsággal vagy az 1929-1933-as nagy gazdasági világválsággal nem  helyénvaló, hiszen azok a válságok a piacgazdaság normál működésének következtében álltak elő.

Elmondta, jelenleg azok az intézkedések érintik negatívan a gazdaság működését, amelyeket az emberek egészségének védelmében vezettek be.

Szakál István Lóránd  elmondta, a mosatni helyzetben egyszerre két típusú sokk érte a gazdaságot, a keresleti sokk, hiszen a turisztikai és vendéglátási szolgáltatások után megszűnt a kereslet. Hozzátette, kínálati sokk is érte a gazdaságot, a határok lezárása következtében nem lehet szállítani, a  termékek nem jutnak el a végfelhasználókig.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.

hirado.hu

#kapcsolódó

Folyamatos a buszmenetrend korrekciója: sűrűbb lesz hétvégétől a nyolcas, újraindul az 1/A

Folyamatos a buszmenetrend korrekciója:...

Folyamatos a buszmenetrend korrekciója: sűrűbb lesz hétvégétől a nyolcas, újraindul...

Ezeken a területek számíthat forgalomkorlátozásra

Ezeken a területek számíthat forgalomkorlátozásra

Körültekintően, ne megszokásból közlekedjenek.