Jóga: százak élvezik jótékony hatását a Mozdulj, Nyíregyházával is!

Jóga: százak élvezik jótékony hatását a Mozdulj, Nyíregyházával is!

Napra pontosan ma 8 évvel ezelőtt indult el a Mozdulj, Nyíregyháza!

Napra pontosan ma 8 évvel ezelőtt indult el a Mozdulj, Nyíregyháza!, ami azóta is – folyamatosan - ingyenes sportolási lehetőséget kínál a városlakóknak! Bár az órarend félévről-félévre változik, sokszor bővül, vagy éppen új helyszínekkel egészül ki, van azonban, ami azóta is állandó.: ilyen többek között a FITT JÓGA foglalkozás is, ami az elmúlt 8 év alatt százakat fertőzött már meg a mozgás szeretetével.

-2013 óta folyamatosan, nagy létszámmal működik a Mozdulj, Nyíregyháza! FITT JÓGA foglalkozása, ami most – végre -, ismét élőben zajlik, hiszen a koronavírus világjárvány miatt másfél évig online foglalkozásokat tartottunk, vagyis ilyen módon én is beköltözhettem a gyakorlók nappalijába- emlékszik vissza az elmúlt időszakra Papp Edit, jóga és jógaterápia oktató.

nyiregyhaza.hu

A SZEMÉLYES TANÍTÁSNAK VARÁZSA VAN

 

-Bár meg volt a varázsa az online tanításnak is, a személyes találkozásokat azért mégis csodaként élem meg. Előfordult már, hogy 100-150 jógázó is gyakorolt együtt. A legszebb, hogy nem csak a jóga gyakorlásról szóltak és szólnak a szombat délelőttök, hanem ez alatt a 8 év alatt, egy nagy családdá fejlődött a csapat. Csodálatos volt látni, ahogy hétről-hétre, fiatalok, idősek, sőt egész családok is rendszeresen részt vettek az órákon, örömmel gyakoroltak, feltöltődve távoztak. Sokan úgy gondolják, hogy a jóga nem tornaterembe való. Mi garantáltan megcáfoljuk ezt. A tapasztalatok is bizonyítják, hogy kellemes, oldott hangulat, a többnyire teljes csendet, csak a finom ki, - és belégzések törik meg. Úgy gondolom, hogy a FITT JÓGA foglalkozás egy nagyszerű lehetőséget ad a városlakóknak, hogy „megfertőződjenek” a mozgás szeretetével, és a rendszeres gyakorlással, akár szenvedélyükké is válhasson.

 

"AKI SZERETNE CSATLAKOZNI A PROGRAMHOZ, AZT VÁRJÁK SZOMBATONKÉNT 9 ÓRÁTÓL A VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM TORNATERMÉBEN!"

 

A JÓGA AZ ÉLET TERMÉSZETES RÉSZE

 

-A jóga nem valami távoli, megfejthetetlen misztikum. A jóga az élet természetes része- magyarázza Papp Edit. Tapasztalatokon alapuló önismereti út. Nem egy sport, hanem életforma.Hatásai megfigyelhetők abban, ahogyan a jóga terjed. Napjainkra nagyon divatossá vált, és már a témában laikusok is tudják, hogy a jóga több, és komplexebb, mint a sportmozgások. A sportok közül a torna sok elemet vett át a jógából, ezért sokakban félelmet kelt, hogy elkezdjenek jógázni, mert azt gondolják, hogy ugyanolyan hajlékonynak kell lenniük, mint egy tornásznak. Holott erről szó sincs. Bármilyen testalkattal el lehet kezdeni jógázni, mert a gyakorlatok végzése nem arra szolgál, hogy egymással versengjünk. Arra viszont igen, hogy a test adottságait teljes terjedelmében kihasználjuk és ezáltal fenntartsuk egészséges működését. Tévedés, hogy a jóga csak fiataloknak és nőknek való. Bárkinek ajánlható, életkortól és nemtől függetlenül. Mindenkinek, aki biztonsággal, de alaposan átmozgatná magát, ülőfoglalkozást végzőknek, hátfájósoknakstresszes életformát folytatóknakmindenkinek, akinek nemcsak a megjelenése, de az egészsége is fontos.

nyiregyhaza.hu

“JÓGÁVAL ÉBREDEK, JÓGÁVAL FEKSZEM”

 

Edit azt mondja, a jóga az élete része, egy hatalmas szerelem. Ezzel ébred és ezzel fekszik le. De ezt nem is tehetné másként, hiszen napi szinten gyakorol és készül az óráira.

nyiregyhaza.hu

-Sokszor elgondolkozom azon, milyennek gondolhatják a jógát azok, akik még sosem próbálták?-teszi fel a kérdést. Amikor először mentem órára, én sem tudtam, mire számítsak. Akkor még nem számítottam arra, hogy teljesen beszippant. Olyannyira, hogy már lassan több, mint húsz éve nem tudom megunni. A jóga nekem a félelmek leküzdéséről is szól. Arról, hogy elhiggyük, hogy meg tudunk tenni olyan dolgokat, amikről korábban nem gondoltuk volna, hogy menni fog. Hogy bízzunk magunkban, az erőnkben és a stabilitásunkban, hiszen akkor bárhol meg tudjuk állni a helyünket. A jóga sokmindent megtanított magamról, amire korábban nem figyeltem, vagy nem tudatosítottam magamban. Ez az önismeret és tudatosság pedig hozzásegített ahhoz, hogy bátrabban, kiegyensúlyozottabban és boldogabban éljek. A jóga egy komplex rendszer, mely kihat a testünkre, elménkre és lelkünkre. Erősíti az immunrendszert, kiegyensúlyozza a hormon- és az idegrendszert. Pontosan ott fejti ki a hatását, ahol szükség van rá. A rendszeres gyakorlás során kialakuló egyensúly hatására okafogyottá válnak a különböző testi vagy lelki problémák vagy nehézségek.

 

A JÓGA NEM CSODASZER

 

-Fontos tudni azonban, hogy a jóga nem csodaszer!-hangsúlyozza. Csak akkor működik, ha rendszeresen gyakorolják. Minden izmot megmozgat és így természetesen hajlékonyabbá és erősebbé tesz. Megnövekszik az ízületek mozgástere és a test könnyedebben, szabadabban fog mozogni. A jóga a memóriát, koncentrációt és az önfegyelmet is segíti. Növeli az izom- és csontrendszer rugalmasságát, javítja a testtartást. Normalizálja a testsúlyt. Az idegrendszert kiegyensúlyozza. Javítja az immunrendszer működését. Javítja a légző, emésztő –és keringési rendszert. Növeli az energiaszintet, javítja az alvást. Csökkenti a mentális feszültséget, a stresszt. Javítja a koncentrációt, a memóriát, az önbecsülést.

nyiregyhaza.hu

SOKAKNAK SEGÍTETT MÁR BABA-PROJEKTBEN IS

 

-Már az órák végén látom a gyakorlóim arcán, testtartásán, kisugárzásán a változást. Leginkább feltöltődni érkeznek, de mint tudjuk, a jóga egy tökéletesre fejlesztett, több ezer éves rendszer, így a változás kihat nagyon sok területre. Kipihentebbek, energikusabbak, kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek lesznek. Sokaknak segített már baba-projektben, gerinc problémákban, pánikbetegségben. Van aki alakformálás céllal érkezik, és beszámolók alapján, meg is történik a változás. A rendszeres gyakorlás nem cask a testi fittséget eredményezi, de megváltoztatja az étkezési szokásainkat is. Ez nem önsanyargatást jelent, hanem ösztönösen a minőségibb ételekhez fogunk nyúlni. Egyre több 8-14 éves gyermek jár a szülővel jógázni. Nagyon sok teher van már ezen a korosztályon is. Ha pedig már ilyen korban beépítik a gyakorlást az életükbe, később biztos, hogy ezt a tapasztalást a felnőtt életükben is kamatoztathatják majd. Nem utolsó sorban, kialakít egy mélyebb, bensőségesebb kapcsolatot a szülő-gyermek között a közös jógázás. A legfontosabb, hogy örömmel gyakorolnak, és az életük részévé válik, ami egy harmónikusabb, egészségesebb életminőséget eredményez.

Szerző: Bruszel Dóra

#kapcsolódó

Nyíregyházán is csatlakoztak a Nemzetközi Babahordozó Héthez

Nyíregyházán is csatlakoztak a Nemzetközi...

Egész héten érdekes programokkal várták az érdeklődőket.