Már a Kossuth téren áll a város karácsonyfája

Már a Kossuth téren áll a város karácsonyfája

Ismét lesz adventi forgatag Nyíregyházán

Péntek délben a helyére került Nyíregyháza karácsonyfája. Ebben az évben egy 16 méter magas lucfenyő díszíti majd a Kossuth teret. A jelenlegi állás szerint idén lesz adventi vásár, viszont a Mikulásház most is zárva lesz. Több kilométer hosszú fényfüzér, 300 négyzetméteres fényháló világítja majd be a városháza előtti teret és a belvárost, de idén is kell majd újdonságokra és meglepetésekre készülni.

Péntek reggel 9 óra előtt igen hosszadalmas munka kezdődött a Rövid utcában, a városüzemeltetési társaság szakemberei, tűzoltók és rendőrök is kivonultak a Kertvárosba. Innen vágták ki ugyanis a város idei karácsonyfáját. Közel negyven felajánlás érkezett a NYÍRVV-hez, ezek közül választották ki a legszebb és legalkalmasabb fenyőt, ami majd a Kossuth teret díszíti az adventi időszakban.

16 méteres lucfenyő

A Rövid utcában annyi fenyő van, hogy akár ezt a nevet is kaphatta volna az utca, ezt Snekszer Mihályné mesélte, aki felajánlotta a házuk előtt álló lucfenyőt. A fához sok emléke kötődik, még a ’80-as években ültették, rengeteg madárnak biztosított otthont, most mégis úgy döntöttek, felajánlják a város számára. A város karácsonyfája ebben az évben egy 16 méteres lucfenyő lesz. Nem kis munka egy ekkora fenyő kivágása és szállítása, az elmúlt évekhez hasonlóan most is a városüzemeltetési társaság vállalta a munkálatok lebonyolítását, ami nem kevés egyeztetést és összehangolt munkát igényelt. Végül pénteken dél után pár perccel érkezett meg a Kossuth térre, ahol a következő heteket tölti majd és díszíti a várost az ünnepek alatt.

Ünnepi fények

A NYÍRVV már korábban megkezdte az ünnepi előkészületeket, ez főleg a karácsonyi fények miatt fontos.

Az idei évben is hasonló módon fogjuk a várost feldíszíteni, a főteret és a körülötte lévő területeket. Lesznek majd az idei évben is újítások, amit most még nem szeretnék lelőni, de én úgy gondolom, hogy az idei ünnep is a maga nemében a békesség, a boldogság és a szeretet jelképe lesz” – mondta Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A jelenlegi járványügyi helyzet még engedi, hogy a gyerekek díszíthessék a fát, illetve elhelyezzék rajta a kívánságaikat, a NYÍRVV bízik benne, hogy ez így is marad a következő hetekben, mivel Nyíregyházán ez már hagyománynak számít.

Idén lesz forgatag

Tavaly a koronavírus-járvány csak a csendes ünneplést engedte meg, nem volt forgatag, sem színpadi programok, idén némi pozitív változásra azért számítani lehet, legalábbis a november 12-ei állás szerint.

Most csinálunk adventi vásárt, adventi forgatagot, lesz lapcsánkaosztás is péntekenként, ezt nagyon szeretik a nyíregyháziak. Lesznek meglepetések is, de erről még nem szeretnék beszélni, hogy milyen új dolgok lesznek az adventi forgatagban. Igyekeztünk úgy megcsinálni, hogy a távolságtartás azért meglegyen. Remélem, akik jönnek, majd figyelnek egymásra. Azt elmondhatom, hogy Mikulás bácsi ebben az évben sem fog megérkezni, nem szerettük volna és nem is merte az önkormányzat bevállalni, hogy a kisházban, zárt térben fogadja a gyerekeket a Mikulás. Nyilván az egészségét mindenkinek védeni kell. Egyébként egy nagyon színes forgataggal készülünk, étellel, itallal, egy kis szórakozással kicsiknek és nagyoknak egyaránt” – így nyilatkozott az ünnepi készülődésről dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A felújított Kállay-házban is lesznek majd adventi programok, minden szombaton, illetve egy kiállítás is, amit a szentendrei karácsonyi múzeum tulajdonosa készített.

12 kilométernyi fény

Ebben az évben az önkormányzat épületének homlokzatát több mint 1 kilométernyi fényfüzér díszíti majd, a karácsonyfára pedig 3 kilométernyi fény kerül. A belvárosban és környékén 116 kandeláberre helyeznek fénymotívumokat, a fákat 72 világító óriás gömb ékesíti az ünnepek idején. A Kossuth téren kilenc nagy fát dekorálnak egyenként 1-1 kilométernyi fénydíszítéssel. A főtéren a 18 árusítópavilon körül 300 négyzetméternyi fényháló és több mint 100 méter fényjégcsap lesz. Ez azt jelenti, hogy több mint 12 kilométernyi fényfüzérrel öltözik ünnepi díszbe Nyíregyháza. Ebben az évben az első gyertyát november 28-án gyújtják meg az adventi koszorún.

Szerző: Nagy Boglárka

Fotó: Trifonov Éva

#kapcsolódó

Jubileumi Fakanál fesztivál

Jubileumi Fakanál fesztivál

Nyíregyháza-Nyírszőlős egyesítésének 50. évfordulója alkalmából.

Zöldváros, zöldgondolkodás:  közel ötezer fát ültettek el az elmúlt 10 évben Nyíregyházán, a számos egyéb környezetvédelmi lépés mellett

Zöldváros, zöldgondolkodás: közel ötezer...

Nyíregyháza egyik kedvelt kirándulóhelye a közel 400 hektárnyi Sóstói-erdő,...