Kedvezőbb menetrendek, új autóbuszok, könnyebben elérhető jegyek, bérletek

Kedvezőbb menetrendek, új autóbuszok, könnyebben elérhető jegyek, bérletek

Fejlesztések sorozata javította a helyi autóbuszos közszolgáltatás színvonalát Nyíregyházán az év során

Fejlesztések sorozata javította a helyi autóbuszos közszolgáltatás színvonalát Nyíregyházán az év során, s a MÁV is folyamatosan fejleszti szolgáltatásait a térségben. A MÁV–Volán-csoport tagjaként a Volánbusz számára kiemelten fontos a személyszállítási közszolgáltatás folyamatos fejlesztése. Az alábbi részletek kérdésünkre érkeztek a VOLÁNBUSZ Zrt. Kommunikációs Igazgatóságáról, valamint a helyi menetrendeket finomhangoló Mobilissimus Kft.-tõl.

Augusztus 30-tól – a tavalyi strukturális átalakulást követően – jelentősen finomhangolták Nyíregyháza helyi buszközlekedését, tovább segítve a munkába és iskolába járás feltételeit.  Az egyik legfontosabb változás, hogy elindult az új 27-es busz, amely a Kertváros és Jósaváros, illetve a Sóstói úti kórház között teremt csúcsidőben közvetlen kapcsolatot. Bekapcsolódott a buszközlekedésbe a Berenát utca is, kísérleti jelleggel, a 8B jelzésű járattal. A 13-as pedig hétköznap, napi néhány alkalommal, 13Y jelzéssel Kistelekiszőlő érintésével közlekedik, hogy az ott élő gyerekek átszállás nélkül juthassanak el az Alma utcai iskolába.

Igény szerinti változások

A kiemelt munkáltatókkal történt egyeztetéseket követően módosultak az ún. „nagyfoglalkoztatói” – 90, 90E, 91, 92, 93, 93E, 94, 95, 95L, valamint a 97 számú – vonalak annak érdekében, hogy egyre több munkavállaló válassza a helyi buszközlekedést. Örökösföld és az Ipari Park, Sematic között a 91-es helyett az új, 97-es busz teremt közvetlen kapcsolatot, a 90-es mellett az Autóbusz-állomás és az Electrolux között gyorsjáratok is indulnak 90E jelzéssel, s pluszban a LEGO-t a 95-ös meghosszabbításával a 95L jelzésű járatok szolgálják ki a Michelin érintésével, a Rókabokori úton keresztül. A külterületi közlekedés is változott, ütemes közlekedéssel, a belterületivel összehangoltabb szolgáltatással újult meg augusztus végétől, könnyebbé téve a Nyíregyházán belüli közlekedést, javítva a vasúttal és a helyközi buszokkal való csatlakozásokat. Az új menetrend életbe lépése óta is folyamatos az utazási igények nyomon követése és a szükséges módosítások bevezetése. A helyi közlekedést érintő változásokról az utasok folyamatosan tájékozódhatnak a  Volánbusz honlapjának új, nyíregyházi aloldalán.

Módosuló helyi menetrendek december 12-tõl

1. Járványügyi zsúfoltságkezelés

           13.30-kor, 21.30-kor új 90E járatpár indul az Electroluxhoz (már 2021. november 29-tõl).

           Taní­tási napokon 13.52-kor, 15.42-kor új 9-es járat indul Fészek utca ABC-től Huszártelepig, az iskola és a lakóterület közötti jobb kiszolgálás és hazajutás miatt.

2. A Tiszavasvári úti felüljárón közlekedő autóbuszok menetrendje

           A felüljáró teljes szélességében történő átadása miatt módosul a 9, 9Y, 95, H40 járatok menetrendje. A változás teljesítményt nem érint, az indulási időpontok módosulnak csúcsidőszakban, 3 perccel rövidül a menetidő.

3. 13-as autóbuszok közlekedési rendje

           A délutáni csúcsidőszakban módosul a 13-as és 13Y autóbuszok menetrendje a Tünde utcai nagyfoglalkoztatók kérésére.

4. 8-as járatok közlekedési rendje

           A Hotel Sóstó műszakrendjéhez igazodva 5.15-kor 8A helyett 8-as járat közlekedik. Sóstógyógyfürdőről 22.07 helyett 22.12-kor indul autóbusz, átszállási és csatlakozási problémákat a későbbi időpont nem okoz.

5. H32 vonal

           Lakossági igényre a Megyei Bíróság megállóhelyen is megállnak az autóbuszok.

6. 20-as járat többletindulás

           Törzs utcából érkező lakossági üzemidő bővítés igénye, illetve a vasúti menetrend változása (Budapest–Miskolc felől a Tokaj IC vonat csatlakozása) miatt 20.50-kor új 20-as járat indul.

7. Adventi hétvégék kiszolgálása

           Adventi szombatokon és vasárnapokon a 18-as járaton többletjáratok közlekednek (november 27-tõl).

8. December 24. közlekedése

           Autóbuszok jellemzően 16.00-ig közlekednek. 16 óra után a korábbiakhoz hasonlóan az 5A, 12, 17 járatok közlekednek 60 percenként. 8-as helyett 8B járat közlekedik, ezzel Sóstóhegy is elérhető. Új elemként 10-es és 44-es járatok is közlekednek 120 percenként, ezzel a körút déli része, Hímes, Nyírszőlős, Oros kiszolgálása is biztosított lesz.

9. Szilveszter este és éjjel közlekedése

           Az autóbuszok jellemzően 18.00-ig közlekednek. 18.00 után a december 24-én este is közlekedő járatok január 1-jén üzemkezdetig folyamatosan közlekednek 60, illetve 120 percenként. Tehát lesz egész éjszaka helyi buszközlekedés.

Jegyek egyszerűbben

A nyíregyházi helyi jegyek és bérletek a korábbinál egyszerűbben, gyorsabban és kényelmesebben megválthatók: június 1-tõl a bel- és külterületi napijegyek, bel- és külterületi összvonalas heti, félhavi, havi, 30 napos és negyedéves teljes árú, illetve tanuló- és nyugdíjasbérletek  már a MÁV applikációban is elérhetők. Ugyanezen termékeket, továbbá a teljes árú és a kedvezményes belterületi menetjegyeket a vasúti jegypénztárakban is meg lehet vásárolni. Szeptember 1-jétõl pedig a város négy frekventált pontjára négy új jegy- és bérletértékesítő automatát telepítettek, melyek biztosítják az utasok részére a helyi és helyközi díjtermékek 0–24 órás vásárlási lehetőségét. A Volánbusz a közszolgáltatási szerződésben vállalt kötelezettségeknek megfelelően 2021. március 31-ig digitális jegykezelő készülékekkel látta el a helyi közlekedésben foglalkoztatott 39 darab SOLARIS típusú autóbuszt.

Busszal könnyebben a megyeszékhelyre

A Volánbusz a megye helyközi közlekedését érintően is fejlesztette szolgáltatásait és menetrendjét. Augusztus 1-jétõl új, egyenletes eljutási lehetőséget biztosító menetrend lépett életbe Tiszavasvári térségében, amellyel jobban tervezhetővé váltak az utazások, Nyíregyháza és Tiszaújváros pedig könnyebben elérhetővé vált az érintett településekről. December 12-tõl új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye déli részén,  Nagykálló térségében is. A Volánbusz számos viszonylaton a korábbinál egyenletesebb kínálatot biztosító ütemes autóbusz-menetrendet vezet be. Mátészalka és Fehérgyarmat térségének megyeszékhelyi kapcsolata jelentősen javul és gyorsabbá is válik, mivel Nyíregyháza és Mátészalka–Fehérgyarmat között bővül az M3-as autópályán közlekedő expresszjáratok száma, emellett a Nyíregyháza–Nagykálló–Nyírbátor–Mátészalka–Fehérgyarmat vonalon is a korábbinál lényegesen egyenletesebben, ütemes menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok.

Fiatalodó járműállomány

Lendületesen fiatalodott az év második felében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye helyközi járműállománya:  7 új MAN csuklós, valamint 46 új Credobus típusú szóló autóbusz kezdte meg szolgálatát. A több mint 3,5 milliárd forint összértékű, környezetkímélő, kényelmes és korszerű járművek beszerzésével Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a teljes állomány több mint 14 százalékát cserélte le a Volánbusz. Így a járműállomány átlagéletkora 14,1 évről 12 évre csökkent, éves szinten mintegy 17 millió utasnak biztosítva kényelmesebb utazási körülményeket.

Okosjegy és automaták

A MÁV is folyamatosan emeli a vasúti szolgáltatások színvonalát. Az éves szinten mintegy 1,7 millió utas által használt Nyíregyháza állomásra is igénybe lehet venni az Okosjegyet,  amelynek ára Budapestről másodosztályon 3399 és 3699 forint, első osztályon pedig 4299 és 4999 forint, ez másodosztályon több mint 1200 forintos megtakarítást jelent az utasoknak. Új, bankkártyás fizetésre alkalmas jegyautomatát és további három átalakított automatát telepít a vasúttársaság a nyíregyházi pályaudvarra 2022 márciusában.

Bővülő IC-kínálat

nyiregyhaza.hu

A főváros felé és a megye északibb része felé IC vonatokkal utazó utasok számára kedvező változás, hogy december 12-én életbe lépő új menetrendnek köszönhetően meghosszabbodik az üzemidő, és jelentősen javul Kárpátalja elérhetősége a munkácsi közvetlen vonatokkal. A Budapestről Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenen, Szolnokon keresztül, mindkét irányban közlekedő InterCity körjáratokban, míg egyes Nyíregyházát is érintő, Záhonyig közlekedő InterCity vonatokban megtalálhatók az új 1. osztályú IC+ kocsik – prémium és bisztrószakasszal. A MÁV–Volán-csoport célja továbbra is az, hogy Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is egyre színvonalasabb szolgáltatásokkal várja utasait.

 

Folyamatosan fertőtlenítenek

A Volánbusz a koronavírus-járvány negyedik hullámában is fokozottan takarítja és fertőtleníti autóbuszait és állomásait – minden éjjel és napközben –, vírusölő szerrel mossa le a kapaszkodókat, legalább hetente egyszer teljes körű fertőtlenítő takarításon is átesnek az autóbuszok, valamint mindent megtesz azért, hogy utasai a lehető legnagyobb biztonságban legyenek járatain. A Volánbusz továbbra is arra kéri utasait, hogy az utazási feltételek mellett tartsák be a közegészségügyi előírásokat is, és ne feledjék, hogy az orrot és a szájat egyaránt elfedő maszk használata nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező, ahol a felszállás előtt vagy után tartózkodnak. Kizárhatók az utazásból és 8000 forint pótdíj fizetésére kötelezhetők azok, akik az említett helyeken nem viselnek maszkot. A társaság vagyonőr és ellenőr munkatársai, valamint a szerződéses partnerek vagyonőrei rendszeresen ellenőrzik a maszkviselési előírás betartását az autóbusz-állomásokon, a megállóhelyeken és a járművek fedélzetén is.

Szerző: Tarczy Gyula

#kapcsolódó

Vietórisz-díjat kapott a Kossuth Gimnázium igazgatóhelyettese

Vietórisz-díjat kapott a Kossuth Gimnázium...

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese, Rubóczki...

A Csákvár lesz a Szpari következő ellenfele

A Csákvár lesz a Szpari következő ellenfele

Folytatódik a bajnokság a labdarúgó Merkantil Bank Ligában. A Nyíregyháza Spartacus...