Tartósan nőnek a bérek 2022-ben

Tartósan nőnek a bérek 2022-ben

Januártól a minimálbér kétszázezer forintra emelkedett, ami magával húzza a táppénz, a gyed és az álláskeresési járadék összegét is

A bölcsődékben, a szociális és kulturális ágazatban, valamint a közszférában dolgozók bére is emelkedik húsz százalékkal, a pedagógusok, a rendőrök és a katonák pedig tízszázalékos fizetésemelést kapnak. Utóbbiak továbbá hathavi fegyverpénzt is hazavihetnek, de emelkedik a közmunkások fizetése is. S miközben a 25 évnél fiatalabbaknak az idei esztendőtől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, a gyermekeket nevelő szülők február 15-ig az átlagbér összegéig visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, a nyugdíjasok pedig visszakapják a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjukat.

Január elsejétől a minimálbér kétszázezer forintra, a garantált bérminimum, más néven a szakmunkás minimálbér pedig 260 ezer forintra emelkedett. Azok a munkavállalók is ennek a bérkategóriának megfelelő fizetést kapják, akik legalább középfokú végzettséghez szükséges munkakörben dolgoznak. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése természetesen felfelé hajtja a többi bért és az egyéb juttatások, támogatások összegét is, mint például a táppénzt vagy az álláskeresési járadékot. Ez utóbbi maximális összege is kétszázezer forintra emelkedett január elsejével.

A közfoglalkoztatási bér is magasabb lesz 2022-ben, de a minimálbér emelése a táppénz, az álláskeresési járadék és a gyermekgondozási díj összegére is jótékony hatással van. 

hirado.hu

#kapcsolódó

Előadás a házasság hetén

Előadás a házasság hetén

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Nyíregyházi Csoportja tart előadást.

Ekkorra halasztotta a Holdra szállás időpontját a NASA

Ekkorra halasztotta a Holdra szállás...

A program költségvetése jelentősen meghaladta a tervezettet.