Tartós letét – Új helyre költöztek, illetve útnak indultak a Jósa András Múzeum értékei

Tartós letét – Új helyre költöztek, illetve útnak indultak a Jósa András Múzeum értékei

A Nyíregyházi Egyetem ad otthont Domonkos Imre A magyar lovasság című festményének, ameddig tart a Jósa András Múzeum felújítása. A két intézménynek korábban is jó kapcsolata volt, közös konferenciák, pályázatok és előadások után most egy újabb szintre lépett az együttműködésük.

Februárban ideiglenesen bezárta kapuit a Jósa András Múzeum, az intézményben egy nagyszabású felújítás kezdődik. Nyíregyháza egy több mint kétmilliárd forintos pályázaton nyert, így két év munka után, 2024-ben egy 21. századi kiállítóhely fogadja majd az intézménylátogatókat. A cseréptől a festményig másfél évszázad értékeit őrzik a Jósa András Múzeum falai között, több mint egymillió tárgyat.

Ideiglenes költözés

Próbálunk nagyon sok értékes műtárgyat nem raktárba helyezni, hanem vagy megvándoroltatni vagy más helyszínre tenni. Ezt úgy hívják nálunk, hogy tartós letétbe helyezni erre a két évre, ameddig tartanak a munkálatok. Ezek közül van három kiemelkedő, az egyik a Benczúr állandó kiállítás, ezt megvándoroltatjuk, Salgótarjánban már meg is nyitottuk ezt a kiállítást. Onnan Hódmezővásárhelyre, azt követően pedig Kecskemétre vándorol a Benczúr kiállítás, amit kiegészítettünk Benczúr enteriőrökkel és a grafikákból is sokkal többet tettünk be, mint amennyi itt nálunk látható” – nyilatkozta dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

A második ilyen műtárgy, ami valójában egy egész szoba, mégpedig a névadó Jósa András szobája. Ez Nagykállóba kerül, ahonnan egyébként ő maga is indult. Ennek a kitelepítése folyamatban van, szintén két évre kap új helyet.

Különleges festmény

A harmadik fontos műtárgy pedig Domonkos Imre hat méter széles és másfél méter magas festménye, ennek a Nyíregyházi Egyetem biztosít helyet a Bessenyei Aulában. A festmény 1983-ban készült és Domonkos Imre három hónapon keresztül a Jósa András Múzeum falai között festette. Hat korszakot örökített meg, honfoglalás és középkori alakok után végvári vitézeket, kurucokat és 1848-as, valamint első világháborús huszárokat ábrázolt a festményén, munkáját sokszor a múzeumban őrzött egyenruhák segítették. A Nyíregyházi Egyetemnek és a Jósa András Múzeumnak korábban is jó kapcsolata volt, közös konferenciák, pályázatok és előadások után most egy újabb szintre lépett az együttműködésük.

Első a biztonság

Elsősorban a régi partnerekre apellálunk, őket ismerjük és bizodalmunk van bennük. 32 ilyen partnerünkkel van együttműködési megállapodásunk, tehát választási lehetőség van. Klimatikus viszonyoktól kezdve, páratartalom, biztonság és sok minden közrejátszik abban, hogy mit és hová tudunk elhelyezni. Inkább legyen raktárban, mintsem egy nem biztonságos helyen” – tette hozzá a múzeumigazgató.

A múzeumban jelenleg is folyamatos a munka, az egymillió műtárgyat külső raktárakba helyezik. Ezt nyár végére kell befejezni, ezután kezdődhetnek meg a tényleges építési munkálatok az épületben.

Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Nyelvvizsgadíj-visszaigénylés: így kaphatjátok vissza az első vizsga árá

Nyelvvizsgadíj-visszaigénylés: így...

Sikeresen letettétek a nyelvvizsgát vagy emelt érettségivel szereztetek bizonyítványt?