Elérhetőbb a felvételizők számára a Nyíregyházi Egyetem

Elérhetőbb a felvételizők számára a Nyíregyházi Egyetem

Megújul a felvételi eljárás

A felsőoktatási felvételi eljárás jogszabályi változásainak eredményeképpen már a 2023-ban nagyobb érdeklődésre számít a Nyíregyházi Egyetem – hangzott el az intézmény által tartott sajtótájékoztatón. 

 

A 2023-as felvételi változásai 

 

A 2023. szeptemberében a Nyíregyházi Egyetemen induló képzések felvételi eljárásában a pontszámítás a jelentkezők számára kedvezően változik: 

  • megszűnik az emelt szintű érettségi vizsga, mint bemeneti feltétel az alapképzési és osztatlan tanárképzési szakok esetében, 
  • a legtöbb szakunkon megszűnik a jogszabályi minimumponthatár (eddig alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240 és mesterképzésen 50 pont volt), 
  • megszűnik a kiemelt szakok állami ösztöndíjas szakterületi minimum pontszáma

 

2023-ban a többletpontok számítása a 2022-es felvételi eljárás szabályainak megfelelő pontrendszer szerint történik. 

 

 

A 2024. őszén induló képzésekre szóló jelentkezések változásai 

 

A 2024. őszén induló képzésekre történő jelentkezés során a 2023-ban bevezetett változások az érettségi és a minimum pontok vonatkozásában örökítődnek. 

 

További új elem a rendszerben 2024-től a többletpontok változása. (Intézményi autonómiaként a felsőoktatási intézmények a többletpontokat - egyetemi stratégiájukhoz illeszkedve, különböző jogcímeken - jelentkezőnként 100 pontig maguk határozhatják meg.) 

 

„A változás eredményeként a jövőben ugyanaz a hozott tudás egyetemenként más-más pontot ér a jelentkezőnek. A múltban az emelt szintű érettségi hiánya sokak számára korlát volt a továbbtanulásban. Az új rendszer lehetőségeinek kihasználásával szeretnénk a jövőben szélesebbre tárni az egyetem kapuit. A változásaink az új érettségi rendszerben érettségiző jelentkezők mellett lehetőséget biztosítanak azok számára is, akik korábban az egyszintű érettségi rendszerben érettségiztek vagy nem volt kötelező számukra az emelt szintű érettségi. Azokra is gondolunk, akik meglévő végzettségük és munkájuk mellett új szakterület iránt érdeklődnek, vagy váltani szeretnének, de a korábbi jogszabályi korlátok miatt nem tudtak" – összegezte az új rendszer előnyeit Kósáné dr. Bilanics Ágnes, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese. 

 

A Nyíregyházi Egyetemen 2024-től többletponttal jutalmazzák az emelt szintű érettségit tantárgyanként, a nyelvvizsgát, a tanulmányi és művészeti versenyeken elért eredményeket, a sporteredményeket, a középiskolai tanulmányok alatt szerzett munkatapasztalatot, duális képzésben való részvételt, okleveles technikusi végzettséget. A fentieken túl a Nyíregyházi Egyetemen figyelembe veszik a középiskolákban szerzett kompetenciateszt eredményét, illetve a középiskolában szerzett emelt szintű kurzusok (fakultáció) eredményeit. Minden olyan hozott tudást és energiabefektetést, ami a jelentkező eddigi munkájának, tanulmányának többlet-eredménye, egyénileg értékelik - különböző jogcímeken. 

 

A korábbiaktól eltérően lehetőség van az egyetemi tanulmányokra felkészítő kurzus keretein belül, valamint érettségire felkészítő kurzusokon a Nyíregyházi Egyetem oktatóinak megismerkedni a leendő jelentkező diákokkal. Ezen kurzusok igazolt elvégzése 100 többletpontot jelenthet a felvételi eljárásban. 

A munka világából érkezőknek többletpontot jelent az igazolt szakterületi munkatapasztalat, illetve az önkéntesség jegyében végzett igazolt munka. 

Továbbra is nagy hangsúlyt fektet a Nyíregyházi Egyetem a ponttáblázatban az esélyegyenlőség biztosítására. 

A határon túli jelentkezők számára a nemzetiségi nyelv és irodalomból tett érettségi vizsga kiemelt pontszámot kap. 

Szintét többletponttal jutalmazzák a felsőfokú végzettséget igazoló oklevél meglétét. 

 

A Nyíregyházi Egyetemen a többletpontok rendszere egységes, transzparens, könnyen értelmezhető, vagyis minden képzésen azonos többletpont szerezhető. 

 

A felsőoktatási intézmény a felvételi változásokat az nye.hu honlapon, illetve a Nyíregyházi Egyetem felvételi aloldalán, valamint a felvételivel kapcsolatos szakmai fórumokon, kerekasztal beszélgetéseken, online fórumokon osztja meg a középiskolákkal, az érdeklődőkkel. 

 

A már hagyománnyá vált Nyílt napot idén 2022. november 10-én (csütörtökön) 10:00 órától tartja a Nyíregyházi Egyetem a „B" épület Kodály termében.  

 

Az új eljárásrendben továbbra sem változik, hogy a felvételiző az adott évben legfeljebb hat helyre jelentkezhet az E-felvételi rendszeren keresztül, de ha valaki ugyanazon szaknál az állami ösztöndíjjal támogatott és az önköltséges képzést is megjelöli, az egy jelentkezésnek számít. 

A www.felvi.hu honlapon december végén jelenik meg a 2023/24-es tanévre vonatkozó Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató, melyben részletesen elérhetőek lesznek az új információk. 

Nyíregyházi Egyetem

#kapcsolódó

EMMI: Idén is mindenki számára ingyenes az influenza elleni védőoltás

EMMI: Idén is mindenki számára ingyenes...

Tavalyhoz hasonlóan, idén is ingyen biztosítjuk az influenza elleni védőoltást...

Várandósság Hete - Nyílt nappal várják az érdeklődőket

Várandósság Hete - Nyílt nappal várják...

Nyílt nap és emlékkonferencia a programban.