Három megyei erőmű is szélesre tárja kapuit az idei Erőművek Éjszakáján

Három megyei erőmű is szélesre tárja kapuit az idei Erőművek Éjszakáján

Három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei erőmű is szélesre tárja kapuit az idei Erőművek Éjszakáján, így október 28-án az országos rendezvény alkalmából az érdeklődők bejuthatnak az egyéb napokon a nagyközönség előtt zárt területekre, és közelről is megnézhetik az ország második legnagyobb vízerőműve – a Tiszalöki Vízerőmű, a 122 éves Nyíregyházi Erőmű, valamint a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központ működését. Az országban összesen 68 erőmű közül választhatnak az érdeklődők ezen a napon.

Immár harmadik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját – idén október 28-án kerül sor az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényére. Az érdeklődők ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és – idén először – a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba is. A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet regisztrálni. Érdemes követni a MEKH Facebook-oldalát is, ahol a szervezők további érdekességeket osztanak meg.

A Tiszalöki Vízerőmű ma már hazánk második legnagyobb vízerőműve, mely óriási, 12,9 megawatt teljesítményre képes, az itt megtermelt villamos energia mennyisége a Magyarországon vízenergiából előállított villamos energiának kb 25 %-át teszi ki. Az Erőművek Éjszakáján az előzetesen beregisztrált látogatók izgalmas bejáráson vehetnek részt: szakképzett üzemi kísérő vezetésével megismerhetik a Tiszalöki Vízlépcsőt, a nagyműtárgy környezetét, annak kialakítását és ökológiai hatását az élővilágra. A bejárás során kulisszatitkokba is beavatják őket: részletes tájékoztatást kapnak a Tiszalöki Vízerőműről, a termelő berendezésekről és azok üzemeltetéséről. 

A 122 éves Nyíregyházi Erőmű 1897 óta látja el a lakosságot és a közületi ügyfeleket hőenergiával. Az október 28-i látogatás alkalmával a résztvevők megismerhetik az erőmű történelmi múltját és jelenét, egyedülálló módon láthatják az erőmű főberendezéseit működésük közben. A telephely bejárása során lehetőség nyílik testközelből megszemlélni a több méter magas kazánokat és a 2007-ben átadott kombinált ciklusú erőmű főbb rendszereit. A vezetésben résztvevő szakemberek azt is bemutatják, milyen kihívásoknak kell megfelelni egy városi környezetben működő erőműnek.

Azok, akik a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központba regisztrálnak be október 28-ára, betekinthetnek abba, hogyan történik a szelektíven gyűjtött hulladék válogatása és az újrahasznosításra történő előkészítés, azt is megnézhetik, mi történik a nem hasznosítható hulladékkal, megtudhatják, hova vezet a vegyes hulladék útja, illetve betekinthetnek a komposzttelep  működésébe, ahol a zöldhulladék hasznosul.

Az Erőművek Éjszakája 2021-ben több mint 3000 látogatót vonzott; a szervezők idén is telt házra készülnek. Ezen a napon országszerte csaknem 70 izgalmas helyszínen látják vendégül a látogatókat, akiket számos érdekes programmal, közelről is megtekinthető, gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel várnak.

Az erőművek és a fűtőművek idén új helyszínekkel is kiegészülnek. Megnyitnak a víziközmű-szolgáltatók és a hulladékgazdálkodók telephelyei is, így bepillanthatunk egy vízmű vagy egy víztározó működésébe; kiderül, hogyan lesz a szennyvízből tiszta víz, és azt is megtudhatjuk, hogy mi van egy víztorony belsejében. A hulladékfeldolgozással foglalkozó üzemekben megnézhetjük, hogy hogyan lesz a hulladékból újra felhasználható, vagy energetikailag újrahasznosítható alapanyag, és bemutatják azt is: mi hogyan segíthetjük hatékonyan ezt a folyamatot.

 

2022-ben Gyetván Csaba műsorkészítő ismét elvállalta az Erőművek Éjszakája nagyköveti feladatait, így idén is ő népszerűsíti a programot. Csaba az eseményt megelőzően olyan helyszíneket mutat be a MEKH Facebook-oldalán látható kisfilmekkel, amelyeket október 28-án személyesen is megnézhetünk.

#kapcsolódó

"A két fivér, aki a káposztás cvekedlihez címezte ételbárját" - a Gabulya testvérekről ír a Nők Lapja Café

"A két fivér, aki a káposztás cvekedlihez...

A portál így számol be a fiatal, agilis, Nyíregyházához ragaszkodó testvérpárról:...

Nyíregyháza az egyik legkedveltebb úti cél

Nyíregyháza az egyik legkedveltebb...

A húsvéti, négynapos hosszú hétvégére már most 17 százalékkal több az előfoglalás,...