Leáll a termelés

Leáll a termelés

Nem folytatja a hűtőszekrények gyártását Nyíregyházán az Electrolux.

Az Electrolux 2024. januártól nem folytatja tovább a hűtőszekrények gyártását nyíregyházi gyárában a lényegesen megváltozott üzleti környezet és alacsony kereslet miatt. A gyár 650 munkatársat foglalkoztat, a telephelyen szabadonálló hűtőszekrényeket gyártanak.

Az Electrolux több mint 100 éve egy jobb életért dolgozik: a világ egyik vezető háztartásigép-gyártó vállalataként újraalkotják az ízek, a ruha- és otthonápolás, valamint a jólét élményét. Az Electrolux a világ minden pontján milliók számára kíván élvezhetőbb és fenntarthatóbb életet biztosítani. Márkáin keresztül, mint az Electrolux, AEG és Frigidaire, évente több mint 60 millió háztartási készüléket értékesít a világ több mint 120 országában. 2021-ben az Electrolux csoport forgalma 126 milliárd svéd korona volt, az alkalmazottak száma globálisan 52 000 fő.

Gondoskodnak a munkatársakról

Ez volt az egyik legnehezebb döntés, amit az Electroluxnál töltött időm alatt tapasztaltam. Tudjuk, hogy ez milyen súlyos helyzetet teremt a nyíregyházi gyárban dolgozóknak, akik kemény munkájukkal és erőfeszítésükkel hosszú évek óta támogatják a vállalatot. Az Electrolux elkötelezett amellett, hogy a Kollektív Szerződésben garantált jogokon felül olyan támogató programot dolgozzon ki az érdekképviseletekkel, ami méltányos, és segíti munkatársaink jövőbeni elhelyezkedését” – mondta Gönczy Sándor, az Electrolux Magyarország ügyvezető igazgatója, az Electrolux Csoport szenior alelnöke.

A vállalat döntését a 2022 utolsó negyedévében készített hatástanulmány előzte meg, ami a nyíregyházi gyár versenyképességét vizsgálta. A versenyképesség vizsgálata során a legfontosabb szempontok a gyár kapacitásának kihasználtsága, valamint a jövőbeli mennyiségi előrejelzés a hűtőszekrény termékkategóriákban voltak.

A hatástanulmány eredménye, valamint a jelenlegi üzleti környezet megkövetelte, hogy cselekedjünk. Célunk továbbra is, hogy biztosítsuk az Electrolux hosszú távú gazdasági növekedését, növeljük a versenyképességet a hűtőszekrény termékkategóriában” – mondta Gönczy Sándor.

Az Electrolux az illetékes minisztériummal és a helyi önkormányzattal vizsgálja a telephely további hasznosításának lehetőségeit. Az Electrolux elkötelezett az együttműködés mellett az érintett hatóságokkal, érdekelt felekkel, hogy a lehető legmegfelelőbb támogatást biztosítsa munkavállalóinak. Az Electrolux haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a kormányhivatal foglalkoztatási osztályával és külső szakértő tanácsadót is bevon a termelés leállásában érintett dolgozók munkaerőpiacon történő mielőbbi elhelyezkedésének érdekében. A munkavállalók rendszeres tájékoztatást kapnak az átszervezés menetéről.

Ez a döntés nem érinti a vállalat tevékenységét Jászberényben, ahol az Electrolux továbbra is az új energiatörvény követelményeinek megfelelően kifejlesztett hűtőket gyárt. A nyíregyházi gyár termelésének leállása nem lesz hatással a termékek kiszállítására, az Electrolux vásárlóira, ügyfeleire – olvasható a gyár közleményében.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

A legfontosabb tudnivalók a kuponnapok és leárazások idejére

A legfontosabb tudnivalók a kuponnapok...

Elkezdődött a kereskedelmi akciók főszezonja. Fogyasztóvédelmi-kisokosunkból...

10 265 az új fertőzött, elhunyt 178 beteg

10 265 az új fertőzött, elhunyt 178...

5852 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 565-en vannak lélegeztetőgépen....