Diákparlament – Plenáris- és szekcióülésekkel telt a nyíregyházi fiatalok találkozója

Diákparlament – Plenáris- és szekcióülésekkel telt a nyíregyházi fiatalok találkozója

90 nyíregyházi középiskolás gyűlt össze a Krúdy-teremben.

Nemzetközi projektek megvalósítása, a Diák-polgármesteri Iroda tevékenysége, illetve német testvérvárosunk, Iserlohn plakát pályázata volt a téma a Városházán indult Diákparlament nyitó eseményének. A Mustárházban szekcióülésekkel folytatódott a nap, majd konkrét döntésekkel, ajánlásokkal érkeztek délután vissza a fiatalok a Városházára.

A városvezetés és a felnőttek fontosnak tartják a fiatalok véleményét, ezért fogadják évről évre a diákok képviselőit a Városházán. 90 nyíregyházi középiskolás gyűlt össze a Krúdy-teremben, hogy halljon a diákönkormányzat szerepéről, az érdekképviselet lehetőségéről, programokról, rendezvényekről, nemzetközi önkéntességről.

„Nyilván az ember a saját életéből is tudja, amikor általános iskolás, gimnazista vagy egyetemista volt, hogy milyen hatások érik, milyen az a társadalmi környezet, amelyben él, milyen a világ körülötte, és nyilván az embernek vannak vágyai, amit szeretne már tizenéves korában megvalósítani. Akár a tanulás, akár a lazulás tekintetében. De az, hogy milyen környezet veszi őket körbe, mik azok a lehetőségek, ahol igazából az iskolán és a családon kívül jól érezheti magát, annak egy része az önkormányzati feladat. Azért is örülök annak, hogy eljöttetek most 90-en, sok iskolából, mert amikor a szekcióban dolgoztok, csak egymás között vagytok. Én mindig arra kérek mindenkit, hogy amikor egymás között van, legyen olyan őszinte, mely őszinteség a világ felé is tárható, és legyenek olyan gondolatai, ötletei, melyek meg is valósíthatóak” – mondta köszöntőjében dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Sok tehetség van itt, Nyíregyházán – folytatta köszöntőjét az alpolgármester – a szakképző iskolákban és a gimnáziumokban. Mindenkinek helye van a világban. A vágyaitok messzebb visznek Nyíregyházától, de azért dolgozunk az önkormányzatban, hogy olyan lakás- és munkalehetőséget teremtsünk a városban, amiért érdemes hazajönni. 
Büszkeséggel említette az alpolgármester német testvérvárosunk, Iserlohn plakátpályázatát, melyre 55 pályamunka érkezett, és a 16–25 éves kategóriában az első 5 helyből négyet nyíregyházi művészeti szakközépiskolások nyertek meg. Gratuláció jár nekik és felkészítő tanáraiknak is. Holnapi híradónkban találkozhatnak majd a győztesekkel. Az októberben megválasztott új diákpolgármester az iroda tevékenységéről tájékoztatta a fiatalokat. 

„A mai nap folyamán egy fórumot hoztunk létre a diákok számára, ahol közel 90 résztvevő, 15 középiskolából érkezett, ahol szeretnénk megosztani a nap végén a város vezetőségével az ötleteinket és terveinket. Négy szekció lesz a nap folyamán, főleg a diákönkormányzatokról, a nemzetközi lehetőségeinkről, és környezetvédelemről, továbbá programokról lesz szó a mai nap folyamán” – vázolta az eseményeket Takács Zsófia diákpolgármester.

A Mustárház összes nemzetközi projektjével egy megbízott koordinátor foglalkozik.

„Az elmúlt időszakban a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Irodával közösen több nemzetközi eseményen vettünk részt testvérvárosok kapcsán is. Voltunk Iserlohnban, Rzeszówban és Szatmárnémetiben is, közös projekteket megvalósítani, illetve több alkalommal jártunk Olaszországban, Szerbiában és Romániában is, különböző nemzetközi ifjúsági cseréken. Ezek témája a részvétel, mint demokratikus részvétel, illetve az aktív állampolgárság, a környezetvédelem, illetve a fenntarthatóság” – tájékoztatott a múlt eseményeiről Lukács Rajmund, a Mustárház nemzetközi koordinátora.

Idén a tervek szerint Nagykaposra és Finnországba készülnek a diákok, valamint közös projektben vesznek részt a romániai Resicabánya és Rzeszów fiataljaival.
A Mustárházban szekcióülésekkel folytatódott a nap. A téma a diákfórum és érdekképviselet, a nemzetközi önkéntesség, csere- és szolidaritási projektek, környezetvédelmi akcióterv, rendezvények, programok és konkrét események megfogalmazása. A pizza-ebéd után visszatértek a diák képviselők a Városházára, hogy egyeztessenek elképzeléseikről a városvezetőkkel.

Szerző: Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

Ne lepődjön meg, ha ma szirénát hall!

Ne lepődjön meg, ha ma szirénát hall!

Országszerte szirénapróba lesz november 7-én, hétfőn – jelentette be az országos...

10 évvel tette után Dominikában fogták el

10 évvel tette után Dominikában fogták...

10 évvel tette után Dominikában fogták el az emberöléssel vádolt férfit, most...