Havonta több tízezret spórolhatnak az emberek a kamatstopnak köszönhetően

Havonta több tízezret spórolhatnak az emberek a kamatstopnak köszönhetően

Havonta csaknem 80 ezer forintot lehet spórolni egy tízmilliós hitelnél a kamatstopnak köszönhetően.

Havonta csaknem 80 ezer forintot lehet spórolni egy tízmilliós hitelnél a kamatstopnak köszönhetően – így számolnak a szakértők. Az árstopok csak akkor lesznek kivezetve, amikor az infláció érezhetően és hosszabb távon elkezd csökkenni. Erről beszélt a miniszterelnök hétfőn a parlament tavaszi ülésszakának nyitónapján. Az élelmiszerárstop elvileg április végéig, míg a kamatrögzítés június végéig tart. Utóbbi esetében mintegy 350 ezren élnek ezzel a kormányzati segítséggel. Ha most nem lenne kamatstop, akkor a havi törlesztőrészletek több tízezerrel, egyes esetekben pedig, akár 100 ezer forinttal is emelkednének.

„Hogyha egy lakáshitelesnek a fennálló hiteltartozása tízmillió forint jelenleg, és a hátralévő futamideje nyolc év, akkor a kamatstopos részlet, amit most kell neki fizetnie az 117 ezer forint. Hogyha kamatstop nem lenne, akkor a kamatstop nélküli részlet az 193 ezer forint lenne.

A különbség 76 ezer forint. Ennyit spórol meg a kamatstopos ügyfél havonta.

A szakértő a 2022-ben bevezetett kormányzati intézkedés jelentőségét mutatta be egy tipikusnak mondható lakáshitel esetében.

Hozzávetőleg 350 ezer családot érint ez a fajta segítség. Emellett legalább 200 ezer diákot, hiszen a kamatstop a diákhitelekre is vonatkozik.

 „A kamatstop segítségével tartósan alacsony havi részletet tudnak fizetni a lakáshitelesek, 30, 50, 70 ezer forintot spórolhatnak havonta. Hogyha megszűnne a kamatstop, akkor ez egy olyan sokkhatás lenne számukra, hogy vélhetően sokan nem tudnák fizetni ezt a magasabb törlesztőrészletet. A jelenlegi 5, 6, 7 százalékos kamatok helyett 16-18 százalékos kamatot kellene fizetni” – mondta el Tóth Levente, a BANK360-csoport vezető elemzője.

De nem kell, mert a továbbiakban is megmarad a már többször is meghosszabbított és kiterjesztett kamatrögzítés, mint ahogy az alapvető élelmiszerekre érvényes ársapka is. Ezt a miniszterelnök jelentette be hétfőn a parlamentben a tavaszi ülésszak nyitónapján.

„Az élelmiszerárstopokat a kormány meghosszabbította és kibővítette. Azt az elvi döntést hoztuk, hogy egész addig, amíg az inflációt, a szankciós inflációt nem tudjuk csökkenő pályára állítani, addig ez az árstoprendszer megmarad. Ez igaz a lakossági kamatstopra, amit szintén meghosszabbítottunk és kiterjesztettünk” – nyilatkozta Orbán Viktor.

Az árstopnak nem csak abban van jelentősége, hogy a mostaninál jóval alacsonyabb áron lehet megvásárolni több élelmiszert is, hanem abban is, hogy hozzájárul az infláció mérsékléséhez. Egyes számítások szerint akár fél-egy százalékkal is csökkentheti a fogyasztói árindexet.

Az árnövekedést fékezi a rezsicsökkentés is az átlagfogyasztásig, ami év végéig biztosan megmarad. Ennek köszönhetően egy átlagos család havonta 181 ezer forintot spórol meg.

A kamat-, az élelmiszerárstop és a rezsicsökkentés mellett a munkahelyek megőrzésével, bővítésével is segíti a kormány a családokat. A közelmúltban több foglalkoztatottság növelő program indult és ennek meg is lett az eredménye.

4,7 millió körül van jelenleg a foglalkoztatás, ami lényegében már teljes foglalkoztatottságnak felel meg.

Ebben nagy szerepe van annak, hogy sok úgynevezett inaktív, a regisztrációból kiesett munkavállaló talált munkát, például állami segítséggel. A foglalkoztatásért felelős államtitkár azt mondta: idén a legfontosabb megtartani a munkahelyeket.

„Jól állunk, de azért azok a tendenciák, amelyek az energiaválság, az infláció, magas infláció, ezek azért megviselik a vállalkozásokat. Azt látom, hogy általában a mikro-kisvállalkozások nem létszámbővítésben, hanem túlélésre bazíroznak, időzőjelben, és ott nekünk minden eszközzel segítenünk kell, hogy ez sikerüljön nekik. A nagyvállalatok esetében azt látom, hogy a következő hónapokban, akár több ezres létszámnövekedés várható” – fogalmazott az államtitkár.

Ennek alapvető oka, hogy folyamatosak a vállalati beruházások. A munkahelyek mellett a keresetek is emelkedő pályán vannak, legalábbis a 2022-es adatok szerint.

A bérek 17,5 százalékos növekedésének köszönhetően Magyarország a V4-ek között és az OECD-tagállamok között is szinte egyedülálló abban, hogy éves szinten nőttek a reálbérek.

Az államtitkár azt mondta, a minimálbér és a garantált bérminimum 16, illetve 14 százalékos megemelése – miután az átlagkeresetekre is hat – reális esélyt teremt arra, hogy idén is nőjenek a reálbérek Magyarországon.

hirado.hu

#kapcsolódó

Megkezdődtek a záróvizsgák a Nyíregyházi Egyetemen

Megkezdődtek a záróvizsgák a Nyíregyházi...

A Nyíregyházi Egyetemen 2024. január 17-18. között kerülnek megrendezésre a...

„Fitt- Nőnap” Katus Attilával

„Fitt- Nőnap” Katus Attilával

Nyíregyháza MJV Önkormányzata a „Mozdulj Nyíregyháza!” – programsorozat keretében...