A Sóstói Múzeumfalu Falusi Húsvétra hívja és várja a látogatókat

A Sóstói Múzeumfalu Falusi Húsvétra hívja és várja a látogatókat

Számtalan programmal kedveskednek az érdeklődőknek.

A kereszténység egyik legnagyobb ünnepén, a tavasz első hagyományos falusi eseményén, számtalan programmal kedveskedünk az érdeklődőknek. A nagyhét utolsó napjaiban, nagypénteken és nagyszombaton a hagyományos tojásfestést próbálhatják ki gyermekek és felnőttek egyaránt. Kóstolhatnak böjti ételeket, valamint megismerkedhetnek a görögkatolikus és református húsvéti ételekkel is.

A böjti elcsendesedés után idén először már húsvétvasárnap is lesznek fellépőink a faluközpontban, ugyanis vendégül látjuk a felvidéki Kuttyomfitty Társulatot és az önálló családi mesekoncertját bemutató Paár Julcsit és zenekarát. Az Aranyszalma Táncegyüttes kamaracsoportja feleleveníti a Szatmárban ismert húsvéti kántálást. Kész Réka, a debreceni egyetem Történelem és Néprajzi Doktori Iskola PhD hallgatója, szűkebb hazájának, a kárpátaljai Salánknak mutatja be a hímestojásait, a tojásdíszítés szimbolikáját. Húsvétvasárnap ellátogat hozzánk Kádár Ferkó és fotószínháza, akinek jóvoltából különleges fényképekkel gazdagodhatnak látogatóink.

Húsvéthétfőn a Nyírség Táncegyüttes 10.00-kor nyitja meg a locsolóudvart a jánkmajtisi portán, természetesen tánccal, énekkel és hagyományos locsolással.  Idén először ezen a napon, minden látogató részese lehet az ősi termékenységvarázslás emlékeit őrző húsvéti locsolásnak. A lányok részéről bátorságra és hímes tojásra, a vállalkozó szellemű legények részéről pedig egy nagyszerű locsolóversre lesz szükség. Minden órában csatlakozhatnak a Nyírség, illetve a Tánctanoda néptáncosainak csapatához, hogy újra átélhessék a hagyományos locsolkodás élményét. A faluközpontban 11.00 órakor Óriásbábos Utcaszínház várja a családokat.

Az érdeklődők a református és görögkatolikus húsvéti szokásokkal is megismerkedhetnek, valamint 14.00 órakor a templomban református istentiszteleten vehetnek részt. A Tánctanoda lelkes táncosai a színpadon is bemutatkoznak, emellett pedig tavaszi falukerülésre és táncházba is hívják a Múzeumfalu látogatóit, melynek helyszíne a faluközpont. Minden ügyes kéz megtalálhatja a kedvére való kézműves tevékenységet. Vendégül látjuk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesület alkotó népművészeit, akik bemutatóikkal színesítik rendezvényünket. A kocsmaudvaron húsvéti ételkóstoló, a Temetőcsősznél gyógytea vár mindenkit. Lesz még kosaras körhinta, népi játékok sokasága, lovaskocsikázás, mesterségbemutató, térképes játék és falusi vásár is, mert a Sóstó Múzeumfaluban élmény a hagyomány!

A felnőttek 1600 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 800 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.

Tessenek csak tessenek, jöjjenek csak jöjjenek!

Sóstói Múzeumfalu

#kapcsolódó

Alkohol miatt bántalmazta ismerősét

Alkohol miatt bántalmazta ismerősét

A Nyíregyházi Törvényszék közleménye.

Nincs teendő az igazolásokkal, de érdemes megőrizni

Nincs teendő az igazolásokkal, de érdemes...

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári,...