Idősügyi Tanács – Pályázat, szociális ellátás, fürdőkedvezmény

Idősügyi Tanács – Pályázat, szociális ellátás, fürdőkedvezmény

Ülésezett az Idősügyi Tanács.

Nyugdíjas-kedvezmények a fürdőben, civil szervezetek pályázati lehetőségei, illetve a szociális juttatások volt a keddi Idősügyi Tanács ülésének témája. A szépkorúak képviselői egyeztetésre készültek a nyugdíjas szervezetek és a tanács közötti kapcsolat aktiválására.

Aktuális témákról tanácskoztak az Idősügyi Tanács tagjai. Ezek között egyeztettek a civil szervezetek pályázati lehetőségeiről. Egy a fontos a döntés előtt, hogy a helyi közösségeket erősítse, és a nyíregyházi programokat színesítse – fogalmazott az alpolgármester. A nyugdíjasok képviselői a szépkorú társaik nevében javaslatokat fogalmaznak meg a városvezetés felé. Arról például, hogyan szeretnék átformálni az Idősek Akadémiáját, vagy merre haladjon az Idősek világnapi séta útvonala.

„Nyilvánvalóan sok idős-, nyugdíjas szervezet pályázik azokra az alapokra, amelyet a város most írt ki, és a beadási határidő ugyan már letelt, de a hiánypótlási időszak most van. Azt lehet megfigyelni a COVID óta, hogy csökken azoknak a civil szervezeteknek a száma, amelyek benyújtanak olyan programot, ami Nyíregyházán a nyíregyháziaknak jó. Nyilván a mostani összesítést még nem tudjuk, de remélem, hogy minél többen pályáztak. Ennek is van egy előnye, mivel ki szoktunk minden pénzt osztani, így több pénz jut a civil szervezetekre” – fogalmazott az alpolgármester, dr. Ulrich Attila.

Nagyon vegyes az igény. A karácsony előtti unokatalálkozótól a kiránduláson, nyugdíjas-vetélkedőn át a jubileumi rendezvényekig számos esemény lehet méltó a támogatásra.

„A mai Idősügyi Tanács ülésen beszámolok arról, hogy a közgyűlés fogja tárgyalni csütörtökön több helyi rendelet módosítását. Ezek közül én kettőt fogok kiemelni. Az egyik a szociális ellátásokról, a pénzbeli támogatásokról szóló rendelet, a másik a térítési díjakra vonatkozik. A szociális támogatásokról szóló rendeletnél emelem ki, hogy itt alapvetően a jogosultsági jövedelemhatárok emeléséről van szó, illetve két új ellátási formát is be kíván vezetni az önkormányzat” – nyilatkozta Tóthné Csatlós Ildikó, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője.

A közgyűlés után tájékoztatják az érintetteket a döntésről. Alapvetően a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ ellátásairól van szó, az étkeztetés, házi segítségnyújtás, a nappali ellátás vagy a bentlakásos elhelyezés költségeiről.

„Igazándiból a nyugdíjasok, a seniorok körében a legkedveltebb, ami állandó akció az élményfürdő életében, az a nyugdíjas hétfő elnevezésű programunk, amikor a nyugdíjasok extra kedvezménnyel tudnak belépni, ennek ára 2300 forint, ami egész napos benntartózkodásra jogosít. Ez egy nyíregyházi felnőtt belépőhöz képest 50% kedvezményt tartalmaz, egy nem nyíregyházi felnőtt belépőhöz képest közel 70% kedvezményt tartalmaz. Igaz ez a szaunára is a senior hétfőkön” – tájékoztatott Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

Hétről hétre megtelik a hétfői kedvezményes napon a fürdő. Legutóbb például 251 szépkorú vendég töltötte ott a napját. A vezérigazgató cáfolta a rémhíreket, miszerint eladják a Júlia fürdőt. Csupán energiatakarékossági okok miatt volt zárva az elmúlt hónapokban.

Szerző: Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

Nyíregyháza élhető, emberléptékű, szerethető, modern, fiatalos város

Nyíregyháza élhető, emberléptékű, szerethető,...

A távolról érkezők is elismerik Nyíregyháza fejlődését, előnyeit dr. Vinnai...

Megkezdődik az előre fizetős mérőórák leolvasása az OPUS TITÁSZ Zrt. ellátási területén is

Megkezdődik az előre fizetős mérőórák...

Előre fizetős mérőórát általában az időszakosan használt fogyasztási helyeken...