Sztárvendéges, tortás, méltó Városnapok az évfordulón

Sztárvendéges, tortás, méltó Városnapok az évfordulón

3500 szeletes, egészséges finomság kóstolható szombaton a pezsgő programok mellett.

Mint már írtuk, és a plakátokból is kiolvasható, Nyíregyháza MJV Önkormányzata ünnepi programsorozattal várja az érdeklődő nyíregyháziakat a város újratelepítésének 270. évfordulóján, május 12-13-án. Az alábbiakban a változatos program pontjait ismertetjük röviden.

A pénteki nap hagyományosan emléklapok átadásával kezdődik 9 órakor a Nyíregyházi Települési Értéktárba újonnan felvett nemzeti értékek értékgondnokainak, a nyíregyháziak számára fontos, identitástudatot erősítő helyi értékek képviselőinek. A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság az elmúlt évben a meglévő 52 mellé 7 nemzeti értéket vett fel a Nyíregyházi Települési Értéktárba.

Új értékek a tárban

Nyíregyházi népzenetanár-képzés

Nyíregyháza Rádióállomás rádió és TV gyűjteménye

A Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójának anyaga

A Kállay Gyűjtemény épülete és a Kállay család emlékei

Kulcsár Róbert magángyűjtő 1848-1849-es szabadságharc tárgygyűjteménye

Az északkeleti nyelvjárási régió (Felső-Tisza vidéke) nyelvjárása

Sitku Ernő kiemelkedő sporttevékenysége

Majd a  „Városalapító atyáink nyomában...” című rajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetése következik. A kiírásnak 89 alkotás felelt meg, a legjobbakból kiállítás készül, amit az érdeklődők a Krúdy terem előtti galérián tekinthetnek meg május 12-én 12 órától május 26-ig, munkanapokon, hivatali időben.

nyiregyhaza.hu

Testvér- és partnervárosok

Nyíregyháza hagyományosan nagy hangsúlyt fektet a lengyel kapcsolatokra, a város nemzetközi együttműködésében prioritást élvez velük az együttműködés, így a legfiatalabb partnervárossal, Bielsko-Bialával is, melynek idén lesz az 5 éves évfordulója. Ebből az alkalomból bemutatják a települést egy fotókiállítás keretében, melynek megnyitója 11.00-kor kezdődik a Váci Mihály Kulturális Központban. Délután kettőkor kezdődik az ünnepi közgyűlés, majd 15.15-kor mindenkit várnak szeretettel a Városalapítók szobránál a hagyományos, ünnepi koszorúzásra, a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar közreműködésével.

Színes program, sztárokkal

A Kossuth tér már pénteken este hírességekkel várja a nyíregyháziakat, este 19-től a Sztárban Sztár nyertese, Veréb Tamás lép színpadra, majd egy különleges produkciót is láthatnak, „hazai pályán”, ugyanis Nemazalány x SOFI fellépése lesz az este csúcsa – a nyíregyházi kötődést talán hangsúlyozni sem kell... Másnap, május 13-án, szombaton már reggeltől benépesül a főtér. 9-től a Civil Sziget keretében helyi csoportok kapnak teret, délután egytől a Pulyabálon részt vevő tánccsoportok forgataga hozza a lendületet, fél ötkor a retró jegyében Sipos F. Tamás énekel, este héttől pedig Delhusa Gjon ad nagykoncertet.

Szombat, 14.00: kóstoljuk meg a város tortáját!

nyiregyhaza.hu

A hagyományokat folytatva, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikum tanulói idén is megsütik a város tortáját, amit az érdeklődő városlakók is megkóstolhatnak szombaton, a Kossuth téren. A város alapításának 270. évfordulóját minden idők legnagyobb tortájával ünnepli meg a város, egy 3500 szeletes finomsággal várják a jeles napon a városlakókat, melyhez többek között 100 kg almát, 1400 db tojást, 80 kg cukrot, illetve 60 kg lisztet és kukoricadarát dolgoznak fel a szorgos sipkays kezek. A diós, kakaós piskótába aszalt vörösáfonya darabokat kevernek, amire almanektár kerül, így helyezik rá a sárgarépás puliszka réteget. Erre kerül az áfonyás-tejszínes krém, amit csokoládécsík választ ketté.

A sütemény megalkotásában megjelenik az innováció, hogy követni tudja az egészséges táplálkozás trendjeit. A kilátogató nyíregyháziaknak egy hagyományokon alapuló újszerű finomságot kínálnak, melyet a készítésben részt vevő diákok és tanárok odaadása tesz még ízletesebbé.

A sipkaysok minden esztendőben valami újdonsággal készülnek. 2016-ban egy 1200 szeletes óriástorta készült a Tirpák Fesztiválra, a 2017-es Városnapon egy 13 méter hosszú, 1000 adagos kenyérlángost, 2018-ban egy ezerszeletes tejszínes-meggyes prószatortát, 2019-ben egy 2500 szeletes szabolcsi tejfölös diótortát, 2022-ben 3000 szeletes fehércsokis jonatán alma tortát készítettek.

 

Szerző: Tarczy Gyula

#kapcsolódó

Akár 2000 forint is lehet a diákmunkások órabére idén

Akár 2000 forint is lehet a diákmunkások...

A legmagasabb órabért a call centerekben vagy IT-területen dolgozók remélhetik.

Enyhe napok várnak ránk

Enyhe napok várnak ránk

Csapadékra is van esély.