Semmelweis-nap: a világ legszebb hivatása

Semmelweis-nap: a világ legszebb hivatása

Hagyományosan, Semmelweis Ignác születésnapja táján rendezik az egészségügyi dolgozók ünnepét.

A vármegyeházán zajlott pénteki eseményen a köszöntők után éppen 30 kitüntetést, adjunktusi és főorvosi kinevezéseket adtak át a Szabolcs–Szatmár–Bereg Vármegyei Oktatókórház gyógyítóinak.

A vármegyei Oktatókórház főigazgatója szerint a világ legszebb hivatása orvosnak, ápolónak, gyógyítónak lenni. Orvosokat, egészségügyi dolgozókat tüntettek ki áldozatos munkájuk elismeréseként, illetve adjunktusi és főorvosi kinevezéseket adtak át a Vármegyeházán rendezett péntek délutáni Semmelweis-napi ünnepségen.

„Ez egy nagy erkölcsi elismerés és felelősség, amikor szakorvosból adjunktussá vagy főorvossá válik valaki. Mindig elmondom a kollegáknak, hogy még nagyobb felelősség hárul rájuk, még magasabb kompetenciákkal, döntési kompetenciákkal rendelkeznek. A fiatalabb kollégák felnéznek rájuk, és várják a segítségüket, adott esetben az iránymutatásukat. A menedzsment nyilván a főorvosi karra, az osztályvezetőkre támaszkodik a mindennapi munka során” - mondta az ünnepségen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója, Dr. Szűcs Attila.

Életmentő műtétek, egynapos sebészet, és azok az élő adásban bemutatott - általában onkológiai - beavatkozások, melyet az orvostársadalom okulására közvetítettek Nyíregyházáról, mind a sebész kitüntetését dokumentálja. 

„Nagyon boldog vagyok, hogy sebészként dolgozhatom. Azt gondolom, jó helyen vagyok a Szabolcs–Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházban. Ha újrakezdhetném az életem, ismét sebész szeretnék lenni. Annak külön örülök, hogy az elmúlt 10-12 évben, amit Nyíregyházán töltöttem, folyamatosan sikerült olyan szakmai előrelépéseket tenni, amellyel elsősorban a daganatos betegek, vagy az egynapos sebészeten kezelt betegek gyógyításában a haladó korszerű sebészeti eljárásokat meg tudtuk honosítani” - nyilatkozta az egyik kitüntetett, Dr. Tóth Lajos Barna, a Szabolcs–Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház osztályvezető főorvosa.

Közel sem lehet megállni, hiszen van még egy kis energia és a szakma is folyamatosan fejlődik. Abban bíznak, hogy a menedzsment támogatásával folyamatosan fejlődik az osztály szakmai munkája. A vármegyei sebészeti várólistákat igyekeznek minél rövidebbre húzni azzal, hogy kimaxolják a műtők, a műszerek és a sebészek kapacitását.  

1990-től tanít a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán a Gyermekosztály vezető főorvosa. Eljött a köszönet és a hála ideje.

„Büszke vagyok arra, hogy itt lehetek, és büszke vagyok arra, hogy ezen az egyetemen taníthatok, mert a kórházi munka mellett számomra ez legalább ugyanolyan fontos – időnként még fontosabb –, mint maga a kórházi munka. Egészségügyi dolgozókat kell képezni. Orvosokat, ápolókat, mentősöket, szülésznőket, diplomás ápolónőket, úgyhogy én nagyon jól érzem magam. Köszönöm, hogy itt lehetek!” - beszélt oktatómunkájáról Dr. Dicső Ferenc osztályvezető főorvos.

Nagyon szorosan összefügg a gyógyító és az oktatómunka, és az elvárható egy Oktatókórházban, hogy az osztályvezető főorvos a hetente megújuló szakmai információkat megossza, ne csak a kollégáival, de a hallgatókkal is.

Július 1-je Semmelweis Ignác, az anyák megmentőjének születésnapja, a magyar egészségügyi dolgozók napja. Munkaszüneti nap, a közösség tiszteletének a napja – kezdte köszöntőjét Dr. Erdélyi Ágnes.

„Az egészségügyben dolgozók a munkafolyamatok széles palettáját ölelik fel. Gyógyítók, kutatók, ápolók, mentősök, de a közvetlen betegellátásban dolgozókon kívül fontos tagjai a csapatnak a háttérben dolgozók is. Nélkülük nem lenne eszköze a sebésznek a műtétekhez. A betegek nem kapnának élelmet. Nem lenne tiszta lepedő a kórházi ágyakon, és a szepszis a leggondosabb kézfertőtlenítés mellett sem valósulhatna meg, ha nem lennének takarítók, akik a tisztaságról gondoskodnak. Egy rövid időre a munka átadja helyét az ünneplésnek. Az ünnepi percek az öröm percei, kicsit eltávolodunk a nehézségektől, a napi problémáktól. Felidézhetjük a kedves, felemelő pillanatokat, sikereket. A gyógyuló beteg mosolyát, az enyhülő fájdalom után jelentkező megnyugvást, a munka feszültségének csökkenését. Sikerült, mostmár minden rendben lesz!” - fogalmazott köszöntőjében Dr. Erdélyi Ágnes, a Nagykállói Sántha Kálmán Tagkórház orvosigazgató-helyettese.

Az ünnepség résztvevője volt Szondi Zita, az egykori nyíregyházi kórházvezető, ma az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, aki a szakmai igényesség mellett a kihívásokról, a változásokban rejlő fejlődési lehetőségekről, de a mesterséges intelligencia megjelenéséről, hasznáról is beszélt.

A házigazdák nevében szólt a Vármegyei Önkormányzat alelnöke. Baracsi Endre egyebek mellett egy Márai idézetet hozott, mely szerint az életnek értelmet a szolgálat adhat.

Egészségügyi intézmény fenntartójaként és betegként is köszönetet mondott a kórház dolgozóinak Nyíregyháza alpolgármestere. Jászai Menyhért szólt minadazokhoz, akik a betegágy mellett, a rendelőkben és műtőkben, vagy a kutatólaboratóriumokban végzik áldozatos munkájukat.

Hozzátette, a nyíregyházi vállalatok, vállalkozások gyakran adományoznak a kórház osztályai, betegei javára, az összefogás szellemében.

Szerző: Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

A horvátokhoz már megérkezett az első havazás

A horvátokhoz már megérkezett az első...

Több megyében is havazás fehérítette ki a tájat a horvátoknál.

Állatparki séta a szépkorúaknak – Az önkormányzat idén is biztosította az ingyenes belépést

Állatparki séta a szépkorúaknak – Az...

Ingyenes állatparki sétára várták a nyíregyházi nyugdíjasokat pénteken. Az...