Ezekre a dokumentumokra lesz szükségetek, ha kollégiumba jelentkeznétek

Ezekre a dokumentumokra lesz szükségetek, ha kollégiumba jelentkeznétek

Kis segítség a jelentkezéshez.

Az ügyintézési időszak végével és a ponthatárhúzás közeledtével egyre többen már azon gondolkodhattok, mi lesz, miután megtudjátok, melyik egyetemre nyertetek felvételt. Az egyik legfontosabb kérdés a lakhatás, legfőképp, ha vidékről a fővárosba, vagy épp ellenkezőleg, a fővárosból vidéki egyetemre mennétek, távol a lakóhelyetektől. A legolcsóbb lehetőség kétség kívül a kollégium, az érvényes jelentkezéshez viszont számos dokumentumra lesz szükségetek, amiket akár lassan el is kezdhettek beszerezni.

A legfontosabb tudnivaló, mielőtt elkezditek beszerezni a szükséges papírokat, hogy minden egyetem kollégiumi felvételi rendszere eltérő, így az is különbözhet, hogy mire adnak pontokat, mire nem, és bizonyos dolgokra mennyit. Ami viszont nagyjából megegyezik, az a jogosultságot igazoló papírok listája. Kollégiumi felvételt ugyanis nem mindenki nyerhet, szociális alapon döntik el, ki jogosult rá, és ki nem. Van olyan egyetem például, ahol csak az államilag támogatott hallgatóknak jár, máshol viszont az önköltséges képzéseken tanulók is kaphatnak ilyen diákszállást.

Amire mindenképp szükségetek lesz, az az érettségi bizonyítványotok, hiszen a tanulmányi eredmények ebben az esetben is számítanak. Kelleni fog ezen kívül egy - általában három hónapnál nem régebbi - jövedelemigazolás a szüleitek keresetéről, továbbá, ha esetleg van olyan testvéretek, aki még iskolába jár, akkor be kell szereznetek egy igazolást az ő tanulói jogviszonyáról is.

Számíthat ugyanakkor a távolság az egyetem és a lakóhelyetek között: minél távolabb laktok tehát, annál nagyobb az esélyetek a bekerülésre. Ahhoz viszont, hogy ez tényleg érvényes is legyen, papírokkal igazolnotok kell, hogy hol laktok, amiről általában a helyi kormányablakban tudtok egy hivatalos papírt kérni.

Pontokat ér az is, ha esetleg hátrányos helyzetűek vagytok, tehát a szüleitek keresete nem ér el egy bizonyos összeget, esetleg árvák vagy félárvák vagytok, vagy tartós betegséggel rendelkeztek. Ezekről mind hivatalos igazolást kell benyújtanotok.

Azt, hogy egy adott egyetem pontosan mit kér, legkésőbb a felvételi után néhány héttel, augusztus közepén vagy végén megtudjátok, hiszen ekkor indul a kollégiumi jelentkezés a gólyák, vagyis a frissen felvett hallgatók számára.

eduline.hu

#kapcsolódó

Álláskeresőknek! - Óriási lehetőség a Magyar Honvédségnél

Álláskeresőknek! - Óriási lehetőség...

Szeptember 11-ig lehet jelentkezni a Lynx-programra.