Kedden két nyíregyházi lakásban is megszólalt a CO-érzékelő!

Kedden két nyíregyházi lakásban is megszólalt a CO-érzékelő!

Életet menthet a szén-monoxid-érzékelő.

A szén-monoxid egész évben veszélyt jelent, így most is, amikor nem gondolnánk: a nyári időszakban. Kedden két nyíregyházi lakásban is megszólalt a CO-érzékelő!

A város hivatásos tűzoltóit először egy Szarvas, majd egy Hunyadi utcai társasházi lakásba riasztották. A tűzoltók mérései alacsony értékben mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét a lakásokban. A Szarvas utcai ingatlanban gáztűzhely, a Hunyadi utcai lakásban nyílt égésterű gázkazán volt. Az esetekről értesítették a gázszolgáltatót és a kéményseprőket is. Személyi sérülés egyik helyszínen sem történt.

Nem csak a régi gázkazánok közelében fejlődhet szén-monoxid, sőt, kémény sem kell hozzá! 

Valamennyi nyílt lánggal működő fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, hiszen ha nem jó a szellőzés, ezek a berendezések elhasználják a szoba levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a szén-monoxid. Ahol nyílt láng van a szobában, nem elég néha kinyitni az ablakot, gondoskodni kell az állandó és automatikus levegő-utánpótlásról. Az ajtókba, ablakokba résszellőzőt érdemes tenni és az egyéb épületgépészeti berendezéseket – páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, mobil klíma, szárítós mosógép – is figyelembe kell venni, mert ezek szintén a lakás levegőjét használják! 

A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma.

Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet. Ezért fontos még nyáron is egy szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt hazánkban. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni.

Aki bizonytalan a készülékek vásárlását illetően, annak a katasztrófavédelem segít, hiszen a bevizsgált, jó minőségű szén-monoxid-érzékelők listája a honlapunkon elérhető. 

Fontos továbbá, hogy a kéményseprők a fűtési szezonon kívüli is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes lakossági kéményellenőrzést. Ilyenkor gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő rövidebb, a nyári szabadságok miatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására!

szabolcs.katasztrofavedelem.hu

#kapcsolódó

Jó hír az időseknek!

Jó hír az időseknek!

Novemberben jön a nyugdíj-kiegészítés és a nyugdíjprémium, februárban pedig...

Szeretnél egy közös fotót a világbajnok kapussal? A könyvbemutatón megteheted!

Szeretnél egy közös fotót a világbajnok...

Válogatott vízilabdázó érkezik hétfőn Nyíregyházára. Nagy Viktor kapus a róla...