Ennyi féléven keresztül tanulhattok ingyenesen, ha állami ösztöndíjas képzésre vettek fel titeket

Ennyi féléven keresztül tanulhattok ingyenesen, ha állami ösztöndíjas képzésre vettek fel titeket

Nem csak a közoktatásban közeleg a tanévkezdés, hanem az egyetemeken is.

Ha államilag támogatott képzésre vettek fel titeket, nektek egy kicsit könnyebb dolgotok van, mint a költségtérítéses képzéseken tanuló társaitoknak. Ez viszont bizonyos feltételekkel jár, például azzal, hogy csak korlátozott ideig tanulhattok ingyenesen.

A jelenleg hatályban lévő törvények szerint ha felsőoktatási szakképzésre, alapképzésre vagy mesterképzésre jártok, összesen tizenkét féléven keresztül finanszírozhatja az állam a képzésetek költségeit, de ezen felül is ügyelnetek kell néhány fontos dologra.

A tizenkét félévbe például beleszámít minden elkezdett, aktivált félév, ezért ha idő közben meggondoljátok magatokat, vagy közbejön valami, ami miatt passzívra kell állítanotok a félévetek, sajnos azt a félévet nem kapjátok vissza, az is beleszámít az állami ösztöndíjas képzések esetén felhasználható tizenkét félévbe.

Ha viszont az adott félévet betegség, szülés, vagy valamilyen más, fel nem róható ok miatt nem tudjátok befejezni, és ezt igazolni is tudjátok, a legtöbb egyetem elfogadja, és ez nem számít bele az államilag támogatott tizenkét félévetekbe, továbbá, ha a Nemzeti Köszolgálati Egyetemen tanultok közszolgálati ösztöndíjas hallgatóként, és hivatásos, szerződéses vagy tisztjelölti jogviszonyban álló hallgatók vagytok, ebben az esetben sem köteleznek titeket az önköltség kifizetésére.

eduline.hu

#kapcsolódó

Idén is tettek a környezetért!

Idén is tettek a környezetért!

Már ötödik alkalommal.

Kedvezményes belépő az őszi szünetben a Nyíregyházi Állatparkban

Kedvezményes belépő az őszi szünetben...

Egy jó kikapcsolódási lehetőség ebben a szép őszi időben.