Pásztorforgatag a Sóstói Múzeumfaluban

Pásztorforgatag a Sóstói Múzeumfaluban

Október a pásztorok életében igen fontos időszak. A gazdasági év végén, a jószágok behajtása, a számadás megmutatja, hogy milyen volt a szaporulat, megkaphatja-e jussát a számadó.

Az tartották, hogy az az igazi pásztor, aki behajtáskor rendesen elszámol. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban, a munka végeztével, Szent Vendel (a pásztorok védőszentje a Nyírségben) napján a pásztortársadalom mulatsággal, olykor vásárral nyugtázta az éves teljesítményt, méltatta, ünnepelte az elvégzett munkát.

A pásztorok között rend és fegyelem volt, szoros munkamegosztásban dolgoztak. Az első pásztor, a számadó, társai körében korlátlan hatalommal rendelkezett, a falusi emberek szemében társaival együtt nagy megbecsülés övezte.

Tisztelve ezt a feledésbe merülő kultúrát és követve a hagyományainkat negyedik alkalommal ad otthont a Sóstói Múzeumfalu a Pásztorok Világa nevet viselő rendezvénynek, melynek célja a pásztorkultúra bemutatása, népszerűsítése.

2023. október 14-én a 9.00 órai kapunyitást követően 10.00 órakor a miskolci Kalamajka Bábszínház hívja és várja az érdeklődőket a faluközpontba, egy nagyszerű bábelőadásra. 11.00 órakor izgalmas látványossággal kedveskedünk a látogatóknak, hiszen egyenesen a Hortobágyról, az „ősnyugalom” földjéről hívtunk csikósokat, hogy hortobágyicsikós-bemutatóval kápráztassák el a Nyíregyháziakat. 11.30 és 13.30 órai kezdettel pásztortáncokból adnak ízelítőt a látogatóknak a jánkmajtisi portán a Debreceni Népi Együttes „hegyesfogú legényei”. Ezt követően a pásztorok valamikori szokásait felidézve bojtáravatást tartunk, ahol a vállalkozók erőpróba, gyorsasági próba és persze szellemi megmérettetés után oklevéllel térhetnek haza. 12.00 órakor, a déli harangszó utána a II. Nyírségi csergetésnek ad otthont a Sóstói Múzeumfalu. Mussó László vezetésével a karikásostor használat minden apró fogására fény derül. 12.30 órakor Barsi Csaba, a Miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársa, „Enyém az egész határ…” címmel tart előadást, melyben mindannyian a pásztorkultúrával kapcsolatos ismeretekkel gazdagodhatunk. 14.00 órakor a faluközpont színpadán a Debreceni Táncosok a vad hajdúk erejével mutatják be a magyar néptáncok néhány gyöngszemét. Schuller László és Pletyka hagyományos kutyás tereléssel várja az érdeklődőket a tirpák portán, a szomszédos Temetőcsősz udvarán pedig gyógyteákat kóstolhatnak a vendégeink. Az Aranykapu Népművészeti Egyesület alkotói birtokba veszik a nyitott szín minden szegletét és csodálatos alkotásaik mellett kézműves tevékenységekkel várják az érdeklődőket.

A faluközpontban újra forog a kosaras körhinta és persze lesz népi játszóudvar, falusi vásár és lovaskocsikázás is. A kikapcsolódni vágyók kukoricamorzsolás közben diskurálhatnak, nótázhatnak, amihez a kukoricát a skanzen biztosítja. Az éhes látogatóknak pásztorételeket kínálnak a Debreceni Népi Együttes nagyszerű pásztorai! A nagyhalászi magtárban egész nap Skanzen Moziba várunk mindenkit, melynek fő témája a pásztor...

„Senki nem tud szebben zokogni minálunk. Száraz nekünk a szemünk… egyenes lesz a tartásunk, fölemelt a fejünk – csak tenyerünk lesz ököllé, és a furulyánk rí…Összébb húzódnak a falucskák, meglassúdnak a folyók, elvékonyodik a táj is…Egy pásztor lesz talán a legutolsó magyar.”

A felnőttek 1200 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 600 Ft/fő áron válthatnak kedvezményes belépőjegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.

Tessenek, csak tessenek! Jöjjenek csak jöjjenek! Hiszen tudják, Sóstói Múzeumfaluban él és élmény a hagyomány!

#kapcsolódó

Átalakul a pontrendszer, nem lesz kötelező a nyelvvizsga

Átalakul a pontrendszer, nem lesz kötelező...

Így változnak a felsőoktatási felvételi szabályok.

A legjobb magyar atléták jönnek a hétvégén Nyíregyházára

A legjobb magyar atléták jönnek a hétvégén...

A 49. Fedettpályás Atlétikai Magyar Bajnokság következik a hétvégén.