40 éves a Hematológiai osztály

40 éves a Hematológiai osztály

Megalakulásának 40. évfordulóját ünnepelte szerdán a Jósa András Tagkórház Hematológiai osztálya.

Jubileumi tudományos üléssel egybekötött megemlékezést tartottak, mely keretében a résztvevők 4 előadást hallgattak meg a hematológia szakterületével kapcsolatosan. Dr. Szűcs Attila főigazgató a rendezvényen kiemelte, az osztály szerepe a kórház életében elengedhetetlen.

A Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Hematológiai osztályát 1983-ban alapította dr. Jakó János. A jubileumi tudományos ülésen az ő 85. születésnapját is megünnepelték. A részleg a csontvelő-transzplantáción kívül gyakorlatilag minden hematológiai terápiát végez, beleértve a fiatal akut leukémiás betegek nagydózisú citosztatikus, azaz a gyorsan osztódó ráksejtek szaporodását gátló kezelését is.

„Igaz, a 28 ágyas Hematológiai osztály ágyszám tekintetében nem tartozik a legnagyobb osztályok közé. De a szerepe az intézmény életében megkérdőjelezhetetlen. Ez egy olyan szakterület, mely hihetetlen speciális tudást és gyógyszeres terápiát igényel. Az osztály kimagasló szakmai teljesítményt nyújt, európai szintű munka folyik. Köszönöm mindenkinek az elmúlt 40 évet, és Jakó főorvos úrnak a megalapítást és a sok évtizedes munkáját” – emelte ki beszédében dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

A rendezvényen dr. Illés Árpád, a Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszék vezetője is köszöntötte a résztvevőket, kiemelte a szakmai kapcsolatot a tanszék és a Hematológiai osztály között. Úgy fogalmazott, a partnerség túlmutat a tudományos együttműködésen. Az ünnepségen a résztvevők előadásokat hallgattak meg, melyeket dr. Szerafin László, dr. Rejtő László és dr. Varju Lóránt tartottak.

Szerző: Kemecsei Fanni

#kapcsolódó

Felhős, borús hétkezdet - De milyen lesz a hét további részében az időjárás?

Felhős, borús hétkezdet - De milyen...

Hétfőn túlnyomóan felhős, borongós időre készülhetünk

Farsangi felvonulás – Elbúcsúztatták a telet a Jósavárosban

Farsangi felvonulás – Elbúcsúztatták...

Farsangi felvonulással búcsúztak a téltől hétvégén, Nyíregyházán. A térségi...