XIII. Kelet-Magyarországi Diabetes Hétvége Nyíregyházán

XIII. Kelet-Magyarországi Diabetes Hétvége Nyíregyházán

Csütörtökön kezdődött a XIII. Kelet-Magyarországi Diabetes Hétvége a Váci Mihály Kulturális Központban.

Magyarországon több mint egymillióan küzdenek a betegséggel, több százezren lehetnek, akik nem tudják, hogy cukorbetegek. A rendezvényen résztvevők többek között a megelőzéssel, beteggondozással, genetikával kapcsolatos előadásokat hallhattak.

Orvosok, szakdolgozók, alapellátásban dolgozók érkeztek a XIII. Kelet-Magyarországi Diabetes Hétvégére. A diabetológiára nagy igény van, mert a cukorbetegek száma egyre csak nő, így fontos megismerni a betegséget és a kezelés módjait.

„Elég széles körű programot állítottunk össze. Ma a szűrésekkel, megelőzéssel kapcsolatos előadások lesznek. Lesz egy blokk, mely a békéscsabai kollégák kiemelkedő munkáját mutatja be. A szombati előadások a betegek gondozásáról, a civil szervezetek szerepéről szólnak. A legvégén esettanulmányokat mutatunk be” – nyilatkozta a programokról dr. Gaál Zsolt, a Jósa András Tagkórház IV. Belgyógyászati Osztály főorvosa.

Pontos adatok nincsenek, de vármegyénkben körülbelül 50.000-en, míg országosan több mint egymillióan küzdenek a betegséggel, ebből 700.000-en állnak rendszeres gyógyszeres kezelés alatt. Súlyos stádiumban a szövődmények akár veseelégtelenséghez, vagy a végtag amputációjához is vezethetnek. Több százezren lehetnek, akik nem tudják, hogy cukorbetegek.

„A cukorbetegségnek azért van óriási jelentősége, mert népbetegség. A szív- és érrendszeri betegségek egyik nagyobb rizikófaktoráról beszélünk. Emellett a diabétesz alantas. Ha nem észleljük időben, csak megkésve, akkor a magas cukorértékek következtében kialakuló anyagcsere-eltérések megtámadják az érrendszert, súlyos problémákat okozva. A koszorúér betegség – mely a halálok közvetlen rizikófaktora – egyik alapvető tényezőjéről beszélünk” – mondta el dr. Szűcs Attila, a SZSZBVK főigazgatója.

A cukorbetegség kialakulása egyes esetekben kellő odafigyeléssel megelőzhető.

„Bizonyos genetikai hajlamról beszélhetünk, de alapvetően sokat tehetünk a megelőzésért. Nem győzzük hangsúlyozni az egészséges életmódot, a táplálkozást, a mozgást – ezek nagyon fontosak. Egy kezdeti stádiumban, amikor észlelünk egy magasabb vércukorértéket, és elkezdünk aktívan mozogni, akkor teljes mértékben normalizálódhat a betegség. Ha már gyógyszeres kezelésben részesül valaki, akkor jelentősen csökkenthető a gyógyszerek dózisának szükségessége” – tette hozzá a főigazgató, aki kiemelte, hogy a meglévő cukorbetegség esetében a szakemberek által javasolt kezelést nem szabad abbahagyni.

A cukorbetegség alapvetően gyógyíthatatlan, a kialakult magas cukorértékek - egyes speciális eseteket kivéve - megmaradnak, megfelelő életmóddal és gyógyszerekkel karbantarthatók.

Szerző: Kemecsei Fanni

#kapcsolódó

PÁSZTORFORGATAG A SÓSTÓI MÚZEUMFALUBAN

PÁSZTORFORGATAG A SÓSTÓI MÚZEUMFALUBAN

Szent Vendel a pásztorok védőszentje, éppen ezért október közepén, Vendel napján...