Indul a felvételi időszak, nyíltot nap rendezett a Nyíregyházi Egyetem

Indul a felvételi időszak, nyíltot nap rendezett a Nyíregyházi Egyetem

November 7-én, a nyílt nappal megkezdődik a 2024-es általános felvételi eljárás a Nyíregyházi Egyetemen.

Nem nevezhető a mostani november kampánynyitánynak, hiszen a modellváltó egyetem az esztendő minden napján népszerűsíti az intézményt.

November 7-én, délelőtt 10 órára több száz potenciális hallgatójelöltet várnak a Nyíregyházi Egyetemen a nyílt napra, ahol bemutatják a campust és az oktatási kínálatot. A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón még titokként kezelték azokat az új szakokat, melyet a november 7-ei, keddi eseményen fognak megnevezni. Az egyetemen történt üzemmódváltás megteremtette a versenyhelyzetet, tehát folyamatosan felszínen kell tartani a választható egyetemek között – hangzott el a tájékoztatón. Jelenleg éppen a februárban induló keresztféléves képzés felvételi eljárása zajlik.

„Szinte mindent meg fogunk hirdetni a képzési palettánkról. Szeretnénk olyan széles körű merítést biztosítani azoknak, akik a Nyíregyházi Egyetemet kívánják választani, hogy legyen miből szelektálniuk. Fő profilunk a tanárképzés, a műszaki és mezőgazdasági képzési területeink. Kuriózum továbbra is, és egyedi képzésünk a több mint 55 éves múltra visszatekintő pilótaképzés, amit több képzési szinten is kínálunk. Ezt már keresztféléves képzésben is meghirdettük. Ennek rövidesen lejár a jelentkezési határideje. Természetesen mindig nagy népszerűségnek örvend a gazdálkodástudományi képzés, illetve az ének–népzene és a rajz–vizuális képzéseink is”

– tájékoztatott Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja. Modellváltó egyetemként nagyobb szabadságot kapott a Nyíregyházi Egyetem, mely persze nagyobb felelősséggel is jár. A térségi munkaerőpiac kiszolgálása, a helyi értelmiség kinevelése az egyik fontos feladata. Dr. Kovács Zoltán általános rektorhelyettes emlékeztetett arra, hogy tavaly kapott lehetőséget a Nyíregyházi Egyetem is, hogy minimum pont és emelt érettségi nélkül hirdesse meg képzéseit. A többletpontokat pedig a következő tanévtől saját hatáskörben számíthatja az oktatási intézmény, melynek értékeit már megtalálják a honlapon.

„A Nyíregyházi Egyetem azzal a sajátos háttérrel rendelkezik, hogy van egy nagyon jó gyakorló iskolánk, tehát a közoktatástól a felsőoktatáson keresztül a munkaerőpiacig a teljes térségi kapcsolatrendszert le tudjuk fedni. Ez a családok és a középiskolások számára egy olyan lehetőség, hogy nem egy zárt világba, elzárva a tudomány palotájában néhány tudós, majd 30 év múlva Nobel-díjas lesz vagy nem, hanem hozzásegítjük a jövő értelmiségét, hogy megtalálják helyüket a világban. Ez egy szakmai életút, az egyetem nyitottsága, megismerhetősége. A november 7-ei nyílt napnak ez lenne a lehetősége, hogy leomoljanak ezek a virtuális falak”

– nyilatkozta a Nyíregyházi Egyetem rektora, dr. Szabó György.  A hétköznapi élet színtereként kell tekinteni a fiataloknak az egyetemre, hiszen a munkaerő-piaci realitás a magasan képzett emberekre épít. Érdemes tanulni, a jövőbe invesztálni, hiszen a 21. században, a tudás alapú gazdaság a mesterséges intelligencia világában is számít a humán képességekre. Az is tény, hogy a magasabb képzettséggel, és persze idegennyelv-ismerettel biztosabb a megélhetés.

De még miért is válasszák a Nyíregyházi Egyetemet a térségben élő fiatalok? – tette fel a kérdést az Egyetem kancellárja.

„Azon túl, hogy egy 21. századi campusban fogják tölteni a mindennapjaikat, nagyon széles körű portfóliót tudunk számukra felkínálni. Duális és kooperatív képzésben is jeleskedik a Nyíregyházi Egyetem. Minden jelentkezőnek kollégiumi férőhelyet tudunk biztosítani, ami nem elhanyagolható a mai világban. Hideg-meleg étkezést biztosítunk több helyszínen is. Szórakozási lehetőségeink vannak, és nem utolsósorban sportlétesítményeinket ingyenesen vehetik igénybe hallgatóink mind kül-, mind beltéren”

– fogalmazott a kancellár. A sajtótájékoztatón az ún. Szerethető Egyetem hallgatókat érintő előnyeiről, a november végére tervezett Gólyabálról, és a legkülönfélébb szórakozási lehetőségekről is beszélt a Hallgatói Önkormányzat elnöke. Januárra újabb nyílt napot terveznek a Nyíregyházi Egyetemen, amikor újabb nyitott labor és nyitott műhely programot kínálnak az érdeklődő középiskolásoknak.

Szerző: Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

Educatio-kiállítás

Educatio-kiállítás

Idén is kapnak igazolást az Educatio kiállításon a középiskolások.

Múzeumok Őszi Fesztiválja – A nyíregyházi intézmények is csatlakoztak a programokhoz

Múzeumok Őszi Fesztiválja – A nyíregyházi...

Az őszi szünetben hét közben a gyerekeknek biztosítanak hasznos időtöltést,...