Modern Városok Program: Nyíregyháza a nyertes megyeszékhelyek között!

Modern Városok Program: Nyíregyháza a nyertes megyeszékhelyek között!

Nálunk minden megvalósult a tervekbõl: egyedi és hiánypótló fejlesztések, összesen 100 milliárdos nagyságrendben.

Nyíregyháza a nyertes megyeszékhelyek közé tartozik a Modern Városok Program szempontjából – hangzott el a múlt csütörtöki, városházi sajtótájékoztatón, melynek apropóját az adta, hogy a napokban kormányhatározat jelent meg a nagyvárosokat érintõ beruházássorozat felülvizsgálatról. Dr. Podlovics Roland alpolgármester és Hagymási Gyula kabinetvezetõ részletezte: nálunk minden terv megvalósult, vagy az utolsó fázisában van, a 74 milliárdos programnak 11 kiemelt eleme van, de a kapcsolódó fejlesztésekkel mindez elérte a százmilliárdos nagyságrendet.

Szinte napra pontosan nyolc évvel ezelõtt, 2015. november 10-én Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Kovács Ferenc polgármester aláírta a kormányzat és önkormányzat közötti Modern Városok Program megállapodást.

2010-tõl pénzügyi konszolidáció, adósságkezelés

Ám dr. Podlovics Roland alpolgármester visszatekintõjében rámutatott, 2010-ben a fideszes városvezetés 23 milliárd forintos adósságállománnyal vette át a Csabai Lászlóné vezette baloldali többségû önkormányzattól Nyíregyházát, miközben a város költségvetési bevétele nem érte el a 32 milliárdot. A FIDESZ kormányzat sietett a város segítségére 2013-ban pénzügyi konszolidációval, 18 és fél milliárd forinttal, így a 2014-ig tartó önkormányzati ciklus ennek jegyében telt. – Ez egy olyan idõszak volt, amikor a válságkezelés, az adósságmenedzselés, a csõdhelyzet-közeli állapot kezelése volt a feladata a városvezetésnek, ugyanakkor voltak olyan projektek is, amiket be kellett fejezni – fogalmazott.

nyiregyhaza.hu

Megmentett projektek

Ezek között említette az alpolgármester azt a félbehagyott szennyvízprogramot, amelyet meg kellett menteni, 220 kilométernyi hálózatot és egy szennyvíztelepet is adva a városnak, valamint a strandfürdõ fejlesztése is ebbe a sorba tartozik. Ezzel párhuzamosan zajlott a várható programokra való felkészülés, a vízió megalkotása arról, hogy milyennek képzelünk el egy XXI. századi nagyvárost.

Összesen 100 milliárd forint

Maga a program visszatekintve 74 milliárd forint értékben valósul meg, de ez messze nem a teljes összeg. – A Modern Városok Programmal párhuzamosan, azzal részben összefüggésben egyéb kormányzati támogatások, hazai források is érkeztek ez idõszakban Nyíregyházára. Például összesen 18,6 milliárd forint, és több részletben 8 milliárdnyi útépítési, járdaépítési forrás. Összességében, ha Nyíregyháza visszatekint erre az idõszakra – hangsúlyoznám, ez az EU-s forrásokat nem tartalmazza –, 100 milliárd forint értékben kapott Nyíregyháza tisztán fejlesztésekre kormányzati, állami forrásokat!

nyiregyhaza.hu

Kultúra, szabadidõ, turizmus

A tájékoztatón Hagymási Gyula részletezte röviden a Modern Városok Program elemeit. A kabinetvezetõ kiemelte, ezek egy része önkormányzati, másik hányada állami beruházásban készült el, amit egy komoly projektfejlesztési munka elõzött meg. Az önkormányzat égisze alatt készült el a ma már Kulturális Negyednek nevezett belvárosi pihenõövezetben a mûemléki Kállay-kúria felújítása két ütemben, a Kállay Gyûjtemény otthonaként, valamint a szomszédos téren a közel ezerfõsre bõvült Rózsakert Szabadtéri Színpad rekonstrukciója, mely zajvédõ falakkal készült el, s a jövõ év elsõ felére fejezõdik be az állatparki, Európában is egyedinek számító Jégkorszak Interaktív Állatbemutató megépítése.

nyiregyhaza.hu

Sport, vendéglátás, szállás

A korábbi, elhanyagolt NYVSC telephelyen született meg a Közép-Európában egyedülálló Atlétikai Centrum, azóta fedettpályás országos bajnokságoknak is helyet adva, ingyenesen használható lakossági, külsõ rekortán futópályával, sõt, sportszállóval.

– Egyedülálló a Modern Városok Program Nyíregyházán abból a szempontból is, hogy a programnak köszönhetõen három szálloda is elkészült. Az egyik, ebben a sportcentrumban egy sportszálló, egy 48 férõhelyes, ami a minõsítés alapján is háromcsillagos, étteremmel, konyhai résszel, s edzõtábo­rokra is alkalmas a komplexum –

hívta fel a figyelmet. A másik két szálloda Sóstón valósult meg. Az egyik hiánypótló jelleggel, hiszen a Hunguest üzemeltetésében lévõ, 120 szobás hotel konferenciákra is alkalmas, kihasználtsága is igazolja létét, a másik pedig a különleges, tematikus, díjazott állatparki szálló, a Pangea.

Közlekedésfejlesztés

nyiregyhaza.hu

A közlekedésfejlesztés is hangsúlyt kapott a megállapodásban, hiszen teljes egészében elkészült a közkedvelt, sokak által használt Tokajig vezetõ kerékpárút, megvalósult az áteresztõképesség növelése jegyében a Mezõ-Bethlen-Vasgyár utca csomópontjának átépítése is. Ez egyébként egy mozaikszerûen egymásra épülõ fejlesztéssorozat egyik eleme, melynek része a Tiszavasvári úti felüljáró most teljessé váló rekonstrukciója, a híd másik oldalán lévõ lámpás csomóponttal, a Derkovits utca és a Szélsõbokori út komplex felújításával. – A megállapodás része a nyugati elkerülõ megépítése Nyírszõlõsig, melyet már elég régóta használhatunk, amivel bekapcsoltuk ezt a városrészt is az M3-as autópálya gyorsabb elérésébe – emelte ki a kabinetvezetõ.

nyiregyhaza.hu

Közösségi tér és zöldcélok

Mint elhangzott, ennek a csomagnak a része a szintén jövõ év elsõ felére elkészülõ Városi Stadion, sportközponttal és közösségi sportolásra alkalmas rekortánpályával, valamint az új autóbusz-telephely, mely a 2018-ban forgalomban lévõ gázüzemû buszok otthona, melyek évente 2500 kilogramm károsanyag-kibocsátástól kímélik meg a nyíregyháziakat.

Hiánypótló beruházások

Az alpolgármester kiemelte, ezzel párhuzamosan, a programhoz kapcsolódva valósultak meg kormányzati segítséggel fontos más projektek is. – A párhuzamos projektekrõl is szót kell ejteni, melyek egyrészt sportjellegûek, ilyen például a BUSZACSA felújítása, a Városi Uszoda, a most már Continental Aréna mellett, vagy a jégpálya – ezek szintén ebben az idõszakban, kormányzati forrásból valósultak meg.

Az alpolgármester összefoglalva kiemelte, Nyíregyháza a Modern Városok Program nyertes megyeszékhelyei közé tartozik, hiszen a városvezetés tartalommal töltötte meg, és a kormányzattal együttmûködve meg is valósította a programot, melyért köszönetet mondott a nyíregyháziaknak és a tervezésben-kivitelezésben dolgozó partnereknek.

 

IMCS-, aluljáró-, északi elkerülõ-tervek

Ám, mint kiemelte, a folyamat nem áll meg, hiszen egyrészt készülnek a vasútállomási Intermodális Csomópont tervei, mely nagyszámú parkolót, valamint a vasúti és buszforgalom összehangolását is biztosítaná, s ami a nagykörút idei befejezésével van összefüggésben – mint elhangzott: ezt is sokan ígérgették korábban, a mostani vezetés azonban meg is valósítja –, nemsokára megvannak az engedélyes tervei a Tokaji úti vasúti aluljárónak, és a teljes körgyûrûhöz hiányzó északi elkerülõ nyomvonalkijelölése, környezethasználati engedélye is nemsokára komplett.

Az ipari park fejlesztése is folyamatban

Dr. Podlovics Roland megjegyezte, a Déli Ipari Park infrastrukturális fejlesztésére már eddig 150 milliárd forint értékben érkezett beruházási támogatás a kormányzat részérõl, a gazdaságfejlesztési célokkal összhangban.

– Látható, hogy a mostani városvezetésnek referenciája van arra, hogy határidõben, jó minõségben, a vonatkozó eljárásrend szerint tud megvalósítani sikeresen projekteket, az ipari park fejlesztése hasonlóan jó minõségben kell megvalósuljon. Ezek között is vannak olyan projektelemek, amik a lakosság számára is hordoznak közvetlen elõnyöket – fogalmazott.

nyiregyhaza.hu

Plusz: EU források

A Modern Városok Program sajtóeseményén elhangzott: külön tájékoztatót érne meg, ahol bemutatnák a több mint 50 milliárd forintnyi európai uniós forrás felhasználásával elkészült fejlesztéseket.

nyiregyhaza.hu

A Modern Városok Program 11 alapvetõ eleme

Nyugati elkerülõ újabb üteme

Nyíregyháza–Tokaj kerékpárút

Mezõ-Bethlen csomópont

41 CNG meghajtású busz, töltõállomás és telephely

Hunguest Hotel Sóstó

Pangea Ökocentrum és Szálloda

Jégkorszak Interaktív Állatbemutató

Atlétikai Centrum megvalósítása

Városi Stadion

Kállay-kúria fejlesztése

Rózsakert Szabadtéri Színpad

#kapcsolódó

Édesanyját szúrta le

Édesanyját szúrta le

A Vármegyei Főügyészség tájékoztatása.