Egymillió munkavállalónak nyújt segítséget a most elfogadott béremelés

Egymillió munkavállalónak nyújt segítséget a most elfogadott béremelés

Most már biztos: decembertől 15 százalékkal nő a minimálbér, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal lesz magasabb.

Az emelésről szóló megállapodást hétfőn írta alá a kormány a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel. Úgy számolnak, hogy az emelés a magasabb keresetűek jövedelmére is hatással lesz.

Sokan keresték fel a hét első napján a gyulai Várfürdőt. Az élménykomplexum a régió turisztikájának motorja, 130 főt foglalkoztat, 70 százalékuk garantált bérminimumot kap. A béremelésnek köszönhetően már a következő hónaptól magasabb fizetést kapnak.

Ez automatikusan azt is jelenti, hogy minden dolgozó bérét arányosan emelnünk kell majd, hiszen nem szeretnénk ha a bérsávok összetorlódnának” – mondta Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója.

A dolgozók örülnek annak, hogy az ünnepek után már januárban plusz forintokhoz jutnak.

December elsejétől két bérkategória emelkedik. A minimálbér 15, míg a garantált bérminimum 10 százalékkal. A legkisebb kereset így 266 800 forintra, míg a garantált bérminimum 326 000 forintra nő.

Az emelésről hétfőn írták alá a megállapodást a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek képviselői.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint a szakszervezetek minden kitűzött célját sikerült elérni.

Az egyik ilyen volt, hogy a 2023-as évnek a valamiféle kompenzációját az infláció okán tudjunk elérni. A másik célunk az volt, hogy egy olyan mértékű emelést tudjunk megvalósítani, amivel a minimálbér közelít az átlagkeresethez” – fogalmazott Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A megállapodást jelentős eredménynek tartja a munkáltatói oldal is.

Ha elfogadjuk azt, hogy jövő évben várhatóan 6 százalék lesz az infláció, ez azt jelenti, hogy a minimálbéren élőknek a reáljövedelme az kilenc százalékkal nő, míg a garantált bérminimumnál ugyanez a szám négy százalék. Ez azt gondolom, nagyon jelentős” – hangsúlyozta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

A jelenlegi béremelés egymillió munkavállalót érint.

A foglalkozáspolitikáért felelős államtitkár szerint az emelésnek komoly egyéb gazdasági és bérezéssel kapcsolatos hatása van.

Ennek tolóhatása van, tehát a fölötte lévő bérek is emelkedni fognak, és ez a fogyasztás szempontjából rendkívül fontos. Ugye a gazdaság növekedésének a fenntartása az mindenképpen szükséges a következő időszakban is” – fejtette ki Czomba Sándor.

Míg 2023 az inflációcsökkentés éve, 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának éve lesz a kormány céljai szerint. A közmédiának nyilatkozó szakértő szerint ezt alátámasztják a most látható adatok is.

A harmadik negyedévben már nőtt is a GDP az előző negyedévhez képest.

A magyar gazdaság az gyakorlatilag kiugrott a recessziós gödörből, hála ennek az erős GDP-adatnak, és nemcsak a dinamika erős, hanem szerencsére azt látjuk, hogy ez a fizetésekben is megnyilvánul, ez az erős gazdasági dinamika” – mondta Sebestyén Géza, az MCC gazdaságpolitikai műhelyének vezetője.

A most aláírt megállapodás jelentősen segíti a reálbérek emelkedését, a fogyasztás bővülését, így a gazdasági növekedés helyreállítását is.

hirado.hu

#kapcsolódó

Kábítószer termesztőt tartóztatott le a bíróság

Kábítószer termesztőt tartóztatott...

A Mátészalkai Járásbíróság nyomozási bírója 2022. október 14-én egy hónap időtartamra...

Informatikai eszközök felajánlása - IFADOMÁNY 2022

Informatikai eszközök felajánlása -...

Az Informatika Fejlődéséért Alapítvány 2022. október elején jótékonysági akciót...