Várakozás és adventi készülődés a Sóstói Múzeumfaluban

Várakozás és adventi készülődés a Sóstói Múzeumfaluban

„ A kis Jézus aranyalma…”

A karácsonyt az advent négyhetes szent ideje előzi meg, amikor is Krisztus eljövetelére várakozunk. Az adventet a falusi emberek böjtnek tartották, vagyis tartózkodtak a zajtól, hangoskodástól, nem szerveztek lakodalmat, a disznótor is csendesen, családi körben zajlott.

Meghitt, régi idők emlékét idéző adventi készülődésre és közös várakozásra hívunk mindenkit szeretettel a Sóstói Múzeumfaluba, 2023. december 16-án 14.00 és 18.00 óra között. Élő portáinkon (kállósemjéni porta és csarodai paplak) a valamikori szegényparaszti és polgári karácsony elevenedik meg.

A termőág, a szertartásosan megterített asztal segítségével megmutatjuk, hogy milyen az igazi karácsonyi csoda…csendes, alázatos és ott bent, a lelkek legmélyén, igaz hitben születik. A tiszadobi házban szaloncukor-készítés, a csarodai paplakban mézeskalács-díszítés és angyalka készítése segít felidézni a falusi karácsony hangulatát.

A kállósemjéni hátsó házban, a kántálni készülő pulyákkal együtt énekelhetnek a látogatók, majd pedig közösen indulhatnak el a gyerekekkel, hogy átéljék egy valamikori kántálás hangulatát. Vendégeink Tiszacsomáról hozzák el a bábtáncoltató betlehemes játék generációk által őrzött helyi változatát, melynek a református templomunk ad helyet. A kántálást és a betlehemes játékot 15.00, 16.00 és 17.00 órakor mutatjuk be, melynek minden érdeklődő részese lehet. A kocsmában a Lenka Műhely kínálata kimeríthetetlen! Amire bizonyosan számíthatnak: meleg fogadtatás, szívmelengető forró italok, zsíros deszka, kézműves karácsonyi ajándékok és ötletek, kemencés bejgli egészben a karácsonyi asztalra, szörpök fiataloknak és felnőtteknek és minden más, ami szem-szájnak ingere.

Belépőjegy egységesen 1500 forint/fő, mely tartalmazza a programokon való részvétel lehetőségét és a kézműves tevékenységeken való egyszeri részvételt.

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit, mert a Sóstói Múzeumfaluban él és élmény a hagyomány!

#kapcsolódó

Apró hibák az érettségin, amik sok pontba kerülhetnek

Apró hibák az érettségin, amik sok...

Két pont nem tűnik nagy veszteségnek, de amikor több apró hiba felgyülemlik,...

Vasváris kadétok a Haditornán

Vasváris kadétok a Haditornán

28 csapat mérte össze erejét, a vasváris kadétok 9. és 16. helyezést értek...