Autópálya-összeköttetés Nyíregyháza és Debrecen között

Autópálya-összeköttetés Nyíregyháza és Debrecen között

Befejeződött a görbeházi csomópont fejlesztése. Péntek délután átadták az M3–M35 autópálya, görbeházi csomópont II. ütemének fejlesztéseit. Ennek részeként elkészült egy felüljáró, illetve a Debrecen-Nyíregyháza, Nyíregyháza Debrecen irányú közúti forgalmat segítő felhajtó is.

Elkészült a közvetlen autópálya-összeköttetés Nyíregyháza és Debrecen között, megépült az M35-ös autópálya Debrecen-Nyíregyháza és a Nyíregyháza-Debrecen csomóponti ága Görbeházánál - jelentette be Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára helyszínen. 

„Ennek a munkának az elvégzése nem pusztán egy lokális beavatkozás, hanem a teljes kelet-magyarországi hálózat szempontjából is meghatározó, ilyen szempontból nagyon sokat adtunk reményeink szerint a térségnek. Ha kitekintünk az érintett megyékre, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyékre, akkor látjuk, hogy nem ez az egyetlen munkavégzés a környéken, illetve nagyon sok előkészület zajlik azért, hogy a jövő is hasonló, minőségi kivitelezésekkel telhessen majd” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

5 milliárd forintos fejlesztés

A most megépült „C" ág a Nyíregyháza irányából az M3-as autópályán érkezők számára nyújt lehetőséget Debrecen irányába tovább haladni. A „D" ág a Debrecen felől az M35 autópályán, Nyíregyháza irányába az M3 autópályán való tovább haladást biztosítja. A fejlesztés 2022 februárjában kezdődött, hazai forrásból mintegy 5 milliárd forintot fordítottak rá. A gazdaság szempontjából a keleti térség az elmúlt években egyre fontosabb szerepet foglal el, többek között ezért is volt fontos az autópálya-összeköttetés kiépítése, hangzott el a sajtótájékoztatón. A beruházás tartalmazza a híd megépítését, valamint egykilométernyi úthálózat kialakítását.

A lakosság és a gazdaság érdeke is

Dr. Szabó Tünde, Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédében úgy fogalmazott, ez a beruházás egyszerre szolgálja a lakosságot, a közlekedők kényelmét és egyszerre növeli a vállalkozások versenyképességét is.

„Nagy öröm, hogy a projekt valóra válásának köszönhetően Görbeházán ma már nem csak összefut az M3-as és M35-ös autópálya, hanem gyorsabban, kényelmesebben és közvetlen módon is meg lehet közelíteni Nyíregyházáról Debrecen városát vagy Debrecenből Nyíregyházát. Mostantól tehát hivatalosan is teljes értékűvé válik a görbeházi csomópont, ennek köszönhetően biztosított a térség jobb elérhetősége és kapcsolatrendszerének kialakítása, vagyis sikerrel folytatódhat Északkelet-Magyarország pozíciójának az erősítése” – tette hozzá a kormánybiztos.

nyiregyhaza.huRégi hibát javítottak ki

A péntek délutáni rendezvényen Hajdú-Bihar megye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője kiemelte, a most átadott csomópont évtizedekkel ezelőtt is meg volt tervezve, de az akkori politikai vezetés úgy döntött, hogy inkább az Archeopark kialakítására költenek, amely igazán soha nem működött és most sincs ott semmi – hangsúlyozta Kósa Lajos. „Bár mind a két keleti nagyvárosba vezet autópálya, de nem lehet egyik városból a másikba eljutni. Sokan nevettek is rajtunk, mit sem tudva arról, hogy az egész egy baloldali balfékség miatt nem valósult meg” – tette hozzá a képviselő.

Az esemény zárásaként ünnepélyes szalagátvágásra kérték fel Nyul Zoltán helyettes államtitkár, dr. Szabó Tünde kormánybiztost, Kósa Lajos országgyűlési képviselőt, Papp László polgármestert és Jászai Menyhért alpolgármestert.

Átgondolt útfejlesztések Nyíregyházán

Jászai Menyhért alpolgármester a görbeházi beruházás kapcsán kiemelte, Nyíregyházán is több tudatos fejlesztés valósulhatott meg az elmúlt években. A napokban lezárult a nagykörút, erre több évtizedet kellett várnia a lakosságnak, megépült a nyugati elkerülő, amely már a nyírszőlősi városrészig tart, de több új körforgalom segíti a biztonságos közlekedést Nyíregyházán, csomópontok újultak meg, kerékpárutakat és járdákat alakítottak ki, sokat javult a városrészek összeköttetése, jelenleg pedig tervezés alatt áll az intermodális csomópont és a Tokaji úti aluljáró tervezése.

További jelentős beruházások

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét tekintve az egyik legfontosabb beruházás az M49-es Mátészalkától országhatárig tartó megépítése, Nyíregyháza környékén pedig jelentős az a fajta ipari parki fejlesztés, amelyben rengeteg infrastrukturális elem található – mondta Nyul Zoltán helyettes államtitkár. „A két város, Nyíregyháza és Debrecen összeköttetése szempontjából a 4-es főút bővítése is kiemelt jelentőségű: az előkészítés olyan szinten halad, hogy 2024 márciusában már a környezetvédelmi engedély oldaláról lehet nagyot lépni előre a beruházásnak, ennek köszönhetően még inkább körvonalazódhat a 2x2 sávos, részben új nyomvonalon megvalósuló kapcsolat, amely új alapokra helyezheti a térséget” – emelte ki a magasépítésért felelős helyettes államtitkár.

#kapcsolódó

Faápolási munkálatok - Mutatjuk, hogy hol

Faápolási munkálatok - Mutatjuk, hogy...

A NYÍRVV Nonprofit Kft. tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy munkatársaink...