Bankkártyás fizetés – Nem a készpénz éve volt 2023 a magyar gazdaságban

Bankkártyás fizetés – Nem a készpénz éve volt 2023 a magyar gazdaságban

Visszaszorulóban van a készpénzfelvétel a kártyás vásárlások javára, 2023 nem a készpénz éve volt a magyar gazdaságban – ez derül ki az MNB adataiból.

A nyíregyházi boltok is azt tapasztalják, hogy egyre több vásárló választja a bankkártyás fizetést. Van, ahol közel negyven százalékkal nőtt a kártyás vásárlások aránya 2023-ban az előző évi adatokhoz.

Nagy a forgalom ebben az üzletben, egymást érik a vásárlók. Nagyjából fele-fele arányban fizettek készpénzzel és bankkártyával, ameddig stábunk a boltban forgatott. Nem meglepő az arány, az MNB adatai szerint ugyanis megtört a készpénz térhódítása Magyarországon, 2009 után először fordult elő 2023-ban, hogy az egész évet tekintve csökkent a használatban lévő készpénzállomány.

Inkább a bankkártyát választják

A boltban megkérdezettek is inkább a kártyás vásárlást részesíti előnyben.

Amikor tehetem, ahol lehet, ott fizetek vele, előnyösebb mint a pénz” – mondta az egyik vásárló. Többen is úgy nyilatkoztak, hogy azért választják inkább a bankkártyát, mert drága a készpénzfelvétel.

Az arányokat a koronavírus is befolyásolta az elmúlt években, a fizetési szokások is megváltoztak. Egyrészt sokan vásároltak otthonról, akik javarészt kártyával fizettek, többen pedig a minél kevesebb érintkezés miatt kezdtek el bankkártyával fizetni az üzletekben.

2023 nem a készpénz éve volt

Az MNB friss adatai szerint 2023 nem a készpénz éve volt a magyar gazdaságban, ennek több oka is van: csökkent a fogyasztás és emelkedett a megtakarítási ráta, az infláció miatt a készpénzállomány egy részét hozamot termelő befektetésbe helyezte a lakosság egy része, valamint visszaszorulóba került a készpénzfelvétel a kártyás vásárlások javára. Utóbbit a nyíregyházi boltokban is tapasztalják.

35-40 százalék irányába tendál most már a bankkártyás forgalom aránya a készpénzzel szemben. Tehát ilyen 40-60, 65-35 arányban mérjük havi adatok alapján a bankkártyás forgalom arányát 2023 egész évre vonatkozóan” – nyilatkozta Szurovcsják József, a Szabolcs-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Kevesebb érintkezés szükséges

Ezekben az üzletekben a napi vásárlásokat intézik a vevők, így a kosárérték is kisebb. Ez azért befolyásolhatja a bankkártyás fizetések gyakoriságát, mert így nem éri el azt a 15 ezer forintos határt a vásárlás összege, ameddig még nem kér PIN kódot a terminál. Ezt a változást is a koronavírus-járvány hozta még 2020-ban. A korábbi 5 ezer forintos limitről azért emelték meg az összeget, hogy ezzel is minimalizálják a járvány alatti érintkezést. A számok pedig azt mutatják, az arányok folyamatosan változnak a készpénzes és a kártyás fizetés között.

Még alulról súrolja a 40%-ot a 2023-as adat, de ez egy folyamatos növekvő szám. Voltak korábban utalványok, amelyek megszűntek vagy megváltoztak, ezek a változások is inkább a bankkártya irányába terelte a vásárlókat” – tette hozzá a kereskedelmi igazgató.

A bankkártyás fizetés pedig nemcsak a fiatalok körében lett népszerű az elmúlt években, a szépkorúak is egyre gyakrabban választják ezt a lehetőséget. Emellett pedig telefonos alkalmazáson és okosórán keresztül is egyre többen fizetik ki a bevásárlásaikat a boltokban.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Véletlenül bezárta a tolvajt

Véletlenül bezárta a tolvajt

A Nyíregyházi Járási Ügyészség tájékoztatója.

A NYÍRVV szakemberei kiemelték a Bujtosi-tó úszó szökőkútját

A NYÍRVV szakemberei kiemelték a Bujtosi-tó...

A téli időjárásra történő felkészülés jegyében a NYÍRVV szakemberei kiemelték...