Üzenet az égbe, magyar versből szívbe

Üzenet az égbe, magyar versből szívbe

Üzenet az égbe, magyar versből szívbe – ez volt a címe annak az önálló előadói estnek, melyet a magyar kultúra napja alkalmából szervezett a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének nyíregyházi csoportja, a Vasutas Művelődési Házban.

A közönség egy gondosan összeválogatott verscsokrot hallhatott, mely merített mind a magyar kultúra szépségeiből, mind a kereszténység értékeiből. Az előadó Tarczy Gyula Szavak embere-díjas konferanszié, egyben a Nyíregyházi Napló és Televízió főszerkesztője volt, aki számára a legizgalmasabb kihívást önmaga és az őt megérintő versek konferálása jelentette.

Kosztolányi Dezső Hajnali részegség című versével indult a keddi előadói est. Az irodalom és a keresztény értékek iránt érdeklődők megtöltötték a Vasutas Művelődési Ház termét. A program premierjének megszervezését – a szorosan kapcsolódó alapgondolat miatt – a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének nyíregyházi csoportja vállalta magára.

„A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az értelmiségi lét két alapvető feladatát tekinti magáénak. Bonyolult korunk valóságának megértését és az iránymutatást. Természetesen a krisztusi tanítás, a keresztény értékek és a keresztény emberkép, valamint a társadalomról, annak közösségéről alkotott meghatározásunk, fogalmaink alapján. Tulajdonképpen a keresztény értékek alapján szeretnénk mindezt megtenni” – nyilatkozta Megyesi Mária, a KÉSZ nyíregyházi csoportjának elnöke.

Kihívás versmondóként és moderátorként is

Ritka, hogy egy konferanszié saját magát konferálja, ennek lehetett szem- és fültanúja a nagyérdemű az előadói esten. Tarczy Gyulát leggyakrabban műsorvezetőként lehet látni, de ezen a programon a versek összeválogatására és előadására is vállalkozott, mely – mint kiderült – izgalmas kihívást jelentett számára.

„Nagyon különleges este lesz számomra is, ahol valószínűleg nagyon sokat tanulok majd magamról. Ugyanis versmondóként és konferansziéként is ismerem magam, ezeknek mind 3 évtizedes múltja van. A kettőt együtt így még sosem próbáltam, ráadásul egy komplex est keretében. Az egyik nagy nehézséget talán az jelentette a felkészülésnél, hogy most nemcsak készültem a műsorvezetésre, hanem meg is írtam az összekötő szövegeket, saját magamat kellett megtanulnom. De egy izgalmas feladat volt” – mondta el Tarczy Gyula főszerkesztő, rendezvénymoderátor-specialista.

Versek, melyek évtizedek óta kísérik

Kosztolányi, Áprily, Ady, Ábrányi is szólt a közönséghez Tarczy Gyula által. A versek a magyar kultúrából és a keresztény hagyományokból merítenek. Az előadó úgy fogalmazott, vannak köztük olyanok, melyek évtizedek óta kísérik, de vannak olyanok, melyek az utóbbi időben fedték fel újra az értelmüket.

„Az est címe szerintem sokat mondó. Üzenet az égbe. Feltehetnénk a kérdést, hogy Miért nem az égből? Azért, mert hitem szerint minden gondolatunk, érzésünk és cselekedetünk mögött eleve a teremtő áll. És ez fordítva is igaz. Bármit, amit mondunk, vagy teszünk, vagy nem cselekszünk és érzünk, azzal egy-egy üzenetet küldünk az égbe. Ezek a versek nem a klasszikus istenes versek, tehát nem pont a Hiszek hitetlenül Istenben lesz Adytól. De áthallásosan, közvetett módon mindegyik vagy keresi az urat, vagy megszólítja valamilyen módon, vagy általa inspirálódik. És talán itt van a kulcsszó. Arra szerződtem magammal, egy izgatottan álmatlan éjszakán, amikor rájöttem, hogy ezt meg kell csinálnom, hogy a mindenkori közönséget szerettem volna ezzel inspirálni” – tette hozzá a főszerkesztő.

Az estnek a keddi alkalom volt a premierje, ez előrevetítheti, hogy a közönségnek a jövőben lesz még alkalma hallani Tarczy Gyulát versmondóként, akár Nyíregyházán kívül is. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének nyíregyházi csoportja, mely több mint 100 tagot számlál, 2024-ben folytatná a kereszténység és a magyarság alapgondolatait felölelő rendezvények szervezését. Februárban a házasság hetéhez kapcsolódva „Mondd, te kit választanál” címmel tart programot, majd a Keresztény missziókkal, az Európán kívüli keresztény jelenléttel fog foglalkozni. Májusban három nyíregyházi irodalomkutatót, illetve írót fog a figyelem középpontjába állítani.

#kapcsolódó

A síneken hagyta az autóját

A síneken hagyta az autóját

A Nyíregyházi Járási Ügyészség tájékoztatása.

Teljessé vált a MÁV Kiss emeletes motorvonatokból álló flottája

Teljessé vált a MÁV Kiss emeletes motorvonatokból...

A következő hónapokban forgalomba állhat az utolsó néhány szerelvénnyel együtt...