Gondosóra – Már csaknem 500 ezernél tart az igénylések száma

Gondosóra – Már csaknem 500 ezernél tart az igénylések száma

Ingyenesen igényelhető Gondosóra segíti a 65 év felettieket Magyarországon. Az eszköz a nap 24 órájában biztonságot nyújt az időskorúaknak, akik ha bajba kerülnek, egy gombnyomással jelezhetnek a folyamatosan működő diszpécserszolgálatnak. Jelenleg már csaknem 500 ezernél jár az igénylések száma.

A Gondosóra nagy segítség az idősek számára. Mindössze egy gomb van a készüléken, ezt kell megnyomni a tulajdonosának, ha bajba kerül. Tormáné Morvai Ibolya egyedül él lakásában Nyíregyházán, miután férje meghalt, úgy gondolta, szüksége lehet a jelzőeszközre.

Én az internetről értesültem róla és a fiam segítségével regisztráltam, nagyon rövid idő alatt megkaptam a Gondosórát. Lassan már egy éve használom, ez a készülék biztonságot ad nekem. A szomszédban is több idősnek van már ilyen órája, szerintem ez nagy segítség” – mesélte Tormáné Morvai Ibolya.

A Gondosóra működése

A családok sokszor távol élnek egymástól, az idősekről való gondoskodás sokat változott az elmúlt évtizedekben. A megváltozott körülményekhez és a technikai fejlődéshez igazodott a magyar kormány által indított Gondosóra program. Az eszközt minden 65 év feletti, Magyarországon élő, magyar állampolgár igényelheti. A segélyhívót az interneten keresztül, néhány kattintással, egy űrlap kitöltésével lehet kérni. A jelzőeszközt ingyen megkapják az idősek, és a használata is térítésmentes.

24 órában működő diszpécserközpont

A program indítását hosszú előkészítési munka előzte meg, a kezdeti időszakhoz képest naponta háromszor annyi hívás érkezik a nap 24 órájában működő diszpécserszolgálathoz, ez átlagosan kétezer hívást jelent.

Ez a diszpécserközpont az, ami mindenben segítséget nyújt a felhasználónak. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindenben, nem csak egészségügyi probléma, nem csak baleset és súlyos helyzetben. Ebben az esetben természetesen fogalmazhatunk úgy, hogy automatikusan nem kell külön hívást indítani. A diszpécserközpont lesz az, aki közvetlenül értesíti a segélyhívó szolgálatokat, tehát mentők, katasztrófavédelem, és ellátja őket mindenféle hasznos információval, mert látja a felhasználónál, a sérültél az összes adatot, elérhetőséget. Pontos helymeghatározó koordináták alapján a baleset helyszínét is pontosan látja, de ettől eltérve – és talán ez a torta nagyobb szelete – rengeteg olyan szociális egészségügyi probléma lehet, ahol nem szükséges szakbeavatkozás, hanem a kontaktszemélyek értesítésével meg lehet oldani a problémát. Most mondok egy konkrét példát: gyógyszerhiány, tehát valamilyen gyógyszer elfogyott, nem tudja beszerezni a felhasználó, akkor a kontaktszemélyt értesítjük, hogy akkor legyen kedves utánamenni, akár élelmiszert bevásárolni, vagy most, a téli időszakban tüzelővel segítsenek” – nyilatkozta Juhász Roland, a Gondosóra program szakmai vezetője.

Egyre több felhasználó

A magyar kormány által indított Gondosóra program egy Európában egyedülálló rendszer. A kormány további célja, hogy a jelenlegi 500 ezres regisztrációs szám a következő hónapokban másfél millióra emelkedjen. Ehhez az ország legnagyobb diszpécserszolgálata fog majd működni, hogy minden jelzésre továbbra is rögtön tudjon reagálni valaki és időben küldeni a segítséget.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Újévi koncert

Újévi koncert

A Bem József Általános Iskolában tartották a hagyományos fúvószenekari hangversenyt

Kettészakad az ország időjárása: hazánk egyik felében havazással, a másikban napsütéssel indult a hét

Kettészakad az ország időjárása: hazánk...

Az ország északi, északnyugati felében napközben átmenetileg csökken a felhőzet...