Cigicsempész diplomata álcával – Letartóztatták az ukrán sofőrt

Cigicsempész diplomata álcával – Letartóztatták az ukrán sofőrt

Hamis diplomatajelzéssel ellátott járműben szállította az adózatlan cigarettát egy ukrán férfi.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a záhonyi közúti határátkelőnél fülelték le. Az autó sofőrje utasának diplomatamentessége mögé akarta rejteni a súlyos jogsértést. Az elkövető akár nyolc évet is kaphat, a bíróság egy hónapra elrendelte az ukrán férfi letartóztatását.

A záhonyi határátkelőnél állították meg ezt a járművet a pénzügyőrök és bár a sofőr azt mondta, hogy nincs elvámolnivalójuk, a mikrobusz raktere cigarettával volt tele. Egy ukrán férfi volt a sofőr, mellette pedig egy diplomáciai mentességet igazoló okmányt felmutató, szintén ukrán állampolgárságú nő ült.

141 ezer doboz cigaretta

A mikrobusz felnyitása után ukrán eredetű, de zárjegy nélküli cigarettát találtak nem is kis mennyiségben, összesen 141.500 dobozzal.

Gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy nagyobb mennyiségű jövedéki termék található a gépjárműben. Majd közölték is a pénzügyőr kollégák a két személy részére, hogy tételes vámvizsgálatot fognak tartani. Ekkor a korábbi közreműködésük teljesen megszakadt, mert bezárkóztak az autóba és innentől kezdve heves telefonálgatásba kezdtek és ilyen félig-meddig lehúzott ablakon keresztül folyt a tárgyalás, majd egy óvatlan pillanatban egy rutinos pénzügyőr kollégám benyúlt az ablakon keresztül és sikerült kinyitnia az ajtót” – nyilatkozta Simon Béla, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferense.

Az ukrán sofőr ezt követően már csak megbilincselt kézzel nézhette végig a vámigazgatási eljárást.

Súlyos jogsértés

Amennyiben legális úton érkezik, akkor 265 millió forint vámot és adót kellett volna fizetni ekkora mennyiségű cigaretta után. A férfit a nyomozóhatóság őrizetbe vette, elismerte, hogy a cigaretta az ő tulajdona, majd gyanúsítottként kihallgatták különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Az ügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozta.

Azért indokolt az ügyészség szerint a gyanúsított letartóztatásának az elrendelése, mert súlyos bűncselekményt követett el, amelyért a törvény szerint 2–8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A gyanúsított nem rendelkezik Magyarországon lakó- és tartózkodási hellyel, így fennáll a veszélye, hogy szabadlábon egyszerűen lelép, elszökik a hatóság elől. A bűnismétlés veszélye is fennáll, miután a nyilvántartási adatok szerint az utóbbi időben többször is megtette ezt az utat a férfi, így vizsgálni kell, hogy korábban is szállított-e cigarettát, illetve annak a veszélye fennáll, hogy a jövőben is szállítani fog” – nyilatkozta dr. Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

Letartóztatásban az ukrán férfi

A Nyíregyházi Járásbíróság szombat reggel hallgatta meg a gyanúsítottat, majd 1 hónapra letartóztatták. Az ukrán állampolgárságú nő a diplomáciai mentessége okán szabadon távozhatott még a záhonyi helyszínről.

#kapcsolódó

Az UNESCO világszerte megtiltaná az okostelefon-használatot az iskolákban

Az UNESCO világszerte megtiltaná az...

Persze az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének nincs erre...

Ma is szükség lesz az esernyőre, mutatjuk, hol fog esni

Ma is szükség lesz az esernyőre, mutatjuk,...

A hétvége felé már egyre több napsütés ígérkezik, illetve a csapadékhajlam...