Több mint 23 ezer látogató érkezett a VI. Nyírségi Disznótoros Fesztiválra és XXII. Nemzetközi Böllérversenyre

Több mint 23 ezer látogató érkezett a VI. Nyírségi Disznótoros Fesztiválra és XXII. Nemzetközi Böllérversenyre

Az idei évben is nagy népszerűségnek örvendett a VI. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XXII. Nemzetközi Böllérverseny.

A Nyíregyházán már hagyománynak számító rendezvényre több mint 23 ezren látogattak el. A résztvevőket szombat reggel Nagy István agrárminiszter köszöntötte a Sóstói Múzeumfaluban. A főszerepet most is a gasztronómia kapta, de mohácsi busók is színesítették a napot.

„Disznótor, böllérfesztivál. A magyar kultúránkhoz ez hozzátartozik. Minden családnak megvan a maga titka, minden családnak megvan a maga szokása. A fülétől a farkáig minden részét feldolgozzuk a disznónak. Igen ám, de megváltozott az életmódunk. Nagyon sokan a városokban élnek, ahogy itt a közönség nagy része is, és nincs módunk arra, hogy saját magunk levágjuk a saját disznónkat. Viszont akarjuk az élményt, mert meg akarjuk mutatni a gyerekeinknek, át akarjuk élni mindezt. Mert ez tart meg bennünket, mert ettől lesz a mi településünk az otthonunk, hogy megvannak a hagyományaink.”

Nagy István agrárminiszter köszöntötte a VI. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XXII. Nemzetközi Böllérverseny résztvevőit szombaton a Sóstói Múzeumfaluban. A tél legnépszerűbb eseményén a főszerepet idén is a gasztronómia kapta, a disznóhúsból készült ételek mellett voltak csirkéből készült és húsmentes finomságok is. Kerepléssel, kolompolással űzték el a telet a Mohácsról érkezett busók.

„A VI. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon 20 csapat főz. Több mint tízezer adag ételt fognak készíteni. Aki most kint van, már láthatja, hogy a hagymás vér, a toros káposzta egy része már elkészült, van hurka, kolbász, különböző levesek, nagyon sok árus, vásári mulatozók, busók, néptáncosok. Minden olyan dolog, ami ezt a nagy hagyományt életben tartja. Nagyon remélem, hogy nagyon sokan kijönnek egy kicsit a borongós idő ellenére is. Mi mindent megtettünk azért, hogy aki a Sóstói Múzeumfaluba kijön, az jól érezze magát” – mondta el dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Gasztronómia és szórakozás

A jó hangulat nemcsak a részt vevő csapatoknak volt köszönhető, hiszen néhány helyen folyamatosan zengett a zene. Elsőként a hagyományőrzés jegyében a Szabolcs Néptáncegyüttes műsorát láthatták a skanzenbe érkezők, majd Komáromi István után szabolcsi mulatós sztárok, Roberto és Kocsis Janika szórakoztatták a vendégeket. A tömegeket vonzó eseményen így nemcsak a finomságok kerültek a középpontba, hanem a szórakozás is. A XXII. Nemzetközi Böllérversenyen a hazai mellett határon túli csapatok ételeit is megkóstolhatták. Nyíregyháza egyik leendő új nagyfoglalkoztatója, a Déli Ipari Parkba települő, szeparátorfilmet gyártó W-Scope Hungary Plant Kft. is képviseltette magát dél-koreai ételkülönlegességekkel készülve.

„Már tavaly is részt vettem ezen a jelentőségteljes nyíregyházi fesztiválon és remekül éreztem magam. Ezért idén meleg szívvel ajánlhatom magyar barátaimnak, látogassanak el erre a rendezvényre. Nagyon igyekeztünk, hogy megfelelően képviseltessük cégünket, a W-Scope-ot: dél-koreai ételkülönlegességekkel, illetve látványosságokkal készültünk. Külföldi, de egyben jó nyíregyházi polgárként a jövőben is szeretnék hasonló eseményeken részt venni” – nyilatkozta Ko Kyung Hwan, a W-Scope Hungary Plant Kft. ügyvezető-igazgatója.

A fesztivál a régi hagyományokat eleveníti fel

A böllérversenynek kiemelkedő szerepe van a közösségépítésben és az identitástudat erősítésében, mivel hazánkban hosszú évszázados hagyománya van az alapvetően családi eseménynek, melyet a mai generációk szervezett keretek között ismerhetnek meg. A verseny lehetőséget teremt arra, hogy a résztvevők bemutassák a hagyományos, ízletes ételeket, valamint, hogy a közönség megismerje és élvezze a gasztronómiai kultúra sokszínűségét és gazdagságát.

„Ez egy olyan gasztronómiai fesztivál, ahol bemutatjuk azokat az ételeket, amiket gyerekkorunkban kóstolhattunk. Nyíregyházán nagyon sokan élnek, akik nem itt születtek, például én sem, de itt élnek már évtizedek óta. Ez hagyományápolás, értékátadás, -őrzés, de igazán a hangulat a fontos, mert együtt vagyunk. Itt vannak a néptáncosok, a népzenészek, de látszik, hogy egy hegedű elég és beindul a hangulat. Nem kell nagyon erőlködni senkinek és ez magával ragadja az embereket, úgyhogy ez egy nagyon jó szórakozás, kikapcsolódás is” – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

14 kategóriában díjazott a zsűri

Idén ismét sok ezernyi adag ételt készítettek a versenyen részt vevő csapatok, a látogatók legnagyobb örömére. 20 csapat mérettette meg magát, amelyet 14 kategóriában díjaztak, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagjaiból álló zsűri elnöke a Nemzet Művésze, Reviczky Gábor volt. A legjobb fogópálinka és a legjobb májas hurka díját a Vadász Garázs baráti közösség kapta meg, a tiszaeszlári csapatnál kóstolhatták a legfinomabb toroskáposztát, valamint főételt, és a legjobb véreshurkát a Magyar Vidékért csapat készítette. A romániai Partiumból érkezett, minden évben visszatérő kaplonyi csapatnak ítélte a zsűri a legszebb és legízletesebb böllértál, valamint a legjobb kolbász díját. A legfinomabb menüsor a Hübner standján készült, a legfinomabb forralt borral együtt, akiket idén a közönség legnépszerűbb csapatának is kikiáltottak. A dél-koreai W-Scope csapata nyerte el a legfinomabb leves díját. A legkülönlegesebb desszert a METRO standján készült. A legjobb böllér a Kampusz Étterem csapatából Vida György volt, a legjobb böllérnő pedig Toldi Szandra lett.

#kapcsolódó

Vasváris kadétok a Haditornán

Vasváris kadétok a Haditornán

28 csapat mérte össze erejét, a vasváris kadétok 9. és 16. helyezést értek...

A huszár huszár maradt... - A XVIII. Nyíregyházi Huszártalálkozó következik

A huszár huszár maradt... - A XVIII....

„Tiszteleten, megbecsülésen alapuló fegyelem”