Amiről az utcák mesélnek... - Izsay Károly és Bethlen utcai háza

Amiről az utcák mesélnek... - Izsay Károly és Bethlen utcai háza

Napjainkban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal használatában áll az a Bethlen Gábor utca 22. szám alatti épület, amelyet Izsay Károly és neje számára ifj. Smiják József építőmester tervei alapján épített Balczár István építőmester 1927-ben.

A bérházban Izsay 1928-ban két üzlethelyiséget raktárakkal és lakásokat, az emeleten például egy háromszobás, fürdőszobás, parkettás lakást kínált bérletre, majd tíz évvel később már magát a házat eladásra.

nyiregyhaza.hu

Az építtető Izsay Károly festőmester volt és festékkereskedelemmel foglalkozott. Üzlet hiányában első festékraktárát még a saját, Új utca 12. szám alatti házában rendezte be 1920-ban. A következő évben azonban már a Luther utca 6. sz. alatti épületben nyitotta meg üzletét, amelyet Hibján Gyula festékkereskedőtől vett át. Valószínűleg ekkor vehette meg az üzletével szemben található 7. számú épületet, amely korábban Zucker Henrik tulajdona volt. Ma már hiába keresnénk ezeket a házakat, mindkettőt lebontották: az utca páros oldalán üzletnek helyet adó épületet az 1990-es években, azóta üresen áll a telke, míg a családi ház helyén az Állami Biztosító székháza épült fel 1988–89-ben Finta József tervei alapján.

Festékkereskedését gyakran, 1928-ban például egy kétoldalas mellékletben hirdette a Nyírvidékben. A kész festékek mellett ruhafestékeket, háztartási cikkeket, piperecikkeket, takarításhoz szükséges dolgokat, féregirtókat, növényvédelmi szereket, sőt az állattenyésztésnél nélkülözhetetlen takarmánymeszet is árusított. Ez utóbbit, ha az állatok rendszeresen fogyasztják, a hízókra több hús és zsír rakódik, a baromfiaktól pedig több tojás remélhető.

Izsay Károly 1941. január 29-én, mindössze 55 éves korában hunyt el. Nekrológjában megfogalmazták, hogy „kereskedői szolidsága, nagy szakértelme és fáradhatatlan szorgalmának eredménye, hogy egyik legtekintélyesebb polgára lett városának”. Felesége, egyetlen fia és számos rokona gyászolta. Az evangélikus egyház gyászszertartása szerint a Luther utca 7. számú gyászházból helyezték örök nyugalomra az Északi temetőben.

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

#kapcsolódó

Csellengők – Iskolakerülő diákokat igazoltattak a rendőrök az állomáson

Csellengők – Iskolakerülő diákokat...

Csellengőket kerestek a rendőrök Nyíregyházán, rendszeresen igazoltatják az...

Varga Mihály: Továbbra is uniós átlag felett a gazdasági növekedés

Varga Mihály: Továbbra is uniós átlag...

Az elmúlt évtizedben 1 millió új munkahelyet teremtettünk.