Zöldváros, zöldgondolkodás: közel ötezer fát ültettek el az elmúlt 10 évben Nyíregyházán, a számos egyéb környezetvédelmi lépés mellett

Zöldváros, zöldgondolkodás:  közel ötezer fát ültettek el az elmúlt 10 évben Nyíregyházán, a számos egyéb környezetvédelmi lépés mellett

Nyíregyháza egyik kedvelt kirándulóhelye a közel 400 hektárnyi Sóstói-erdő, ami Erdei Tornapályájával, játszótereivel, sétányaival és pihenőparkjaival minden évszakban sokakat csábít a szabadba.

Aki azonban szereti a természetet és zöldterületre vágyik, annak nemcsak a „város tüdeje” jelentheti a megoldást. A polgármesteri fásítási program ma már minden városrészre kiterjed, a NYÍRVV Nonprofit Kft. akcióinak köszönhetően a Bujtoson Fenyőliget, a Kertvárosban pedig Újéletfa-ligetek születtek, nem beszélve az új közösségi térről. De folyamatosak a városszépítő akciók, a parkfejlesztések, egy-egy útfelújítás pedig mindig növényállomány-fejlesztéssel is együtt jár. Ezekről, valamint a zöldváros koncepcióról beszélgettünk dr. Kovács Ferenc polgármesterrel az egymásra épülő beruházások összefüggéseit bemutató sorozat keretében.

 

– 2023-ban 509 fát ültettünk el szerte a városban, ebből 39-et a kertvárosi Újéletfa-ligetbe, 62-t az Ültess egy fát a holnapért elnevezésű faültetési pályázat során osztottunk ki, 12 karácsonyfával pedig a bujtosi Fenyőliget gazdagodott. Ez pedig nem az első ilyen esztendő volt, hiszen folyamatosan arra törekszünk, hogy növeljük a város zöldfelületeit. Csak az elmúlt 10 évben közel ötezer többéves, előnevelt fát elültettünk

– kezdte a beszélgetést dr. Kovács Ferenc polgármester. Hatalmas zöldfelület: Nyíregyházán 52 hektár parkerdő található,és 2 008 544 négyzetméter a parkok összes területe.

nyiregyhaza.hu

Az Újéletfa-liget a városhoz kötődés érzését is segíti az esztétikai és levegőminőségi szempontok mellett

„Az iskola utcán kezdődött…”

 

– Bár a polgármesteri fásítási program 2018 őszén indult el (én és az alpolgármesterek ajánlottuk fel az első fákat), amelyet az önkormányzat a NYÍRVV Nonprofit Kft.-vel közösen valósít meg, a fásítási programot tulajdonképpen már 2011-ben megkezdtük. Úgy emlékszem rá, mintha ma lett volna, amikor sikerült elültetni az első fákat az Iskola utcán, ahol szerettük volna, hogy az út mentén egy teljes fasor legyen. Akkoriban azonban még látszott, hogy a faültetésnek nem volt nagy hagyománya és gyakorlata az önkormányzati rendszerben, mert a közművezetékeket nem vették figyelembe, és rossz helyre ültették a növényeket. Korrekcióra volt szükség és így kerültek át a fák egyik oldalról a másikra. Az Iskola utca volt az első helyszín, és azóta továbbiak követték. Ezért is van az, hogy Nyíregyháza városképéhez hozzátartozik a sok fa, a megújult parkok és a rengeteg színes virág.

 

Ritka a nagyvárosok között

nyiregyhaza.hu

A Bujtosi Városliget teljes újjászületése egy zöldprojekt keretében történt

– Elmehetünk sok nagyvárosba, Krakkó például a nyíregyháziak körében is nagyon kedvelt úti cél, látunk ott is szép növényeket, de annyi színes virágot, mint amennyi városunkat díszíti, nem nagyon tapasztalhatunk máshol. Ha csak az őszi virágosítást nézzük: a NYÍRVV munkatársai tavaly több mint 75 ezer kétnyári dísznövényt és hagymás virágot ültettek ki. A célunk az, hogy Nyíregyháza legyen szép zöld, legyen a városban jó a levegő, és a városlakók, illetve a hozzánk érkező turisták tudjanak megpihenni egy-egy fa hűsítő árnyékot adó lombja alatt. Az utóbbi években újult meg a Sóstói-tó környezete és a sziget, mindezt modernebb és szebb utcabútorokkal, pihenőhelyek kialakításával tettük. További néhányat kiemelve: megújult a Bujtosi Városliget, a Benczúr, a Bessenyei és a Pazonyi tér, a Tiszavasvári úti laktanyák északi területén pedig új közösségi teret alakítottunk ki legutóbb. A zöldfelületi fejlesztés során ott közel 350 fát és 13 200 cserjét ültettünk el, és 72 ezer négyzetméteren történt füvesítés.  A belvárosi „kiserdők” területén is új pihenő- és játszópark épült.

 

Gondos tervezés előzi meg a faültetéseket is

 

– Mivel korábban, ha egy-egy fát elültettek, nem szántak időt a tervezésre, ezért előfordul, hogy vannak utcák, ahol négyféle fa is van, és mivel nem odaillőek, ráadásul magasnövésűek, a közműszolgáltatónak gondot okoznak. Ma már úgy ültetünk fákat, hogy azokat gondosan megtervezzük. Odaillő fákat és fasorokat ültetünk minden esetben, ami az adott területen a közműhálózat és a forgalom szempontjából is hosszú távon a legjobb. Tavaly tavasszal történt, hogy beteg, balesetveszélyes fákat kellett kivágni a Blaha Lujza sétányon, összesen húsz darabot. A kivágásra kijelölt jegenyenyár a légszennyezést kevéssé toleráló, rövid életű, a betegségekre és kártevőkre meglehetősen érzékeny fafaj volt. ősszel viszont 37 darab új fát ültettünk a kivágottak helyére, olyan őshonos fajtát, amely jól viseli a környezeti feltételeket. Azt se felejtsük el, hogy a volt borbányai hulladéklerakó rekultivációja következtében ma erdő díszíti a tájat, és a szennyezett Sirályrétet is megtisztítottuk a piac mellett.

nyiregyhaza.hu

A sóstógyógyfürdői zöldfelület-fejlesztés az egyedi szökőkútrendszerrel országos elismerést is kapott

 

Öntözőzsákokkal a fenntarthatóságért

 

A NYÍRVV Nonprofit Kft. – egy új technológiát alkalmazva – először 2022-ben faöntöző zsákokat helyezett ki, ezzel segítve a facsemeték egészséges fejlődését, mely a Nyíregyháza közterületein elültetett fák gondozásához könnyen kezelhető, csöpögtető öntözési megoldást biztosít. Az öntözőzsák használata nagyon hatékony, elősegíti a gyökeresedést és a mélyebb talajrétegekben tartja a gyökereket. A vízhasznosítása 100 százalékos, nincs vízelfolyás, párolgás. A zsákok 75 literesek, amelyek a feltöltés után 5–8 óra alatt szivárogtatják a vizet a talajba, amely 5–7 napra elegendő vizet biztosít a növény számára.

nyiregyhaza.hu

A város virágosítása magáért beszél: kreatív és látványos, folyamatosan megújuló, vidám külsőt kölcsönöz Nyíregyházának

„Ahová lehet, fákat ültetünk”

 

– Mióta településfejlesztés létezik, természetes folyamat, hogy időnként áldozatot kell hozni és egy-egy beruházás miatt fákat kivágni. Ilyenkor azonban mérlegelni kell, hogy mivel mit érünk el. Egy körforgalom építése esetében például lehet, hogy ki kell vágni fákat, de ha elkészül, akkor azzal élénkítjük a forgalmat, kevesebbet kell majd várakozni, vagyis kevésbé szennyezzük a levegőt. A legfontosabb törekvésünk, hogy fejlesszük a zöldfelületünket. Ezért is van az, hogy például közútfejlesztések esetében is megvizsgáljuk az összes projektet, és ahová lehet, fákat ültetünk. Nagy öröm, hogy egyre gyakrabban fordulnak az önkormányzathoz városlakók is, akik felhívják a figyelmet egy-egy olyan területre, amit lehetne még zöldebbé tenni, mindemellett pedig vállalkozók és magánszemélyek is támogatják a polgármesteri programot. Példaként említve: a Hübner-H Kft. tavaly októberben 30 facsemetét adományozott a Sóstói Múzeumfalunak, és a vállalat így már másodszor kapcsolódott be a polgármesteri fásítási programba, de a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület is aktív.

 

Cégek, intézmények is csatlakoznak

 

– A zöldkörnyezet fenntartása, gondozása alapvetően az önkormányzat feladata, de a bővítése egész Nyíregyházáé. Nagyon sokan csatlakoztak cégek – például a Szegfű utca mentén is nekik köszönhetően ültettünk fákat –, intézmények és magánszemélyek is, például a városüzemeltető cég, a NYÍRVV által közzétett felhívásokra.  Egy érdekes adat: 2019-ben 1475 fát ültettünk el, ebből 659 vállalkozói felajánlás volt.

nyiregyhaza.hu

Cégek, intézmények és városlakók is segítik a polgármesteri fásítási programot, ami tervezetten, tudatosan zajlik Nyíregyházán, minden városrészre figyelve

 

Az akciókkal is a városszépítés a cél

 

– Népszerű a „Szomszéd fűje mindig zöldebb”, a „Parlagfűért virágot”, a „Hulladékért virágot”, az „Ültess egy fát a holnapért” akció, valamint a balkonföldakció is, de az egyik legkedvesebb mind közül az Újéletfa-akció, amelyet 2014-től hirdet meg (néhai dr. Adorján Gusztáv frakcióvezető, önkormányzati képviselő ötlete nyomán) az önkormányzat és a NYÍRVV Nonprofit Kft. Újéletfa-ültetés az eltelt idő alatt két helyszínen valósult meg, az Alkotás és a Búvár utcán. A program lényege, hogy a családok gyermekeik születését egy facsemete elültetésével ünneplik. A közös kezdeményezés kifejezi, hogy minden megszülető gyermek fontos a város számára. Ugyanakkor erősítheti a szülőhely megbecsülését, a közös faültetés pedig a társadalmi összetartozást. Csak ez egy híján 500 fát jelent!

nyiregyhaza.hu

Az energetikai felújítások hosszú sora mérhető költségmegtakarítást hoz, valamint csökkenő hőveszteséget, környezetterhelést, például minden önkormányzati óvoda esetében

Díjakkal is elismerve

 

– 2022-ben Európa Zöld Városa Nemzeti Díj 3. helyezettje lett Nyíregyháza.  Az elismerést a Sóstógyógyfürdőt érintő beruházás miatt kaptuk, a szökőkútpark és a gyógyhely zöldfelületi fejlesztése eredményeként. A díjat azért hozták létre, hogy a zöldfelületek innovatív, biodiverz, fenntartható, inspiráló megoldásait ösztönözzék a településeken. Ez a díj egyrészt egy megerősítés és elismerés, de mondhatnám, hogy a városi brand része. Nem szabad elhallgatnunk, hogy a szakmai zsűri értékelt minket, de jönnek hozzánk turisták, vendégek, és nagyon sok nyíregyházitól hallom, hogy itt jártak a rokonaik, barátaik és milyen pozitívan beszéltek a városunkról. Ezt a városon belül is tudatosítanunk kell. Tavaly pedig újabb elismerés járt a környezettudatosságért: a Holnap Városáért Díj 2023 egyik díjazottja lett Nyíregyháza! Ez nem fatális véletlenek sorozata, hanem ez egy tíz évvel ezelőtt megtervezett tudatos program, amit a szükséges pályázati kiírások, egyéb feltételek adaptálásával folyamatosan viszünk tovább.

 

Zöldlépések több területen a környezetvédelemért

 

– A fásítás, városszépítés persze csak egy, de nagyon kiemelt eleme a város zöldebbé tételének. De ehhez a gondolatkörhöz kapcsolódik közvetetten számos terület is, ahol szintén komoly eredményeket értünk el. Gondoljunk csak arra, hogy fél évtizede természetes, hogy Nyíregyháza útjait gázüzemű buszok járják, ez adja a helyi közösségi közlekedési flotta felét, jelentősen csökkentve a környezetterhelést. Tízmilliárdos nagyságrendben végeztünk el energetikai felújításokat városszerte, ahol lehetett, napelemeket is felszereltünk – a megtakarítás mellett ez ugyancsak jelentős tétel, nem véletlen, hogy megkaptuk az Energiahatékony önkormányzat címet. Hazánk egyik legmodernebb hulladékválogatója nálunk működik, és élen járunk a szelektív gyűjtésben. Van klíma akciótervünk, és a légszennyezést is egyre pontosabban tudjuk mérni, az újabb cselekvések előkészítéseként. Magától értetődik, hogy egyre többen használják a közel 80 kilométeresre bővült kerékpárút-hálózatot, személyautókból szállva át két kerékre. De ezért modernizáltuk a közösségi közlekedés viszonylat- és tarifarendszerét is. Legutóbb lakossági ingyenes LED-csereprogramot indítottunk, aminek következtében tíz­ezrével váltottak a nyíregyháziak energiatakarékosabb égőkre, ez újabb jele az odafigyelésnek a sok közül.

nyiregyhaza.hu

A Zöld Buszok CNG, azaz gázmeghajtással közlekednek, jelentősen csökkentve a közösségi közlekedés környezetterhelését

 

 

#kapcsolódó

A VIDOR belépőjegyek elérhetőek a színházbérletesek számára a Jegyirodában!

A VIDOR belépőjegyek elérhetőek a színházbérletesek...

Péntektől bárki megvásárolhatja a fesztivál versenyprogramjára a jegyeit.

Elvonulnak a viharfelhők, mutatjuk, mikor süthet ki a nap

Elvonulnak a viharfelhők, mutatjuk,...

Pénteken a nap első felében még lehetnek felhősebb körzetek, majd délutánra...