Továbbra is követelmény a nyelvvizsga az egyetemi diplomához?

Továbbra is követelmény a nyelvvizsga az egyetemi diplomához?

Hamarosan nekikezdtek az egyetemnek, bár a diploma még távolinak tűnhet, de hasznos lehet előre felkészülni, hogy tudjátok miket kell teljesítenetek az oklevél megszerzéséhez.

2022 végén a felsőoktatási törvény módosításával a kormány azt is írásba foglalta, hogy többé - ellentétben az addig érvényben lévő szabályokkal - nem lesz központi feltétele a diplomaszerzésnek a legalább egy darab B2-es szintű nyelvvizsga.

Azelőtt ugyanis csak azok az egyetemisták, főiskolások kaphatták meg a diplomájukat, akik átmentek a záróvizsgán, emellett bemutatták a szakon előírt (alapszakokon legalább egy B2-es, komplex) nyelvvizsgát.

Az elfogadott módosítás szerint ekkor a kormány az egyetemek kezébe helyezte azt a döntést, hogy az általuk kiadott diplomákhoz kérnek-e nyelvvizsgát, vagy egyéb nyelvi mérést, az intézményeknek gondoskodnia kell a szaknyelvi oktatásról is. Az egyetemek által meghatározott nyelvi követelmény továbbra sem lehet magasabb, mint a korábban elvárt B2-es szint.

Egy év alatt ismét árat emeltek a nyelvvizsgaközpontok. Bár továbbra is igényelhető az első sikeres vizsga díjának visszaigénylése, az egyetemi szabályok változása miatt évről évre csökken a nyelvvizsgázók száma az országban.

eduline.hu

#kapcsolódó

Versenyfelhívás! - Kossuthos levelező verseny

Versenyfelhívás! - Kossuthos levelező...

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium ebben az évben is megszervezi...

XIX. Országos Ifjúsági Néptáncfesztivál

XIX. Országos Ifjúsági Néptáncfesztivál...

2021.október 16-án rendezik meg a XIX. Országos Ifjúsági Néptáncfesztivált...