Kulturális érték – Dokumentumfilm szemlén mutatták meg tehetségüket az alkotók

Kulturális érték – Dokumentumfilm szemlén mutatták meg tehetségüket az alkotók

A XII. Országos Helytörténeti Dokumentumfilm Szemléjére szólt a Nyíri Amatőr és Független Filmesek Egyesület meghívója péntekre, a Városmajori Művelődési Házba.

A rendezvényt kétévente tartják kísérőprogramokkal, idén egy kiállítást és egy könyvbemutatót láthattak még a résztvevők a vetítésekkel teli programon.

Cél, hogy mindenhonnan jöjjenek alkotók

Zenés előadással nyitották meg az XII. Országos Helytörténeti Dokumentumfilm Szemlét, melyet kétévente tartanak meg azért, hogy a résztvevők bemutathassák múltjukat, jelenüket és akár a jövőjüket. A rendezvényen könyvbemutató és egy kiállítás kísérte a filmvetítéseket, melyekről Petrusák János, a programot szervező Nyíri Amatőr és Független Filmesek Egyesületének elnöke beszélt. Kiemelte: céljuk, hogy ne csak az ország különböző pontjairól, hanem külföldről is ide vonzzák az alkotókat.

– Ez már a XII. Országos Helytörténeti Dokumentumfilm Szemle, melyet minden páros évben rendezünk meg itt Nyíregyházán, a Nyíri AFK Egyesülettel. Nagyon fontos, hogy az egész országból, sőt, a határon túlról is jöjjenek alkotók, akik meg tudják mutatni saját lakókörzetüket, életüket, érdekes embereket, történéseket, múltat, jelent és akár a jövőt is fel tudják villantani. Az ünnepélyes megnyitón és bemutatón a társművészek is jelen vannak, most például Árnyas József festménykiállítás is lesz. Ezen túl jönnek zenészek, írók az irodalommal, hiszen egy könyvbemutató is lesz, jobban mondva antológia bemutató – tudtuk meg az elnöktől, aki szerint nagyon fontos az írók jelenléte a rendezvényen, hiszen hiába a szép kameramozgás, egy jó filmhez mindenképpen szükség van annak írójára.

Kultúra a város minden pontján

A város kulturális életében kiemelkedő szerepe van az olyan civil szervezeteknek, mint a rendezvényt szervező egyesület. Halkóné dr. Rudolf Éva bizottsági elnök, az önkormányzat képviseletében elmondta: nagyon hálás, hogy ezek a szervezetek segítenek emelni a kulturális élet színvonalát, és ez nemcsak a belvárosra korlátozódik.

– Városrészekben is nagyon fontos, hogy jelen legyen a kultúra. Nem csak a város központba, hanem a különböző városrészi művelődési házakba, közösségi házakba is el kell vinni azokat az eseményeket, melyek színvonalat visznek nemcsak a város, hanem annak az adott városrésznek a kulturális életébe is. Jelen esetben a Városmajori Művelődési Házban vagyunk, ahol magam is itthon vagyok, ezen a környéken éltem fiatal koromban, gyermeket neveltem, nyíregyháziként a város szinte összes része a szívemhez nőtt. Örülök, hogy most a Városmajori Művelődési Ház ad otthont az eseménynek, egy színvonalas, felújított nagy teremben, ahol nemcsak ezt a filmszemlét, hanem számos más eseményt is tartanak – hangsúlyozta a bizottsági elnök.

A dokumentumfilm szemlén díjakkal is elismerték a filmkészítők munkáját. A helyezettek különböző számítástechnikai eszközöket kaptak, valamint a Jósa András Múzeum és a Kállay Gyűjtemény ajándékait. Első helyen az egyesület elnöke, Petrusák János végzett, több alkotásáért is díjazták, a zsűri díját pedig Szabó Erzsébet filmjei nyerték. Egy fődíjat is átadtak a legkiemelkedőbb munkáért, ezt Csordás László kapta, Váci Mihályról szóló Sokaság fia című alkotásáért.

Szerző: Csatári Jázmin

#kapcsolódó

Apró hibák az érettségin, amik sok pontba kerülhetnek

Apró hibák az érettségin, amik sok...

Két pont nem tűnik nagy veszteségnek, de amikor több apró hiba felgyülemlik,...

Szigligeti élménybeszámoló

Szigligeti élménybeszámoló

2022. augusztus 14. és 19. között a hagyományokhoz híven Nyíregyházi Móricz...