Szabó Gabó pénteken, két hír készítése közben – valamikor délután – jelentette be: a disznót levágták édesapjánál, Geszteréden. Ekkor már nagy volt a készülődés: tirpák viseletet szereztek, gondoskodtak arról, hogy autentikus legyen a televízió standja, és megszervezték, ki fog felkelni zöld hajnalban, hogy a pörkölt és a környezet is úgy mutasson, ahogy a tévések megálmodták.
Aztán, ahogy pitymallott, még ködben kezdték el főzni a pörköltet – és egyre csinosabb lett a tévé tirpák portája.
Még délelőtt volt, amikor Boronkay Ferenc, a tévé volt stúdióvezetője és Rutkai Áron operatőr-vágó megállapította: „Ez a pörkölt nyerni fog!” Italt is emeltek a medve bőrére egy kupicával – de a kincstári optimizmus szólt belőlük, nem a próféta. Vagy mégis?
A pörköltet szépen „felöltöztették”, majd a zsűri elé tálalták, hogy az István András vezette szakmai grémium meglepetten bólogasson – és mind a harminc ujját megnyalja utána.
Az eredményhirdetésen szinte sokkolta a hír a tévéseket. Bár először főztek a Tirpákon, ez is elegendő volt ahhoz, hogy főétel kategóriában a legjobbnak járó serleget megszorongathassák.
Sose rosszabb eredményt!
Bátran ki lehet jelenteni: a tévé csülökpörköltje Boronkay-módra már egy évek, sőt évtizedek óta bevált recept alapján készül.
Legutóbb Boronkay Ferenc búcsúztatóján evett belőle a tévé összes munkatársa, és már akkor megállapították: ez a pörkölt egyszer még fődíjat fog bezsebelni!
Így is lett!
Köszönjük a nézőknek, a kóstolójegyet váltóknak a támogatást – és isten éltesse a zseniális zsűrit!
Szerző: Z.Pintye Zsolt