Zrínyisek játszanak a Művész Stúdióban

Zrínyisek játszanak a Művész Stúdióban

A Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium amatőr színjátszó csoportja a ZIG-ZUG Pódium 2017. május 17-én, csütörtökön 12 és 14 órától mutatja be a „Sok hűhó a szerelemért” című Shakespeare-adaptációt.

A bemutató helye: Móricz Zsigmond Színház Művész Stúdió (4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 14.)

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://goo.gl/forms/y3rb25cvXbUoeUt82

A színjátszókat segítette: Gönczy Ágnes, dramaturg és Varga Ildikó, rendező

 

A ZIG-ZUG Pódium a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium amatőr színjátszó társulata. 2010-ben hívta életre Varga Ildikó, testnevelés szakos középiskolai tanár, drámapedagógus azért, hogy a Zrínyibe járó fiatalok kibontakoztathassák a bennük nyugvó, a színjátszás világával kapcsolatos ambíciókat. A csoport összetétele így tanévenként eltérő. A szakkör-jelleggel működő társulat minden héten egy alkalommal három órán át próbál.  A lelkes tagok rendszeresen szerepelnek az iskola és a város rendezvényein. Már öt alkalommal megmérették magukat az Országos Diákszínjátszó Fesztiválon, ahol méltó ellenfelei voltak a drámatagozatos gimnáziumoknak.  Munkájuk gyümölcse volt több színvonalas előadás is az elmúlt nyolc tanévben. Színpadra állítottak már zrínyis diákok verseiből egy mozgásszínházi darabot, életképeken alapuló improvizációs jeleneteket, amelyek a kamaszkor nehézségeit dolgozták fel „Egymás mellett” címmel. Klasszikus költők alkotásaiból állt össze az „Én és a világ” című előadás, majd Németh Ákos Webáruház című művét dolgozták fel, amely a tizenéveseket érintő, különböző függőségeket állította a középpontba.

 

A 2017/18-as, centenáriumi tanévben 11 fő vett részt rendszeresen a próbákon. Áprilisra így egy újabb darabbal álltak elő. Shakespeare drámáinak segítségével a szerelem sokszínűségét mutatták be 2018. április 8-án, az Országos Diákszínjátszó Fesztiválon, Nyíregyházán, a Krúdy Kamarában. Ezt a darabot láthatja most a közönség május 17-én. 

 

Az előadást a színjátszók a következőképpen ajánlják:

„Sok hűhó a szerelemért, vagy ahogy tetszik …./ Shakespeare után szabadon /

Mindig volt, van és lesz szerelmes ember. Hogy ki és hogy éli meg ezt az érzést, az szinte független attól, hogy milyen korban él. Shakespeare mestere volt az emberi viszonyok, kapcsolatok bemutatásának.  Az ő műveiből emeltünk ki részleteket, és „gyúrtunk” belőle egy új darabot. Reményeink szerint meglepetéssel szolgálhatunk azoknak, akik ismerik az eredeti műveket, akik pedig nem, ők is követni tudják pörgő játékunkat! Előadásunk a szerelemmel, a szerelmes emberrel foglalkozik, megmutatva annak sokszínűségét, bonyolultságát. Mit meg nem teszünk érte és ellene! Persze előfordulhat az is, hogy rádöbbenünk, rosszul választottunk. Milyen pillanatok alatt veszítjük el hitünket - akár a legjobb barátunkban is -, ha szerelemről van szó. Mennyire könnyen félreérthetőek a dolgok, ha érintve vagyunk. És milyen könnyen elveszíthetjük szerelmünket, ha csak játszadozunk. Ezeket a kérdéseket járja körül előadásunk.

/Felhasznált művek: Rómeó és Júlia, Tévedések vígjátéka, Sok hűhó semmiért, Ahogy tetszik, Szentivánéji álom, Makrancos hölgy/”

Shakespeare műveit felhasználva a darabot összeállította: Varga Ildikó

dramaturg: Gönczy Ágnes

 

Szereplők:

Júlia: Ladács Fanni, Rómeo: Pelyvás Gergő, Dajka: Samulka Patrícia, Beatrice: Takács Réka, Benedek: Tóth György, Hermia: Pálóczi Roberta, Heléna: Tóth Laura, Adriana: Béres Nikolett, Antipholus: Kander Levente, Luciana: Nagy Dorottya, Hero: Sipos Dorina

rendező: Varga Ildikó

 

előadás hossza: 60 perc

 

A ZIG-ZUG Pódium a következő, 2018/19-es tanévben is várja azon zrínyis diákok jelentkezését, akik szívesen állnak színpadra és mutatják meg tehetségüket, hiszen:

„A játék az ember legsajátosabb, de nem csak rá jellemző tevékenysége. Az ember egész életét végigkíséri. Aki nem tud játszani, elvesztette önmagát és a világ megismerésének lehetőségét.”  / Almási Miklós: Színjáték és társadalom /

#kapcsolódó

Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál

Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál

HAMAROSAN TÁNCOSOK LEPIK EL NYÍREGYHÁZÁT - augusztus 15. és 21. között óriási...

GITÁROSOK FIGYELEM!

GITÁROSOK FIGYELEM!

A Vikár Sándor Zeneiskola ma, október 5-én különleges vendéget fogad – Csáki...