A futás élménye

A futás élménye

„Csak az ismeri az élményt, aki egyszerre fut 15 ezer emberrel!”

Élete hatodik félmaratonját teljesítette a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményének tanítónője, Diczkóné Untener Mónika. A pedagógusnak családja, barátai és kis elsősei szurkoltak.


Szeptember 10-én mosolygósan lépett be tanítványai közé Diczkóné Untener Mónika. Arcán nyoma sem volt a fáradtságnak, pedig a hétfői becsengetés előtt egy nappal futotta le a 21 kilométert a 33.


Wizz Air megmérettetésen, Budapesten. 15 ezer futótársával együtt állt a rajthoz és teljesítette a félmaratont. Nem ez volt az első az életében, hatodik alkalommal tette próbára tűrőképességét. A Kazinczy Tagintézmény Mónika nénije három évvel ezelőtt kezdett el rendszeresen, hosszabb távokat futni annak érdekében, hogy egészségi állapotát, fiatalságát megőrizze.


Akkor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2017-ben elindul egy félmaratoni versenyen. Az állóképességet javító mozgásformát annyira megkedvelte a három gyermekes anyuka, hogy azóta amikor csak teheti,  futócipőt húz és útnak indul. Azt mondja, a monotonitás megnyugtatja, és kikapcsolja egy időre a mókuskerékből. Futni nem csupán önmaga szórakoztatásáért szokott.


Részt vett már olyan versenyen is, ahol egy barátjával a kilométereiket szponzorok, támogatók megvették és így a GIFT Of LIFE jótékonysági tevékenység keretében szívbeteg kisgyerekeken tudtak segíteni. A tanítónő azt mondta, felemelő, szavakba alig önthető élmény az, amikor valakinek megadatik a lehetőség, hogy 15 ezer társával együtt fusson. Mónika bakancslistáján szerepel a maratoni táv teljesítése is, amit 50 éves születésnapjáig tűzött ki magának. Diczkóné Untener Mónika igazi példaként áll családja és tanítványai előtt. 


Nagyobbik fia az ő hatására kezdett el futni, akivel többször együtt indulnak el a versenyeken, de egykori tanítványaira is hatott már ösztönzően. A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményében, ebben a tanévben kapott első osztályt, akiket negyedikig kísér majd. Azt mondta, reméli, „ragadós” lesz a sporthoz való hozzáállása és diákjait is hozzásegítheti olyan futó-élményekhez, ami neki már megadatott.   

#kapcsolódó

Mennyi minden történ néhány hónap alatt

Mennyi minden történ néhány hónap alatt

Egy diák naplója a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból

Dragomán György a vasváris irodalom órán

Dragomán György a vasváris irodalom...

A Költészet Napján Dragomán György volt a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium...