A sport, ami a pubokból indulva meghódította a világot

A sport, ami a pubokból indulva meghódította a világot

A sport, ami a pubokból indulva meghódította a világot

Napjainkban a darts a legnézettebb sportok egyike. A hagyományosan decemberben, karácsony és újév környékén rendezett világbajnokságot sok millióan követik élőben a televízión keresztül, míg a helyszínen akár tízezer lelkes szurkoló is összegyűlhet. A kérdés azonban adott: hogyan vált ennyire népszerűvé ez a játék az elmúlt években?

A darts rajongók ugyan mindig hevesen reagálnak a kissé sértő „kocsmasport” jelző hallatán, a játék történetének letagadhatatlan részei a pubok. A legismertebb históriák szerint több száz évvel ezelőtt a zord időjárás elől menekülő angol íjászok a közeli ivókban gyakorolták a célzást nyilaik átalakított kicsinyített másaikkal, melyet falra akasztott farönk szeletekbe dobtak. Az idő múlásával azonban a játéknak egyre kifinomultabb szabályait és egyedire alakított dartokat készítettek a tevékenység űzői.

Ezt követően a játék terjedésével egyidejűleg elindultak a helyi, majd regionális versenyek a brit szigeteken. Az első darts világbajnokságot 1978-ban rendezték és az azt követő évtizedekben - többek között a tévé közvetítéseknek is köszönhetően -, a pénznyeremények összege, ezáltal pedig a színvonal is megnőtt. Az egyre látványosabb mérkőzéseket hozó nagy tornák számos szponzort hoztak magukkal, a játékosoknak pedig folyamatosan fejlődniük kell a minél nagyobb nyeremény elhódítása reményében, így a legjobbak profi sportolókként a dartsból élnek meg. 2021-ben a walesi Gerwyn Price 500.000 fontot vihetett haza világbajnoki cím elnyerésével.

A darts mára meghódította a világot, így hazánkban is népszerűvé vált. Városunkban is van sport klub, ahol versenyszerűen űzik a játékot. A Nyíregyházi Darts Club 2016-ban alakult és az általuk rendszeresen szervezett versenyek mellett edzés lehetőséget is kínálnak az érdeklődők számára.

A darts egy olyan sport, amelyet otthon is lehet gyakorolni, a kitartó dobálás eredményeképp pedig ha sikerül megdobnunk a maximális pontértéket, boldogan kiálthatjuk: SZÁÁÁÁZNYOOOLCVAAAN!

 

 

Farkas Viktor

#kapcsolódó

Jó úsztak a cápák

Jó úsztak a cápák

A nyíregyházi csapat egy arany-, négy ezüst- és két bronzérmet szerzett. Kiemelkedően...

XII. MediBall Országos Bajnokság!

XII. MediBall Országos Bajnokság!

A verseny és a megnyitó ünnepség kezdete:2017. november 25. (szombat) - 8:30,...