Légy régész Te is!

Légy régész Te is!

Az országszerte több mint húsz városban megrendezésre kerülő Régészet Napjához idén is izgalmas programkínálattal csatlakozik a nyíregyházi Jósa András Múzeum.

Most belőled is lehet régész a Jósa András Múzeum jóvoltából! – Megmutatjuk, hogy már az ásatáson a tárgyi emlékanyag szakszerű értékelése, értelmezése hogyan vezet közelebb minket ahhoz, hogy lássuk, milyen közösségekhez tartoztak ezek az emberek és, hogy mire lehet következtetni a leletekből és mi az, amire nem!  Május 26-án reggel 9, 11 és 13 órakor, három turnusban indul a Jósa András Múzeumból különjáratos busz, valamint 8 óra 15 perckor, 10 és 12 órakor, szintén három turnusban biciklis túra a Nyíregyházától csupán 7 km-re fekvő ásatásra. Emellett természetesen egyénileg is megközelíthető a feltárás a múzeumban felvett térkép segítségével, ami feltétele is a területre lépésnek. A feltárásra kiérve – az útvonalba tervezett akadályverseny teljesítése után – bepillantást nyerhetünk egy népvándorlás kori közösség, a szarmaták életébe temetkezéseik, szokásaik bemutatása által. Emellett lehetőség nyílik az ásatáson folyó munkák kipróbálására, úgymint a cserépmosásra, rajzolásra és az igazán ügyes jelentkezők megtanulhatják, hogyan gyújtottak tüzet vagy éppen nyilaztak honfoglaló elődeink – olvasható a múzeum programleírásában.

 

Mindig is érdekelt a régészet? Gyermekkori álmod, hogy részt vegyél egy ásatáson? Akkor május 26-án a Jósa András Múzeum programján a helyed!

 

További információkért kattints IDE!

 

Farkas Fanni

Borítókép: Internet

#kapcsolódó

Vidám bérlet karácsonyra

Vidám bérlet karácsonyra

Lepje meg Ön is szeretteit Karácsonyra VIDÁM bérlettel!