Einstand, grund, gittegylet, avagy A Pál utca fiúk a Vígszínházban

Einstand, grund, gittegylet, avagy A Pál utca fiúk a Vígszínházban

Feltételezem, hogy a címben szereplő kifejezésekből a kedves olvasó rájött, hogy sokak gyermekkorának kedvenc könyvéről, A Pál utcai fiúkról van szó. A regény musicalváltozatát iskolánk tanulói a Vígszínházban tekinthették meg.

A musical zenéjét Dés László szerezte, míg a valóban fülbemászó dalszövegek Geszti Péter munkáját dicsérik. A szerzőpáros ezzel a darabbal valószínűleg korábbi musicalüknek, a Vígszínházban már pontosan húsz éve műsoron lévő Dzsungel könyvének a mai napig tartó sikerszériáját akarják megismételni. Ha az előadás felé irányuló hatalmas érdeklődést nézzük, ez minden bizonnyal sikerülni is fog. Pedig a musical megszületése meglehetősen nehézkes volt, ugyanis el kellett nyerni Molnár Ferenc három jogutódjának az engedélyét a musical megírására, akik három különböző kontinensen élnek, és már ez is igénybe vett kilenc évet. A regény színpadra adaptálását Grecsó Krisztián kortárs regényírónak köszönhetjük.

A szerzők úgy próbálták közelebb hozni a nézők számára a musicalt, hogy áttették a XXI. századba. Marton László rendezésében igazán pörög a cselekmény, és már az első percekben magával ragadja a nézőt. Az előadás egyik legfőbb erőssége talán Geszti Péter fülbemászó dalszövegei, amelyből valószínűleg minden néző hazavisz egy bizonyos mennyiséget a fülével.  A díszlet is meglehetősen ötletes volt, ugyanis a grundot jelképező farakások néha átváltoztak osztályteremmé, a Füvészkert üvegházzá, vagy a századforduló Pestjének szürke háztömbjeivé. A koreográfia szintén nagyon látványos volt, és a csatajelenetben csúcsosodott ki igazán. Számos nagyszerű színészi alakításnak is tanúi lehettünk, egy szabályos csapatmunkának, mindenki jól hozza regénybeli megfelelőjét. A musical számos zenei stílust magába foglal, előfordult, hogy a szereplők még rappeltek is. Említést érdemel az énekszámok acapellakísérete is. A Pál utcai fiúk jelmezei tipikus századfordulói diákviseletek, viszont a vörösingesek öltözködésükben már a XXI. század gyermekei, ugyanis szakadt farmert és piros puffos ujjú kabátot viselnek. A darab számos akrobatikus elemet tartalmazott.


ÉRZELMI HATÁS


Egy előadásra akkor mondják, hogy igazán jó, ha hatással van az érzelmeinkre. És ez most hatással volt: a nézők együtt gyűlölték az áruló Gerébet, együtt szurkoltak a Pál utcai fiúknak a vörösingesek elleni csatában, és együtt sajnálták szegény, szerencsétlen Nemecseket.


IZGALMAK AZ ELSŐ SORBAN


Meg kell jegyeznem, hogy az első öt sorban eléggé rizikós ülni: a színpad elején lévő medence és az előadásban részt vevő kerti locsoló garantálja, hogy a néző nem tér haza szárazon. A Pál utcai fiúk mindemellett  igazi ,,ötzsepis” darab: Nemecsek halálakor már alig volt olyan néző, akinek a szeme száraz maradt, és nem csak az első sorokban… Azonban az előadás a tragikus végkifejlet ellenére igenis életigenlő.


Szirupos, csili-vili, már-már giccses amerikai musicalek jönnek-mennek, de végre Magyarországnak is van egy saját, egyedi, különleges zenés darabja, amely minden bizonnyal még húsz év múlva is műsoron lesz, mint ahogyan becses elődje tette.

 

Szokolay Dávid, Kölcsey Ferenc Gimnázium, 9. B

 

#kapcsolódó

Oktatási naptár: fontos határidők járnak le ezen a héten

Oktatási naptár: fontos határidők járnak...

Oktatási naptár: fontos határidők járnak le ezen a héten

Krúdy-napok Siófokon – Póti Eszter lett a legjobb prózamondó!

Krúdy-napok Siófokon – Póti Eszter...

A Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az idén hármas...