A KLASSZIKUS LIMONÁDÉ
Hozzávalók:
1 citromból nyert citromlé
0,5 liter víz
3 púpozott evőkanál cukor
Facsarjuk ki az egy egész citrom levét. A levet öntsük bele egy kancsóba, ehhez öntsünk fél liter vizet. Ehhez tegyünk ízlés szerint 2-4 evőkanál cukrot, majd keverjük össze az így kapott elegyet.
LEVENDULÁS LIMONÁDÉ
Hozzávalók:
5 csésze víz
1 csésze méz
6 citrom
1 evőkanál szárított levendula
A víz felét forraljuk fel, majd tegyük bele a szárított levendulát és a mézet, párszor kavargassuk meg, majd hagyjuk állni húsz percig. Szűrjük le a keveréket, majd öntsük át egy nagyobb edénybe. Adjuk hozzá a citromok levét és a maradék vizet, majd hűtsük le. Ezután bátran fogyasztható.
MENTÁS LIMONÁDÉ
Hozzávalók:
1,5 liter víz
2 citromból nyert citromlé
1 evőkanál cukor (ízlés szerint)
3 szál menta
A mentát megmossuk, leveleit letépjük és beletesszük egy üres ásványvizes palackba. Ezután jöhet bele a cukor, a kifacsart citromok leve, majd felöntjük vízzel és alaposan összerázzuk, hogy a cukor feloldódjon. Egy ideig tegyük hűtőbe, így a menta íze is erőteljesebbé válik.
EPRES LIMONÁDÉ
Hozzávalók:
6 deciliter ásványvíz
300 gramm eper
3 citromból nyert citromlé
1 deciliter szörp
6 darab jégkocka
Ha nem szeretnénk szimpla jégkockákat használni, feldobhatjuk a limonádénkat saját készítésűekkel is. Előző este készítsük el őket: kis eprekből negyed cikkelyeket vágunk, és a jégkocka tartóba dobjuk őket, majd felöntjük vízzel, és éjszakára a fagyasztóba tesszük. Az epret aprítóval ledaráljuk, vagy botmixerrel mixeljük. Hozzáadjuk a 3 citrom levét és a szörpöt. Ízlés kérdése, hogy milyen ízű a szörp, használható eper, vagy akár bodza is. Felezzük meg ezt az elegyet két nagyobb pohárba, öntsük fel ásványvízzel, és dobjuk bele a már korábban elkészített epres jégkockáinkat.
Farkas Fanni
Fotók: Internet