A Virtuózok színpadáról a Kölcsey Ferenc Gimnázium iskolapadjába

A Virtuózok színpadáról a Kölcsey Ferenc Gimnázium iskolapadjába

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb komolyzenei tehetségkutató versenye a Virtuózok, ahol évről évre egyre több fiatal tehetség bukkan fel és közöttük megyénkbeli tehetségek is. 2016-ban szerepelhetett a döntőben Kiss Benedek Máté, aki a világot jelentő deszkák után a 2018/2019-es tanévtől a nagy múltú gimnázium, a Kölcsey padját koptatja.

Óvodás korom óta tanultam furulyázni a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában Nyesténé Raizer Márta tanárnő diákjaként. Általános iskolás éveim alatt elsősorban a zene kötötte le minden figyelmemet. Ennek eredményeként két országos furulyaversenyen (2013, 2016) kaptam első díjat és a Virtuózok komolyzenei televíziós tehetségkutató műsorban a döntőbe kerültem.


Hatalmas élmény volt tizenhárom évesen belecsöppenni a média világába. A Kodály Zoltán Általános Iskolában Szabó Soma tanár úr vezetésével nagyon sok kórusfesztiválon és koncerten léphettem fel, itthon és külföldön. A legemlékezetesebb fellépésem Abu Dhabiban, az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában volt. A Kölcsey Gimnázium mellett felvételt nyertem a Budapesti Weiner Leó Szakgimnázium furulya szakára, viszont elég sok minden köt a városhoz, itt érzem itthon magam, fiatalkorom ellenére is a lokálpatriotizmust az egyik legfontosabb értéknek tartom, ezért inkább Nyíregyházán szerettem volna folytatni tanulmányaimat.


Mivel a sok hangverseny és fellépés mellett kevés idő jutott az általános iskolai tanulmányaimra, ezért úgy érzem, a gimnáziumi tanulmányaim által új lehetőségeket kaptam a közismereti tárgyakban való elmélyülésre.

Mint általában minden tinédzsert, engem is érdekel az informatika, de én nem akarok megmaradni az általános tudás szintjén, hanem szeretném, ha később hivatásommá válna ez a terület. Nem feltétlenül érzem úgy, hogy a zene és a számítástechnika kizárja egymást. Mivel jelenleg is a Cantemus kóruscsalád tagja vagyok, ezentúl is szeretnék ott énekelni, továbbá középiskolai éveim után nincs kizárva az, hogy újra a hangszerrel fogok foglalkozni.


Azért érzem jó választásnak a Kölcsey Gimnázium informatika tagozatát, mert engem különösen érdekel minden, ami a számítógép világán belül lehetséges, a videószerkesztésbe, a zeneszerkesztésbe, sőt, már a programozásba is bele-belekóstolgattam. Ebben az iskolában nagyon komolyan veszik a diákok versenyeztetését, és mindenkinek megadják azt a szintű tudást, hogy tizenkettedik osztályban sikeres emelt szintű informatika érettségit tegyenek. Távolabbi céljaim között az szerepel, hogy a felsőfokú tanulmányaimat is ezen a téren végezzem.


Úgy gondolom, hogy jó döntés volt ide jelentkeznem, mert itt megvalósíthatom terveimet és megalapozhatom általános műveltségemet, de a zene világában is kalandozhatok még, hiszen a Kölcsey gimnáziumban a művészeti tárgyak oktatására is nagy hangsúlyt fektetnek. Nagy útnak vágok neki, de remélem, a Kölcsey egy életre szóló élményt fog adni és ez az iskola lesz számomra az igazi alma mater.

 

Kiss Benedek Máté

a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 9. C osztályos tanulója

#kapcsolódó

Így kerülhettek be egyetemre gyengébb középiskolai jegyekkel

Így kerülhettek be egyetemre gyengébb...

Mutatjuk, hogyan működik a felvételi pontszámítás 2021-ben.

Interaktív pályaválasztási nyílt nap

Interaktív pályaválasztási nyílt nap

Interaktív nyílt napot tartottak a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán a továbbtanulás...