Szélessávú internet és WIFI-pontok segítik a szakképzést

Szélessávú internet és WIFI-pontok segítik a szakképzést

Az ország 377 szakképző intézményében mintegy 250 ezer diák és tanáraik szélessávú internetet használhatnak, ráadásul a kiépített WIFI-pontok segítségével a szupergyors netre az iskolák és kollégiumok területén bárhol rácsatlakozhatnak.

Az ország 377 szakképző intézményében mintegy 250 ezer diák és tanáraik szélessávú internetet használhatnak, ráadásul a kiépített WIFI-pontok segítségével a szupergyors netre az iskolák és kollégiumok területén bárhol rácsatlakozhatnak. Ezt jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára Nyíregyházán. A fejlesztés a Nyíregyházi Szakképzési Centrum tagintézményeit is érintette, ezért a Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumban ismertették a fejlesztés részleteit.

Zölden villog a router, működik a WIFI a Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumban. Az iskola teljes területén, sőt a kollégiumban is kiépült a szupergyors internet, ami a WIFI-pontok segítségével vezeték nélkül is bárhol elérhető.

Nagy lépést tettünk előre!

Nemcsak a Bánkiban, hanem mostantól az ország 377 szakképző intézményében elérhető a szupergyors internet WIFI-n keresztül. Ezt már a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár mondta el Nyíregyházán. Pölöskei Gáborné kiemelte, az elmúlt években sikerült a szakképzés tartalmát és módszertanát is megreformálni, és fejlesztették a képzéshez szükséges infrastruktúrát is. Az internet mellé számítógépeket is kaptak az intézmények és mostantól az internetmegosztás sem jelent problémát.

– A stratégiáknak lényeges része az infrastrukturális fejlesztés, mert ahogy a tartalom és a módszertan fejlődik, úgy a környezetét is fejleszteni kell, ennek egyik része a digitális fejlesztés, aminek részben a szélessávú internet kialakítása, kiépítése az egyik láb, a másik pedig a WIFI-pontok kiépítése – fogalmazott Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár (ITM).

A fejlesztésre 4 milliárd forintot költött az Innovációs és Technológiai Minisztérium, és azt várják tőle, hogy a diákok és a tanárok is használni fogják a tanulás, tanítás során, hogy naprakész ismereteket szerezzenek.

„Az a kérdés, hogy a gyerekek mit fognak majd dolgozni?”

Az a legfontosabb kérdés, hogy a jövőben milyen munkát végeznek majd a fiatalok, ahhoz mennyi hozzáadott értékre lesz szükség, azaz képes-e az ország szintet lépni a gazdasági fejlettségben. Ezt a problémát már Nyíregyháza alpolgármestere vetette fel. Jászai Menyhért elmondta, a városba települő cégek számára rendkívül fontos, hogy itt szakképzett munkaerőt találjanak.

– Nyíregyházán is a középpontban a gazdaságfejlesztés van. Nagyon sok a befektető, az érdeklődő, aktívan dolgozunk ezen a területen és itt találkozik a kettő, hogy ennek a most megtelepülő iparágaknak Nyíregyházán is, ami történik technológiafejlesztés, új ipari üzemek vagy éppen szolgáltatók, ipari egységek, megfelelő munkaerőt tudjunk hozzá biztosítani – fűzte hozzá Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

A szakképző intézmények vezeték nélküli hálózatfejlesztése a Digitális Oktatási Stratégia része, amely az egyik alappillére a megújított szakképzésnek. A cél ugyanis az, hogy korszerű tudással felvértezett munkavállalók kerüljenek ki az oktatási intézményekből.

Szerző: Z.Pintye Zsolt

Fotók: Szarka Lajos

#kapcsolódó

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala pályázatot hirdet

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri...

Gazdasági ügyintéző – Vagyongazdálkodási Osztály

Kappan- és Lakodalmas Fesztivál: hagyományteremtő rendezvény a múzeumfaluban

Kappan- és Lakodalmas Fesztivál: hagyományteremtő...

Hagyományteremtő szándékkal indítja útjára újabb gasztronómiai eseményét a...