Antigén gyorstesztekkel és védőpajzsokkal látja el a Kormányhivatal a háziorvosokat

Antigén gyorstesztekkel és védőpajzsokkal látja el a Kormányhivatal a háziorvosokat

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal sajtközleménye.

Román István kormánymegbízott a Nyíregyházi Járási Hivatal Népegészségügyi osztályán fogadta dr. Kerényi Attila nyírteleki háziorvost, aki számára személyesen adta át a praxisának járó gyorsteszteket és védőfelszerelést.

A kormánymegbízott elmondta: a delta vírusmutáns gyors és agresszív terjedése miatt hazánkban is elkezdődött a járvány negyedik hulláma, nő a betegek száma. A koronavírus-fertőzés tüneteit mutató betegek mellett azonban rendkívül sok a hasonló tünetekkel háziorvoshoz forduló légúti beteg, és számuk a következő hetekben várhatóan tovább nő.

A koronavírusos, illetve a náthás, influenzás betegek megkülönböztetésére és a negyedik hullám megfékezése érdekében a betegekkel közvetlenül találkozó háziorvosok az eddiginél nagyobb számban is végezhetnek antigén gyorstesztet, amennyiben ezt indokoltnak tartják. Ehhez megyénkben gyorsteszteket és arcvédő maszkot osztunk ki a háziorvosok számára- ismertette Román István.

Dr. Kerényi Attila elmondta: Azokban az esetekben, amikor a beteg panaszai, tünetei alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, a háziorvosnak lehetősége lesz tesztelni, amivel pontosabb diagnózishoz juthatunk - fejtette ki a háziorvos.

Azt továbbra is háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket szem előtt tartva. A légúti tünetekkel rendelkező páciensek főszabály szerint előzetesen továbbra is telefonon jelentkezhetnek háziorvosuknál, aki ezt követően tudja megszervezni ellátásukat, szükség esetén rendelői betegvizsgálatukat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal

#kapcsolódó

A demokráciáról vitáztak

A demokráciáról vitáztak

Ismét Erasmus+ nemzetközi ifjúsági cserét tartottak Nyíregyházán a Mustárházban....

Csodálatos Sóstó!

Csodálatos Sóstó!

Hangulatképek Nyíregyháza egyik legszebb helyéről! Fotók: Szarka Lajos