Esélyt kapnak a fiatal, tapasztalatlan munkavállalók is ennek a programnak köszönhetően

Esélyt kapnak a fiatal, tapasztalatlan munkavállalók is ennek a programnak köszönhetően

Novembertől újfajta bértámogatást kaphatnak azok a munkaadók, amelyek a szakképzettséggel rendelkező, harminc év alatti álláskeresőket alkalmaznak

Sokszor ugyanis a tapasztalat hiánya miatt nem tudnak elhelyezkedni a pályakezdők. Ezen segíthet a program – hangzott el az M1 Híradójában.

Az egyik legkeresettebb munkavállaló manapság a hegesztő. Ennek ellenére sok fiatal nem talál magának állást, mert a cégeknél főként a tapasztalt szakembereket keresik. Ezen segít most a kormány november 1-jén indult programja, amely jelentős, személyenként akár kétmillió forintos bértámogatást nyújthat a munkaadóknak, ha harminc év alatti, szakképzett, állásnélkülinek kínálnak munkát.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

az első három hónapban például az állam kifizeti a fiatalok teljes bruttó bérét és még a szociális hozzájárulási adót is. Ez az összeg maximum a garantált bérminimum kétszerese, azaz 438 ezer forint lehet.

Az ezt követő hat hónapban pedig a vállalkozások százezer forint támogatást kaphatnak az államtól havonta, ha tovább foglalkoztatják fiatal dolgozóikat.

„A lényege, hogy munkatapasztalatot tudjanak szerezni ezek a fiatalok abban a szakmában, amit eddig az iskolában tanultak. A gyakorlatban is kipróbálják magukat, és ha tetszik, tudnak a szakmájukban maradni, és nyilván a munkáltató is tudja őket tovább foglalkoztatni”  – ismertette Zöld-Nagy Viktória, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára.

Vagyis, a program segítségével a vállalkozások esélyt adhatnak a fiataloknak, hogy megmutathassák tehetségüket, felkészültségüket, szorgalmukat, és ha jól vizsgáznak, akkor biztos állásra számíthatnak.

A munkaerőpiaci szakértő szerint a vírus kitörését követően nagyon sok fiatal veszítette el állását, emiatt

csökkent is a korosztály foglalkoztatási rátája, ami most ismét növekedésnek indulhat.

„A fiatalok foglalkoztatási rátája a válság előtt még harminc százalék körüli volt, most huszonhét százalék fölött vagyunk a tizennégy-huszonnégy éves korcsoportban, de azt gondolom, hogy vannak bőven, akik megszólíthatók, akik még behívhatók a foglalkoztatásba. Még pedig azért, mert ebben a korcsoportban van a legtöbb pályakezdő. A pályakezdőknek nem tudunk munkahelymegtartó programokkal segíteni, nekik munkahelyteremtő programok kellenek” –  fogalmazott Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Úgy látja, a szakképzett fiatalok elhelyezkedését segítő program kifejezetten jól jöhet például az egészségügyben, a szociális szektorban, az építőiparban, a szállítmányozás és az informatika területén is. Ezeken a területeken jelentkezik most ugyanis a legnagyobb szakemberhiány.

hirado.hu

#kapcsolódó

Újra elérhető a Tokaji Borongoló napijegy és ismét jár a Tokajbusz

Újra elérhető a Tokaji Borongoló napijegy...

Az egynapos jegy 590 forintért, a háromnapos jegy 1.190 forintért vásárolható...

Zöldfelületi felújítások Nyíregyházán

Zöldfelületi felújítások Nyíregyházán

A NYÍRVV Nonprofit Kft. Nyíregyháza belvárosának több helyszínén is elkészült...