Az idei karácsonyi trend minden eddiginél szerethetőbb és szívmelengetőbb

Az idei karácsonyi trend minden eddiginél szerethetőbb és szívmelengetőbb

Természet ihlette ünnep

A karácsonyi készülődés az év egyik legjobban várt időszaka, amikor még azok is belevágnak az otthonszépítésbe, akik általában kevesebb időt, energiát áldoznak erre. De hogyan lesz igazán szép és harmonikus a dekoráció? Vannak trendek az ünnepek alatt is, amelyeket érdemes követni?

A válasz természetesen igen: ahogy a lakberendezésben, úgy az ünnepek közeledtével is vannak aktuális trendek, népszerű irányzatok. Ezekhez nem kötelező ragaszkodni, nyugodtan használhatjuk a tavalyi díszeket, de ha mégis szeretnénk pár új kiegészítőt, ne habozzunk! Hogy idén mi lesz a trend, abban Boncz Péter, a Praktiker szakértője segít.

Minden a természetről szól

A lezárásokkal és korlátozásokkal teli hónapokban szinte mindannyian a természetbe menekültünk, legyen az egy kis erkély, terasz, a saját kertünk vagy a közeli erdő. Ez a megnyugtató, biztonságot sugárzó közeg pedig lassan bekúszott az otthonunk falai közé is, és karácsonykor is uralkodó trenddé nőtte ki magát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden népszerű és divatos lesz idén, ami természetes alapanyagokból készül, vagy ami valamilyen formában megidézi az erdő hangulatát, formavilágát – a Praktiker kínálatában is rengeteg, természet ihlette díszt találunk.

A tobozokkal, bogyókkal, tollakkal, levelekkel ékes dekorációkkal biztosan nem lehet mellé nyúlni, ahogy a fából készült, vagy a különböző erdei állatfigurákkal díszített kiegészítőkkel sem. Ezzel összefüggésben idén még fontosabbá válnak a különböző textúrák: a kézműves hatású tárgyak enyhén egyenetlen, rusztikus felülete, és a természet kincsei, mint például a fakéreg érdessége vagy a moha puhasága minden érzékszervünket játékba hívja.

A havas táj ihlette

Idén is nagyon népszerű lesz az elegáns és egyszerű hófehér vagy áttetsző dekoráció. A Praktikernél egy komplett kollekcióval készülnek azoknak, akik a hófödte erdő hangulatát szeretnék megidézni az otthonukban. A fenyő sötétzöld alapszínéből csodásan ragyognak ki a fehér díszek, amelyeket szintén gyakran díszítenek természetes motívumok, sőt, szőrme vagy légies tollak.

Ebbe a stílusba belefér egy kis csillogás is, ami a szikrázó hótakarót, a törékeny jégcsapokat szimbolizálja. Ezek az ezüst- vagy aranyszínű felületek úgy visznek ragyogást a dekorációba, hogy az közben mindvégig megőrzi eleganciáját, finomságát. Egészítsük ki némi hangulatvilágítással, és élvezzük a békés légkört!

A nosztalgia íze

Sokan úgy vélik, hogy bár az elmúlt hónapokban kevesebb időt tölthettünk szeretteinkkel, a kapcsolataink mégis megerősödtek, a ritka személyes találkozások még értékesebbé, megbecsültebbé váltak. A családi értékek fontossága épp a szeretet ünnepének alkalmával a legerősebb. Ha tehát vannak otthon régről örökölt díszeink, eszünkbe ne jusson elrejteni őket a karácsonyfa hátsó oldalára, ahol nem látja senki! Bármilyen tökéletlenek, kerüljenek kiemelt helyre, és idézzük fel a hozzájuk kapcsolódó történetet. Ezeket a kincseket egészítsük ki tradicionális hangulatú díszekkel: válasszunk bátran rénszarvasos, mikulásos, hóemberes, angyalkás kiegészítőket, egyszerű, piros gömböket, készítsünk díszeket a régi csipkék felhasználásával. Nem kell több tucat új díszt beszereznünk, elég, ha néhány szépen kidolgozott, új kiegészítőt választunk, amelyeknek az értéke az évekkel csak nőni fog.

Tartós és környezetbarát

A természetet középpontba helyező felfogás elengedhetetlen része a környezettudatosságnak. Ez nem is trend, hanem sokkal inkább szükségszerűség, amit egyre többen ismernek fel, és látják be: a biztonságot és megnyugvást adó természet védendő érték. Ezért karácsonykor se feledkezzünk meg arról, hogy próbáljuk csökkenteni a hulladék mennyiségét, ne vásároljunk olyan kiegészítőket, amelyeket csak egyetlen szezonban szeretnénk használni, hanem törekedjünk a minőségi darabokra.

+ két profi tipp:

Gondos tervezés

A stresszmentes és költséghatékony ünnepvárás érdekében tervezzük meg előre a dekorációt, akár papíron le is rajzolhatjuk. Találjuk ki a vágyott stílust, és nézzük át ennek megfelelően a díszeket. Amik beleférnek, azokat készítsük elő, és ezt a kollekciót egészítsük ki pár új darabbal. A többi dísz majd sorra kerül jövőre.

A kevesebb több

Ha bizonytalanok vagyunk, vegyük minimálisra a dekort, viszont rakjunk rendet, legyen tisztaság, és csak pár feltűnő helyre helyezzünk díszeket: a bejárati ajtóra, komód tetejére, étkezőasztal, ablakba. Domináljanak inkább a hangulatfények, mécsesek, ezekből sosem lehet túl sok.

Fotók: Praktiker

#kapcsolódó

Enyhe hidegfront után ismét visszatér a nyár

Enyhe hidegfront után ismét visszatér...

A déli, délkeleti szelet főként a Dunántúlon kísérhetik élénk lökések.

A demokráciáról vitáztak

A demokráciáról vitáztak

Ismét Erasmus+ nemzetközi ifjúsági cserét tartottak Nyíregyházán a Mustárházban....