Milliárdos fejlesztések – Bővült az ipari park

Milliárdos fejlesztések – Bővült az ipari park

Komoly érdeklődőkkel tárgyal az önkormányzat.

Újabb kormányzati támogatást kapott a nyíregyházi ipari park. 22,7 milliárd forintot fordíthatnak a villanyáram kiépítésére a megvásárolt új területeken. Tavaly augusztus óta ez már a harmadik pénzügyi támogatás, így összesen mintegy 43 milliárd forintot kapott a város az ipari park bővítésére és fejlesztésére. Az önkormányzat célja, hogy modern, világcégeket is fogadni képes területeket kínáljon az érdeklődő beruházóknak. A fejlesztések eredménye pedig az lesz, hogy színvonalas, munkahelyteremtő beruházások kezdődhetnek Nyíregyházán több mint négyszáz hektárnyi területen.

Nyíregyháza kapta az „Az év ipari parkja 2020” rangos kitüntetést, majd 2021-ben a Financial Times felmérése szerint a világ harmadik legjobb befektetésösztönzési célpontja lett a város. Ezeknek az elismeréseknek az előzménye az ipari park területének folyamatos fejlesztése és bővítése, amit a magyar kormány is támogat. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az elmúlt években sokszor hangsúlyozta, hogy az önkormányzat egyik fő prioritása a gazdaságfejlesztés, a munkahelyteremtő beruházások ösztönzése és a fiatalok helyben tartása, ez a három cél pedig szorosan összefügg.

Újabb területek

A kormány 2021 augusztusa óta már háromszor nyújtott pénzügyi támogatást Nyíregyházának hazai forrásból, ennek is köszönhető, hogy újabb 423 hektárnyi területet vásárolt a meglévő több mint 120 mellé. Ezeket az elmúlt időszakban átminősítették, ez az első lépése annak, hogy a különböző cégeknek ipari területként tudják felajánlani, ezután jön az infrastruktúra és a közműkiépítés.

22,7 milliárdos támogatás

Ehhez a múlt héten megjelent újabb kormányrendelet alapján 22,7 milliárd forint támogatást kap Nyíregyháza.

Ez csak a villanyáram, tehát ebből az összegből 557 megawatt tervezése és ebből 188 megawatt kivitelezése biztosított. Itt szerepel a rendeletben a NVM, a Mavir, az Opus Titász, a legfontosabb cégek, de szerepel a nyíregyházi önkormányzat is, ebből 7 milliárd 382 millió forintot mi kapunk közvetlenül, a többi a villanyáram kiépítéséhez szükséges fejlesztésekhez, az említett cégekhez kerül. Ez az 557 megawatt kicsit több mint a paksi erőmű egy blokkja.”

Ilyen kapacitásigény az országban egyedül Debrecenben van – tette hozzá a polgármester.

Segítség hazai forrásból

A városvezetési tervek megvalósításához, az ipari park fejlesztésére kevesebb mint egy év alatt 43 milliárd forintos támogatást adott a magyar kormány hazai forrásból Nyíregyházának. Dr. Kovács Ferenc úgy fogalmazott, a város óriásit lépett előre az ország befektetői térképén. A cégek beruházásaival folyamatosan jelennek meg az új munkahelyek is, ami itt tarthatja, illetve haza hívhatja a fiatalokat.

Fontos az együttműködés

Annak érdekében, hogy mindenki tudjon dolgozni, aki akar, a város paktum programot indított néhány éve.

Ez kifejezetten a fiatalokat és az idősebb generációkat célozza meg, akik a munkaerőpiacon nehezebben tudnak elhelyezkedni. Ugyanilyen fontos a megyei és a helyi szervezetekkel a partnerség, az agrárkamara, a gazdasági kamara, de mondhatom a vállalkozásfejlesztési alapítványt is. Ezekkel a szervezetekkel a városnak igen aktív napi kapcsolata van és sok esetben támogató része van a városnak ezen a szinten is, egy katalizátor és támogató szerepköre” – hangsúlyozta Jászai Menyhért alpolgármester.

Folyamatos egyeztetés

Az érdeklődő cégekkel a befektetési tárgyalások folyamatosak az ipari területek kapcsán, két esetben pedig már utolsó stádiumban tartanak ezek az egyeztetések – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón. A közgyűlés Gazdasági és Tulajdonosi Bizottsága hetente ülésezik, minden alkalommal egyhangúlag hozzák meg a döntéseket, amit széles körű csapatmunka előz meg.

Rendkívül tervezett módon történik a város fejlesztése. Tervezetten, aprólékosan és óriási munka előzi meg. Az, hogy mi összeülünk és tárgyalunk, nem elég. Itt kell lenni a szakembereknek, itt kell lenni a hivatal valamennyi munkatársának, akik előkészítették, hogy bármilyen kérdésünk van, azonnal tudjanak válaszolni, mert anélkül nem tudnánk határozatot hozni” – nyilatkozta Halkóné dr. Rudolf Éva, a bizottság elnöke.

Történelmi jelentőség

Az ilyen mértékű döntéseknek és beruházásoknak történelmi jelentősége is van. Pénteken ünnepeljük Nyíregyháza újratelepítésének 269. évfordulóját, ekkor is elindult egy komoly fejlődési folyamat, de szintén óriási fejlődés és építkezés indult el a megyeszékhelyen 2010-ben is.

A 2010 óta tartó tudatos városfejlesztés, ami nemcsak infrastruktúrát jelent, hanem szeretném külön kihangsúlyozni, hogy az intézményi iskolák, szociális ellátási rendszer, kulturális, turisztikai fejlesztések egyben egy olyan korszakot nyitottak meg Nyíregyháza számára, amelyben ez a polgármester úr által tett bejelentés és vízió egy olyan tény, amelyet külön fognak a történészek kezelni” – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A város alpolgármestere azt is hozzátette, az infrastrukturális fejlesztéseket a társadalom kulturális és szociális fejlődésének is követnie kell, így lehet Nyíregyháza a jövőben még élhetőbb város.

Nagy Boglárka

#kapcsolódó

A tervezett ütemben halad az Ószőlő utca felújítása

A tervezett ütemben halad az Ószőlő...

A kivitelező tájékoztatása szerint március 18-tól (hétfőtől) a tervek szerint...

Idén is begyűjtik a kidobott karácsonyfákat!

Idén is begyűjtik a kidobott karácsonyfákat!

A hagyomány szerint ilyenkor kell lebontani a fát, hiszen kezdetét veszi a...