Acélos büntetésre számíthatnak

Acélos büntetésre számíthatnak

A szervezet irányítóira akár 20 év börtönbüntetés is várhat.

Vádemelési javaslattal adta át az ügyészségnek a kétmilliárdos kelet-magyarországi acélipari számlagyár ügyét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A 41 gyanúsítottat számláló költségvetési csalás haszonhúzóitól zárolt vagyon a teljes kárt fedezi. A szervezet irányítóira akár 20 év börtönbüntetés is várhat.

 

A gyanú szerint a Hajdú-Bihar megyei bűnszervezet Kelet-Magyarország vezető vasipari termékeket forgalmazó cégeinek állított ki hamis számlákat. A fiktív bizonylatokkal áfa nélkül adták tovább Tüzép-telepeknek, építőipari vállalkozásoknak a valóságban külföldi gyártóktól nettó áron beszerzett munkagépeket, valamint vas- és acélárut.

 

A bűnbanda strómanok vezette magyar és szlovák társaságokból építette fel a többszintű számlagyárat, a cégek bankszámláiról tüntették el és osztották szét az elcsalt áfát. A bűnszervezetet a NAV 2015-ben számolta fel egy nagyszabású akcióban: a nyomozók több mint 2 milliárd forint értékben zároltak ingatlanokat, gépjárműveket, hajót és készpénzt, így a költségvetési kár teljes egészében megtérült.

 

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnek megküldött 150 ezer oldalas nyomozati anyagban a NAV különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt 41 gyanúsítottal szemben javasolt vádemelést. A szervezet irányítóira akár húsz év börtönbüntetés is kiszabható.

 

A felderítésekről készült videó letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal médiaszerveréről a https://media.nav.gov.hu/media oldalról. Amely médiumnak még nincs hozzáférése a médiaszerverhez, felhasználónevet és jelszót a sajto@nav.gov.hu e-mail-címre küldött üzenetben kérhet. Az esetlegesen előforduló, azonosításra alkalmas momentumok – rendszámok, személyek arca – kitakarását kérjük a felvételek felhasználása előtt. A fotók a NAV Facebook-oldalán is megtalálhatók: https://www.facebook.com/NAVprofil/      

 

 

 

Simon Béla őrnagy

sajtóreferens


#kapcsolódó

Újabb egyetem döntött: az ELTE is eltörölte a kötelező nyelvvizsgát a diplomaszerzéshez

Újabb egyetem döntött: az ELTE is eltörölte...

A változtatás miatt pedig hamarosan átírják a tanterveket is az egyetemen.

Biztonságos internet – A megelőzés és a tájékozottság a legfontosabb

Biztonságos internet – A megelőzés...

A prevenció fontosságára és az internet veszélyeire hívta fel a figyelmet a...