PÁSZTORFORGATAG A SÓSTÓI MÚZEUMFALUBAN

PÁSZTORFORGATAG A SÓSTÓI MÚZEUMFALUBAN

Szent Vendel a pásztorok védőszentje, éppen ezért október közepén, Vendel napján a pásztorok a számadás és a jószágok behajtása mellett vásárokat és mulatságokat is tartottak.

A valamikori szokást megidézve, a hagyományt követve harmadik alkalommal ad otthont a Sóstói Múzeumfalu a Pásztorok Világa nevet viselő rendezvénynek, mellyel célunk a pásztorkultúra bemutatása, népszerűsítése.

október 15-én a 9.00 órai kapunyitás után 10.00 órakor Hortobágyi Csikósbemutatóval indítjuk a napot, ámbátor a „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület pásztorai már a nyitás után birtokba veszik a barabási iskolaudvart, ahol egész nap a pásztorok mindennapjaiba nyújtanak betekintést. 11.00 és 13.00 órakor „hegyesfogú legények” (neves nyíregyházi néptáncosok) több tájegység pásztortáncaiból adnak ízelítőt a látogatóknak a jánkmajtisi portán. Ezt követően bojtáravatás veszi kezdetét, ahol a bátor vállalkozók erőpróba, gyorsasági próba és persze szellemi megmérettetés után oklevéllel térhetnek haza, mely tanúsítja a próbák teljesítését. Szűcs Gergely fafaragó, Márton Sándor valamikori csikós és bőrműves mesterségbemutatóval nyújt betekintést a pásztorművészet rejtelmeibe. Schuller László hagyomásnyos kutyás tereléssel várja az érdeklődőket a tirpák portán, a szomszédos Temetócsősz udvarán pedig gyógyteákat kóstolhatnak a vendégeink. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesület alkotói birtokba veszik a jármi kisnemesi portát és csodálatos alkotásaik mellett kézműves tevékenységekkel várják az érdeklődőket. A faluközpontban újra forog a kosaras körhinta és persze lesz népi játszóudvar, falusi vásár és lovaskocsikázás is. A Naplövő Íjász Egyesület egész nap megtalálható az Árpád-kori falurészben, az íjászat fortélyait tanulhatja meg, aki felkeresi őket. A kikapcsolódni vágyók kukoricamorzsolás közben diskurálhatnak, amihez a kukoricát mi biztosítjuk, az éhes látogatóknak pedig pásztorételeket kínálunk!

Tessenek csak tessenek! Jöjjenek csak jöjjenek!

#kapcsolódó

Emelt informatika érettségivel indult a vizsgák harmadik hete

Emelt informatika érettségivel indult...

Itt van minden, amit érdemes tudni róla

Még egy hónapotok van jelentkezni a felsőoktatásba

Még egy hónapotok van jelentkezni a...

Február 15-én éjfélig jelentkezhettek az egyetemek 2024 szeptemberében induló...